S turnirjem Cloudy tour – Kranj Open 2009 se predstave najboljših slovenskih igralcev squasha v tekmovalni sezoni 2008/09 bližajo koncu. Po zaključku najmočnejšega turnirja v tej sezoni lahko povzamemo, da je kljub mnogim težavam in predvsem negotovosti pri organiziranju in izvedbi turnirja, tudi letošnji turnir v celoti uspel. V nekaterih segmentih celo presegel nekatera pričakovanja. To je predvsem povezano z zelo uspešnim nastopanjem domačih igralcev in si ga bomo zapomnili kot turnir, na katerem so se najboljši slovenski igralci povsem enakovredno kosali s profesionalci iz tujine.

A pojdimo po vrsti.

Kljub nekoliko nižjemu nagradnemu skladu, je bil odziv tujih igralcev zavidljiv, saj je na turnirju želelo nastopiti 28 igralcev iz 11 držav iz celega sveta. To vsekakor kaže, da se je kranjski turnir »prijel« v mednarodnem prostoru in predstavlja dobro priložnost za vse tiste igralce, ki se bodisi nahajajo na začetku profesionalne kariere oziroma iščejo optimalne možnosti za igralski razvoj in napredovanje na svetovni jakostni lestvici.

Izkušnje prejšnjih let so nas vodile k nekoliko drugačnem pristopu pri organiziranju in izvedbi turnirja. Splet okoliščin, ki so bile plansko ustvarjene, nam je omogočilo, da smo najboljšemu slovenskemu igralcu lahko podelili »wild card« in si s tem zagotovili vsaj eno mesto v glavnem delu tekmovanja. Poleg tega smo si vzeli pravico da maksimalnega števila domačih igralcev, ki so nastopili v kvalifikacijskem turnirju in na katerem so se igralci potegovali za 4 prosta mesta v glavnem delu tekmovanja.

Že kvalifikacijski turnir je postregel z nekaterimi zanimivimi tekmami, med katerimi je potrebno izpostaviti dvoboj me Damirjem Bežanom in Rožletom Langusom. Pričakovati je bilo tesen obračun, vendar je večina pričakovala zmago izkušenega Bežana, ki proti mlajšemu Langusu še ni izgubil tekme. Vendar se je izkazalo, da je tekma na turnirju nekaj drugega kot tekma na treningu. Prvi niz (11:8) je sicer dobil Bežan, ki je bolje začel in znal izkoristiti napake nasprotnika, ki je deloval precej nervozno. Podobno je bilo tudi v 2. nizu in kazalo je, da Langus še ni dovolj »zrel« za zmago. Toda proti koncu niza je Bežan nekoliko popustil in dovolil, da je Langus počasi prevzel igro in uspel izenačiti na 10 oba, ter tudi osvojil ta niz (12:10). Tretji niz je bil izenačen do pete točke in igralca sta se izmenjavala v vodstvu. Langus je nato osvojil 3 zaporedne točke in kazalo je, da bo tudi na niz njegov. Vendar je Bežanu v nadaljevanju uspel niz 4 zaporednih točk in prevzem vodstva 9:7. Od tu naprej sta igralca izmenično osvajala točke in tako je šel niz Bežanu z rezultatom 11:9. Kasneje se je izkazalo, da je bilo to tudi vse, kar je Bežan še uspel iztržiti, saj se kasneje vidno utrujen ni mogel več uspešno boriti in naslednja niza izgubil 11:4 in 11:6. Na koncu je prevladalo mnenje, da je bil drugi niz ključnega pomena, še posebno za Bežana, ki pri vodstvo 9:4 in 10:8, ni uspel osvojiti pomembne točke.

V nadaljevanju turnirja je Langusa čakal prvo postavljeni kvalifikant, Andrew Birks, ki je bil za Langusa v vseh pogledih prevelika ovira. Ostale tekme kvalifikacijskega turnirja so se odvijale po pričakovanju in v glavni žreb so se uvrstili prvi štirje nosilci, med njimi tudi Miha Kavaš in Martin Mošnik. Tako smo v glavnem delu turnirja imeli prvič naše tekmovalce.

