ZGODOVINA

Squash je prišel v Slovenijo leta 1987, ko so na Rogli na pobudo Damjana Pintarja odprli prvi igrišči. Večji razcvet je squash doživel z odprtjem Športnega centra Fit-Top v Mengšu. Sledili so mu tudi drugi centri v Sloveniji. Takratni kontakti z Angleškim združenjem SRA in evropsko federacijo ESRF, so predstavljali prvi stik tako imenovane Vzhodne Evrope z squashem. Takrat Jugoslavijo (v bistvu Slovenijo) so poimenovali začetnico prodora igre na Vzhod. Leta 1989 je bil vzpostavljen osebni stik z g. Ianom Wrightom, sekretarjem evropske federacije, ki je bil kljub problemom v nekdanji Jugoslaviji nenehno vzdrževan. Pobuda za sprejetje v evropsko združenje je bila podana že leta 1991, vendar v takratni Jugoslaviji realizacija ni bila mogoča, samostojna Slovenija pa je svojo prvo priložnost takoj izkoristila in se, kot tretja z vzhoda (po Rusiji in Madžarski ), včlanila v ESRF.

Po osamosvojitvi je zveza postala tudi polnopravna članica Olimpijskega komiteja Slovenije. Tako je bilo ob koncu sezone leta 1992 organizirano tudi prvo državno prvenstvo v squashu. Odvijalo se je v Športnem centru Fit-Top v Mengšu v organizaciji domačega kluba in Squash kluba Hrast iz Novega mesta. Prvega državnega prvenstva se je udeležilo 14 tekmovalk in 37 tekmovalcev iz številnih klubov. Kasneje so državna prvenstva organizirali v športnih centrih Fit-Top, Squashland in Konex.

Najuspešnejša udeleženca državnih prvenstev sta Petra Vihar (SQ Velenje) in sedemkratni državni prvak Klemen Gutman (SQ Konex).

ČLANSKA REPREZENTANCA

SQZS se ni osredotočila samo na domača tekmovanja, ampak je želela dati igralcem tudi možnost izpopolnjevanja v tujini. Tako je tričlanska odprava Petra Verbič, Goran Vučković in Tomaž Prelesnik že leta 1993 sodelovala na Evropskem prvenstvu v Lillu, kjer so se vsi uvrstili na glavni turnir. Takrat je reprezentanco vodil Kevin Smith. SQZS je ob podpori Kevina Smitha in Iana Wrighta izšolala tudi prve kadre, ki so svoje znanje prenašali na ostale igralce squasha, tako rekreativce kot tekmovalce.

Naslednje mednarodno tekmovanje je bilo Ekipno evropsko prvenstvo leta 1996 v Amsterdamu. Dekleta (Petra Vihar, Nada Đekič, Nuša Slabe) so osvojila 18. mesto med 20 ekipami, fantje (Peter Janežič, Goran Vučković, Damir Bežan, Tomaž Prelesnik) pa 19. mesto med 22 ekipami.

Štiri leta kasneje na Dunaju sta naši ekipi spet sodelovali na enakem tekmovanju. Dekleta (Bernarda Šlibar, Nataša Žmuc, Ajda Eiselt) so osvojila končno 18. mesto med 19 ekipami. Fantje (Gašper Fečur, Peter Janežič, Klemen Gutman, Damir Bežan, Miha Kavaš) so tekmovanje zaključili na 16. mestu med 20 ekipami.

Naslednjih prvenstev se je udeležila le moška ekipa. Na prvenstvih 2001 v Eindhovnu (Gašper Fečur, Peter Janežič, Klemen Gutman, Damir Bežan, Goran Vučković) in 2002 v Böblingenu (Gašper Fečur, Klemen Gutman, Damir Bežan, Goran Vučković) so fantje osvojili 17. mesto med 20 ekipami. V letu 2008 je ekipa Klemen Gutman, Martin Mošnik, Miha Kavaš, Matic Kavaš in Rožle Langus nastopila v Evropskem ekipnem prvenstvu v Amsterdamu ter med 28 ekipami osvojila 22. mesto, leto kasneje pa je ista ekipa (brez Kavaš Matica) v Malmu na Švedskem osvojila 19. mesto med 27 ekipami.

MLADINSKA REPREZENTANCA

SQZS daje poudarek tudi delu z mladimi. Tako je bilo za mladince do leta 1998 organizirano državno prvenstvo, kasneje pa tudi turnirji za jakostno lestvico. Pod okriljem SQZS so tudi ekipna in pokalna tekmovanja za člane in članice. V letu 2003 se je celotna mladinska reprezentanca udeležila enega turnirja evropske mladinske serije, v celotni sezoni pa je po rezultatih izstopal Rok Puc v kategoriji mlajših mladincev do 15 let, ki je zmagal na enem od evropskih mladinskih turnirjev, skupno pa je na lestvici na 6. mestu. V nadaljevanju se mu je evropskih mladinskih turnirjih pridružil še Mošnik Martin, ki je prav tako zmagal na turnirju evropske zveze v Reggio Emiliji v Italiji. Martin se je v posameznih mladinskih kategorijah prebil do 13. mesta.

V letu 2000 je bil organiziran mednarodni turnir Julijana Konex open, ki je bil prvi turnir v Sloveniji pod okriljem PSA in tako štel za svetovno jakostno lestvico. Udeležila sta se ga dva igralca, ki sta bila na tej lestvici uvrščena med prvih 100. V letu 2003 se je moška ekipa pomerila na svetovnem prvenstvu, ki je bilo na Dunaju.

Kar se nastopov mladincev v tujini tiče, se je v glavnem vse začelo dogajati z udeležbo (Klemen in Petra) na Italijanskem odprtem prvenstvu v Bolzanu 1994 leta in istega leta tudi prvič na mladinskem Evropskem prvenstvu v Odense-ju na Danskem (Petra in Klemen, ekipo je vodil Kevin Smith). Leta 1996 (januar) so se (Petra Vihar, Gašper Fečur in Klemen Gutman) udeležili največjega in najpomembnejšega turnirja za mlade igralce na svetu Junior British Open v Shefieldu (Anglija).

V zadnjem obdobju zveza organizira letno po 3 zaprte turnirje za svetovno jakostno lestvico PSA, na kateri se je najvišje uspelo prebiti Gutman Klemnu na 164. mesto, Mošnik Martinu na 192. mesto, Langus Rožletu na 255. in Kavaš Mihu na 258. mesto. Trenutno sta na lestvici uvrščena dva in sicer Mošnik na 208. mestu in Langus na 255. mestu. Med dekleti se je najvišje prebila Petra Vihar in sicer na svetovni lestvici WISPA na 79. mesto v aprilu 2001, Trenutno na svetovni lestvici slovenskih deklet ni.

Vseskozi je močno prisoten tudi rekreativni squash. Squash centri po Sloveniji organizirajo turnirje, ki štejejo za skupno jakostno lestvico SQZS.

LITERATURA

Na področju strokovne literature so v slovenščini izšle tri publikacije, in sicer priročnik Squash Damjana Pintarja leta 1989, učbenik Osnove squasha leta 2000 in DVD z naslovom Osnovna tehnika v squashu – gibanje, postavitev in osnovni udarci avtorja dr.Gorana Vučkovića.

PRAVILA SQUASHA

V pripetem dokumentu najdete Pravila squasha za posameznike – 2009 (Squash_Pravila_2009_Slo), ki jih je v slovenščino prevedel Marko Podgoršek – prvi slovenski WSF sodnik.

Uradna pravila igre v  angleščini  in ostalih zadev najdete tudi na straneh Svetovne squash federacije (World Squash Federation).