Od 3.-5. oktobra 2008 je v centru Markiz v bližini Bratislave na Slovaškem potekalo šesto mednarodno mladinsko prvenstvo Slovaške, katerega sem se udeležil že petič. In odnesel pokal!

Turnir se je za večino igralcev začel v petek, sam pa sem z nastopi kot četrti nosilec pričel šele v soboto. Tako sem v drugem krogu odigral tekmo z Avstrijskim igralcem Kobler Sebastianom, ki sem ga premagal 3:0, v polfinalu pa sem se srečal z starim znancem in prvim nosilcem turnirja Tomasom Tothom, ki pa me je premagal 11:5, 13:11 in 11:6. Veliko so k temu porazu prispevala (vsaj po mojem mnenju) nova očala, ki jih v Sloveniji nisem dobro preizkusil, na prvi tekmi se mi niso niti zarosila, ko pa je prišla na vrsto težja tekma, so se mi začela obupno rositi. Tako sem po mojem začetnem vodstvu proti Tothu v prvih dveh setih s 5:1 zaradi poslabšane vidljivosti zgrešil nekaj sicer povsem nenevarnih žog, kar je privedlo do preobrata. Prednost mojega nasprotnika je bila v tem, da morajo mladinci na vseh turnirjih na Slovaškem nositi očala (morda predlog pravil za naslednjo sezono, taka pravila pa so v SLO pred leti že veljala).

Na tekmi za tretje mesto sem v zadnji tekmi igral proti tretjemu nosilcu , domačinu Miroslavu Cellerju, katerega sem premagal 11/9 11/4 10/12 12/10.

Prvi trije v kategoriji do 19 let: Roman Svec (cz), Tomas Toth in Martin Mošnik

 

Poleg mladinskih turnirjev na Dunaju je bil to zame najbližji mladinski turnir, ki ga organizira Evropska squash zveza.

To je bil verjetno tudi moj zadnji mladinski turnir, ki sem se ga udeležil, saj bom novembra star 19 let in bom imel pravico nastopati samo še v članski kategoriji.

Skupaj sem nastopil na 26 mednarodnih mladinskih turnirjih, dvakrat sem zmagal, štirikrat zasedel 2. mesto, enkrat tretje in štirikrat četrto. Najvišje sem bil na lestvicah v mladinskih kategorijah Evropske squash zveze (kjer se poleg evropejcev pojavljajo igralci z vseh celin) uvrščen na 13. mesto, poslavljam pa se z uvrstitvijo na 31. mesto, saj se v tem letu zaradi opravljanja mature nisem mogel udeležiti dovolj turnirjev. Na lestvicah posameznih kategorij se pojavlja okrog 310 tekmovalcev.

V svojem imenu bi se rad zahvalil Squash zvezi Slovenije, ki mi je tokrat poravnala stroške prijave (46 EUR). Upam, da bo to postalo praksa v prihodnje. Posebna zahvala tudi legendi Jenetu in ostalim udeležencem ter gostiteljema ob njegovem podvigu v centru Vogu, s katerim nama je lani z Maticem omogočil tekmo v Nemčiji ter mojim trenerjem, klubom, prijateljem in staršem, ki so mi doslej stali ob strani, da sem lahko zastopal ne le sebe, ampak predvsem slovenski squash.

Martin Mošnik