Pretekli konec tedna, natančneje 10. in 11.4. smo pod streho uspešno spravili še 19. državno prvenstvo Slovenije v squashu. Udeležba je bila odlična, tako po kakovosti kot številnosti igralcev. Od prvih 20 igralcev slovenske jakostne lestvice v moški konkurenci so manjkali le trije, skupaj pa se je prvenstva udeležilo 36 tekmovalcev. Ženski del turnirja ni dosti zaostajal – prišla je polovica prve deseterice, skupno pa dvanajst tekmovalk.

Pri dekletih smo videli obetajoče nastope mnogih mladink z Bleda ter standardno kvalitetno igro izkušenejših tekmovalk z Nado Bambič (Konex, št. 1. JL) na čelu, ki je ubranila lanski naslov z zmago 3:0 proti Andreji Kovač (Murska Sobota, št. 2 JL). Tretje mesto je zasedla Maja Obrulj (Velenje, št. 6. JL), ki je bila v tekmi za tretje mesto boljša od Simone Hanžekovič (Murska Sobota, št. 5.JL).

Pri moških smo lahko gledali kakovosten squash in pričakovan napredek nosilcev iz kola v kolo vrhu naproti, vseeno pa smo doživeli nekaj presenečenj:

V prvem kolu je Andrej Sosič (št. 34. JL) v prvem kolu izločil Tomaža Jenka (Kranj, št. 11. JL), Boštjan Slemenšek (Squashland, št. 28. JL) pa je bil boljši od Gorana Djukića (Bled, št. 14. JL). V drugem kolu je pravi podvig uspel Goranu Miličeviču (Squashland, št. 11. JL), ki je proti Juriju Jakšetu (Kranj, št. 7. JL) izgubljal 0:2 v nizih, uspel ubraniti nekaj zaključnih žog in obrniti tekmo sebi v prid z rezultatom 3:2. Miličevič je podoben, če ne še večji podvig ponovil v borbi za peto mesto, kjer je v dvoboju z Zoranom Repijo (Murska Sobota, št. 5. JL) zopet zaostajal z 0:2, v tretjem nizu ubranil štiri zaključne žoge in ga dobil z najdaljšo podaljšano igro prvenstva 18:16 ter odnesel končno zmago 3:2.

Drugo kolo je potekalo brez presenečenj in v polfinale so se zasluženo uvrstili prvi štirje nosilci – Klemen Gutman (Konex, št. 1 JL), Martin Mošnik (Konex, št. 2. JL), Miha Kavaš (Konex, št. 3. JL) in Rožle Langus (Bled, št. 4. JL). V prvem polfinalu je Gutman gladko s 3:0 odpravil Kavaša, v drugem polfinalu pa smo bili priča pravi borbi med Mošnikom in Langusom. Slednjemu se pozna trdo delo in kvalitetni treningi v tujini, kljub temu pa prevlade Mošnika še ni uspel končati in Mošnik je slavil s 3:1 v nizih.

Tekma za tretje mesto med Kavašem in Langusom je bila precej enostranska. Langusu so se poznale posledice težkega obračuna z Mošnikom in utrujen Kavašu na poti k zmagi s 3:0 v nizih ni nudil pravega odpora.

Na tej točki turnirja je Klemnu Gutmanu na poti do sedmega naslova državnega prvaka (kar doslej ni uspelo še nikomur) stal le še Martin Mošnik. Gutman je svojo nalogo opravil suvereno, slavil zmago s 3:0 in  postal igralec z največ naslovi državnega prvaka Republike Slovenije!

Na slovesni podelitvi, ki je sledila finalu, je za ta dosežek iz rok predsednika SQZS Gorana Vučkoviča prejel pokal za najboljšega slovenskega igralca squasha. Nedvomno je to dosežek, ki ga bo težko ponoviti, kaj šele preseči. Gutman sam pa svojega rekorda ne namerava izboljševati, saj je najavil svoj umik iz tekmovalnega squasha. Za dosežek mu gredo vse čestitke, seveda pa upamo, da ga bomo v squashu obdržali v kakšni drugi vlogi.

Kot organizator se moram za uspešno državno prvenstvo zahvaliti v prvi vrsti igralcem, ki so z množično udeležbo in kvalitetnimi dvoboji pripravili pravo doživetje za gledalce. Ob tej priložnosti se zahvaljujem tudi vsem pokroviteljem, brez katerih izvedba prvenstva ne bi bila mogoča!

Marko Podgoršek

Skupni vrstni red članice:

1. Nada Bambič (Konex)

2. Andreja Kovač (Murska Sobota)

3. Maja Obrulj (Velenje)

4. Simona Hanžekovič (Murska Sobota)

5. Pia Erjavec (Bled)

6. Saša Rakovec (Bled)

7. Pija Brglez (Maribor)

8. Špela Grilc (Bled)

9. Sabina Možina (Bled)

10. Tadeja Rader (Maribor)

11. Sandra Berglez (Murska Sobota)

13. Darinka Jerala (Bled)

Skupni vrstni red člani:

1. Klemen Gutman (Konex)

2. Martin Mošnik (Konex)

3. Miha Kavaš (Konex)

4. Rožle Langus (Bled)

5. Klemen Kristan (Konex)

6. Goran Miličević (Squashland)

7. Tomaž Pečjak (Squashland)

8. Zoran Repija (Murska Sobota)

9. Andrej Sosič

10. Tomaž Guzelj (Squashland)

11./12. Boštjan Slemenšek (Squashland)

11./12. Aleš Arhar (Škofja Loka)

13./16. Samo Jeraj (Konex)

13./16. Andrej Robnik (Maribor)

13./16. Jurij Jakše (Kranj)

13./16. Matej Mrak (Škofja Loka)

17. Matic Kavaš

18. Gorazd Zelko (Murska Sobota)

19./20. Darko Škulj (Škofja Loka)

19./20. Martin Fišer (Squashland)

21./24. Bojan Cvetko (Murska Sobota)

21./24. Aleš Štendler

21./24. Tomaž Čampa (IgRaj Sevnica)

21./24. Blaž Kunšič (Bled)

25./32. Tomaž Prelesnik (Konex)

25./32. Tomaž Jenko (Kranj)

25./32. Goran Djukič (Bled)

25./32. Iztok Šraj (IgRaj Sevnica)

25./32. Primož Gajšek (IgRaj Sevnica)

25./32. Sašo Radič (Maribor)

25./32. Igor Pejič (Squashland)

33. Rok Repovž (Bled)

34. Lado Ivanšek

35./36. Jaka Bajt (Bled)

35./36. Goran Masatovič (Velenje)

37. Nikola Smolovič (Kranj)