Žreb je bil zelo naklonjen najboljšima domačima igralcema, saj je Gutman pričakoval dokaj lahko tekmo proti hrvaškemu igralcu št. 1, Domagoju Špoljarju. Martina Mošnika pa je čakal prvi zmagovalec kranjskega turnirja, Jakob Dirnberger iz Avstrije, ki je bil po mnenju vseh najboljša možna ovira.

Tako se je kasneje tudi izkazalo. Gutman je hitro in učinkovito opravil s Špoljarjem (11:3, 11:7, 11:3), Mošnik pa je na krilih domačega prizorišča in glasnih navijačev prikazal izvrstno igro in presenetil favoriziranega Avstrijca. Vendar je bila tekma vse prej kot lahko. Že 1. niz je bil odločen šele po podaljšani igri. Mošnik, ki je vodil že 10:7, ni znal izkoristiti 3 zaključne žoge in je izkušenemu nasprotniku dovolil izenačiti na 10:10. Mošnik se je nato le zbral in osvojil naslednji točki in s tem niz 12:10, kar je bilo za samozavest mladega igralca zelo pomembno. Drugi niz je Mošnik igral še bolje in se dobro odzival na različne taktične poteze nasprotnika ter suvereno nadziral igro. V naslednjem nizu je pri rezultatu 5:4 zastal in dovolil, da se je Dirnberger vrnil v igro, prevzel pobudo in tudi osvojil niz. V četrtem in obenem zadnjem nizu, je Mošnik povsem zasenčil nasprotnika in pri rezultatu 2:2 osvojil naslednjih 7 točk in s tem dokončno potrdil izjemno igro in pomembno zmago.

Manj sreče z žrebom je imel Kavaš, ki se je pomeril s 1. nosilcem in glavnim favoritom za končno zmago Waltersom iz Anglije. Toda to dejstvo je Kavaša spodbudilo, da je iz sebe iztisnil svoj maksimum in se je absolutnemu favoritu povsem enakovredno postavil po robu. To še posebno velja za 1. niz, v katerem je Kavaš odlično nadziral igro in z odličnimi udarci dosegal točke in silil nasprotnika v napake, ter bil skozi ves niz v rezultatski prednosti. Na žalost prednosti 10:8 ni uspel kronati z osvojitvijo niza, kar bi bil izjemen dosežek. V drugem nizu smo bili priča pričakovanemu dogajanju. Ob vodstvu Walters 8:0, smo vsi pričakovali, da bomo še enkrat videli vrhunskega Kavaš, na žalost le v 1. nizu. Toda v nadaljevanju je Kavaš osvojil 5 zaporednih točk, kar pa je bilo tudi vse in Walters je zanesljivo osvojil še preostale 3 točke. V tretjem nizu je bila igra znova zelo izenačena in Kavaš se je kljub utrujenosti boril po najboljših močeh in ni popuščal. To se mu je tudi izplačalo in favorita prisil do podaljšane igre, ki jo je Anglež sicer osvojil z dvema točkama, vendar je Kavaš dokazal, da je zrel za vrhunske igre in temu primerne rezultate.

V četrtfinalu sta naša igralca čakala 1. in 2. postavljena igralca. Walters je tudi proti Mošniku začel nekoliko rezervirano, akr je Mošnik uspel izkoristiti in na začetku dvoboja povedel 4:0, vendar je Anglež osvojil naslednjih 6 točk in od tam naprej v vseh treh nizih varno nadziral Mošnika, ki ni več uspel priti do rezultatske prednosti. Kljub temu je Mošnik prikazal odlično igro in niti za trenutek ni popuščal v svojih prizadevanjih, da favorita zadrži v igrišču čim dlje časa in »drago proda svojo kožo«.

