S prvim januarjem 2019 je stopila v veljavo nova različica pravil squasha. Dejansko gre za uskladitev z dejanskim stanjem sojenja v praksi.

Pravilo 4.1

Ogrevanje ne traja več pet, temveč štiri minute. Ob izteku dveh minut igralca zamenjata strani. Kot zanimivost lahko povemo, da to sledi evoluciji squasha kot jo diktira PSA. Intervali se namreč prilagajajo televizijskim reklamnim blokom, ki trajajo dve minuti.

Pravili 8.11 in 8.1.4

Obe pravili so posodobili, saj so črtali besedo »entire«, ki se nanaša na sprednjo steno. Igralec ima tako še vedno pravico žogico odigrati kamorkoli na sprednjo steno (»any part of the front wall«), ne more pa pričakovati, da mu bo vedno na voljo celotna sprednja stena (kar je določala beseda »entire«). Sprememba je bolj semantična, dejansko pa gre za prilagoditev dejanskemu stanju. V praksi se namreč za dovolj prostora smatra, če lahko igralec odigra crosscourt.

Pravilo 8.9.3

Gre za novo pravilo, ki določa: »Kadar dejansko ni prišlo do fizičnega stika, a je igralec zadržal zamah iz strahu, da bi udaril nasprotnika, se uporabijo določila pravila 8.6.«

V praksi to pomeni, da bo igralec za upravičen strah lahko dobil Let.

Marko Podgoršek