Upravičeno se je več pričakovalo od najboljšega slovenskega igralca in potrebno je poudariti, da Gutman ni razočaral. Da se bo drugi nosilec moral pošteno potruditi za zmago je nakazal že otvoritveni niz, v katerem sta bila igralca izenačena na 8:8. Od tu naprej pa je Gutman nekoliko ponesrečeno dovolil nasprotniku, da je osvojil 3 zaporedne točke. V drugem je bila zgodba podobna, le da sta bila igralca povsem blizu do 6 točke, Hitchens pa je bil v zaključku niza veliko bolj zbran in učinkovit. V naslednjem nizu je Gutman prikazal vrhunsko igro, ki jo je kronal s serijo 6 točk in varno razdaljo 9:5, katere ni izpustil iz rok. Na žalost je bil potek igre v 4. nizu ravno obraten. Hitchens je točke dosegal v serijah in dokaj hitro povedal 9:4. Gutman je sicer rezultat uspel nekoliko popraviti na 9:6 in 10:7, toda mladi Anglež je z zbrano in natančno igro uspel osvojiti še zadnjo točko.

V nadaljevanju turnirja smo gledali vrhunsko igro v obeh polfinalih, ki pa sta postregli s presenetljivim razpletom. V prvem je Hitchens v treh nizih dokaj suvereno premagal najvišje postavljenega igralca, ki se v Kranju očitno ni najbolje znašel. V drugem pa je mladi Waller presenetil Creeda in kljub izgubljenemu nizu slavil dokaj prepričljivo zmago. Waller je z odlično predstavo nadaljeval tudi v finalu in favoriziranemu Hitcenshu dokaj hitro pokazal, da je pripravljen za zmago. Kako suvereno je Waller opravil z nasprotnikom v zadnji tekmi turnirja priča tudi rezultat 11:6, 11:4,11:3.

Poleg vrhunskih in zanimivih tekem, je potrebno omeniti tudi izjemno organizacijo turnirja. Za to gre vsa pohvala članom kranjskega squash kluba, ki so znova izkazali izjemen odnos do turnirja in so s svojim nesebičnim delom lahko zgled vsem nam. Samo, Jurij, Miha, David, Jene, Toni, Gorazd, iskrena hvala in vse čestitke za odlično delo. Kranj Open je »takšen« turnir prav zaradi tega!

Dr. Goran Vučković

PSA: Cloudy Tour – KRANJ OPEN 2009 (13th & 14th JUN 2009)

1 Lewis WALTERS (ENG)
Lewis WALTERS
Q1 Miha KAVAŠ (SLO) 12:10, 11:5, 12:10
Lewis WALTERS
7 Jakob DIRNBERGER (AUT) 11:5, 11:8, 11:8
Martin MOŠNIK
Q2 Martin MOŠNIK (SLO) 12:10, 11:7, 8:11, 11:4
Neil HITCHENS
3 Neil HITCHENS (ENG) 12:10, 11:7, 11:9
Neil HITCHENS
Benjamin FISCHER (SUI) 11:6, 8:11, 11:9, 11:4
Neil HITCHENS
8 Domagoj ŠPOLJAR (CRO) 11:8, 11:6, 8:11, 11:7
Klemen GUTMAN
Klemen GUTMAN (SLO) 11:3, 11:7, 11:3
Adrian WALLER
Q3 Andrew BIRKS (ENG) 11:6, 11:4, 11:3
Adrian WALLER
5 Adrian WALLER (ENG) 11:7, 11:3, 11:6
Adrian WALLER
Alex INGHAM (ENG) 9:11, 11:9, 11:5, 11:3
Harinder Pal SANDHU
4 Harinder Pal SANDHU (IND) 11:5, 7:11, 14:12, 7:11, 11:9
Adrian WALLER
Reiko PETER (SUI) 11:7, 11:8, 9:11, 11:7
Peter CREED
6 Peter CREED (WAL) 4:11, 11:8, 2:11, 11:4, 11:6
Peter CREED
Q4 Richard BIRKS (ENG) 11:7, 4:11, 11:3, 11:9
Chris TRUSWELL
2 Chris TRUSWELL (ENG) 9:11, 11:4, 11:7, 11:7