V Beogradu se je 29. in 30.10.2010 odvilo prvo Balkansko ekipno prvenstvo, katerega organizacija in sploh uvrstitev v koledar ESF je rezultat večletnih prizadevanj Srbske squash zveze. Pravico nastopa imajo države Balkanskega polotoka, udeležilo se ga je 8 moških in 4 ženske ekipe.

Žreb jih je razvrstil takole:

Moški, skupina A

Moški, skupina B

Ženske

Slovenija

Grčija

Grčija

Bolgarija

Srbija

Srbija

Hrvaška

Slovenija 2

Hrvaška

Srbija 2

FYR Makedonija

Bolgarija

Prvi dan turnirja je igranje potekalo v skupinah, končni vrstni red tega dela tekmovanja pa je bil pri moških sledeč:

Moški, skupina A

Moški, skupina B

Slovenija

Grčija

Bolgarija

Srbija

Hrvaška

Slovenija 2

Srbija 2

FYR Makedonija

Najrazburljivejša tekma dneva je bila med drugoupostavljenimi igralci Grčije in Srbije, pomerila sta se sedemkratni srbski državni prvak Ivan Đorđević in Petros Tzamaloukas. To je bila tretja tekma srečanja med Srbijo in Grčijo, rezultat po prvih dveh tekmah je bil izenačen. Drama se je odvila šele v petem nizu, v katerem zmago za las odnesel Tzamaloukas z rezultatom 12:10.

Današnje tekmovanje na izpadanje se prične s tekmami za mesta od 5 do 8, kjer se bo Hrvaška pomerila z FYR Makedonijo, Srbija 2 pa s Slovenijo 2. Naslednja so na vrsti polfinala, kjer se bo naša prva ekipa pomerila z gostitelji, Grki pa se bodo pomerili z Bolgari.

V ženskem delu turnirja se tekme nadaljujejo v skupini, po prvem dnevu pa so v najboljšem položaju Grkinje z dvemi zmagami, sledijo jim Srbija in Hrvaška s po eno, zadnje mesto pa zaseda Bolgarska ekipa, ki še ni okusila zmage.

Tekmovanje se je odvijalo po pričakovanjih, v polfinale so prišli favoriti, med katerimi je naša prva ekipa (postavo obeh naših ekip si lahko ogledate spodaj). Videli smo veliko zelo izenačenih in zanimivih dvobojev, žal pa se je tudi v to odlično organizirano prvenstvo vmešala tudi politika. Grki so namreč vložili protest zaradi napisa Makedonija na majicah igralcev iz FYR Makedonije. Resnici na ljubo je treba povedati, da je imel težavo glede tega le zgoraj omenjeni Tzamaloukas, ki ni hotel igrati, dokler nasprotnik ni privolil v zamenjavo majice. Kljub temu, da za to ni bilo prave osnove, gre slednjemu za to gesto zahvala organizatorjev. Upamo, da bo tekmovanje odslej potekalo brez zapletov ter da bo v prvem planu squash

Slovenija 1

Slovenija 2

Klemen Gutman

Andrej Robnik

Martin Mošnik

Tomaž Jenko

Rožle Langus

Sašo Radič

Damir Bežan

Drugi dan tekmovanja se je začel z izločilnimi boji v moški konkurenci. Najprej so se za mesta od 5 do 8 med seboj pomerile reprezentance Hrvaške, Slovenije 2, Makedonije in Srbije 2. Po pričakovanjih je bila Hrvaška boljša od Makedonije, Slovenija 2 pa od mlade Srbske ekipe. Tekmovanje v tem delu razpredelnice se je končalo z Makedonijo na osmem mestu in Srbijo 2 na sedmem. Za peto mesto pa se je bil ogorčen boj med Hrvaško in Slovenijo 2, ki je imela po nepričakovani zmagi Andreja Robnika nad Robertom Petrovičem možnosti za lep uspeh. Vendar pa je stvari na svoje mesto rutinirano postavil Vedran Švonja, ki je brez izgubljenega niza odpravil Tomaža Jenka in Hrvaška je tako zasedla peto, Slovenija 2 pa končno šesto mesto.

V bojih za najvišja mesta so se pomerile reprezentance Grčije in Bolgarije v enem ter Slovenije in Srbije v drugem polfinalu. Grki so slavili zmago že po prvih dveh dvobojih, tako da tretja tekma dejansko ni odločala o zmagovalcu dvoboja in se je igrala na dva dobljena niza (t.i. dead rubber). V tem primeru imajo ekipe možnost postaviti na igrišče rezervne igralce (oz. tiste, ki jih za ta dvoboj niso nominirali), kar sta obe ekipi tudi storili.

Polfinale med Slovenijo in Srbijo je potekalo po pričakovanjih. Prvi je točko Sloveniji priboril Rožle Langus s suvereno zmago nad Markom Matanovićem. Druga sta na igrišče stopila prva igralca obeh ekip: Klemen Gutman in Denis Drenjovski. Rezultat je bil enak kot pred tremi leti v Amsterdamu, ko sta si zadnjič stala nasproti – zmago je slavil Gutman. Tretja tekma je bila kot v prvem polfinalu tako »dead rubber« in Martin Mošnik je proti Branimirju Cariću zmago odnesel že po dveh nizih.

V tekmi za tretje mesto so Srbi s skupnim rezultatom 2:1 premagali Bolgare. Po prvih dveh tekmah je bil rezultat izenačen 1:1 in zmago je Srbiji v tretji tekmi zagotovil Ivan Đorđević, ki je bil v treh nizih boljši od Nikolaja Angelova.

Vsi pa smo nestrpno pričakovali moško finale med Grčijo in Slovenijo. Prvi je zopet na igrišče stopil Rožle Langus, ki pa tokrat ni našel svoje igre in mladi osemnajstletni Declan Christie, je Grčiji zagotovil prvo točko v štirih nizih.

Drugi je bil na vrsti Klemen Gutman, ki se je pomeril z izkušenim Fabianom Kalaitzisom. Grk je dobil prva dva niza, oba z rezultatom 11:8. V prvi točki tretjega niza pa sta se igralca v sprednjem delu igrišča zapletla in Kalaitzis je nesrečno pohodil Gutmana, ki si je tako prislužil zvin gležnja. Posledice poškodbe pa so popolnoma nepričakovane! Gutman je zaigral bolj sproščeno in rezultat znižal na 2:1. Žal pa mu ni uspelo več kot to, saj je Kalaitzis dobil četrti niz in Grčija je v tem trenutku postala ekipni Balkanski prvak!

Tretja tekma je bila zopet »dead rubber« in Martin Mošnik je stopil na igrišče proti kontroverznemu Petrosu Tzamaloukasu. Rezultat 2:0 za Mošnika pa pravzaprav o tekmi ne pove ničesar, saj Petros sploh ni igral in je žoge eno za drugo pošiljal v desko ali pa se mu ni ljubilo do njih.

V ženski konkurenci je šla zmaga prav tako v Grčijo. Drugo mesto so zasedle domačinke, tretje pa Hrvatice. Zadnje mesto je pripadlo igralkam iz Bolgarije.

Turnir je bil zgledno organiziran in je, z izjemo »političnih« zapletov glede makedonskih majic, potekal gladko in pošteno. Videli smo veliko dobrega squasha, kompletne rezultate boste našli v priloženih datotekah.

Po končanem finalu je bila v klubu organizirana odlična večerja, players party pa se je nadaljeval v Beograjskem klubu Plastic do jutranjih ur. Iskrene čestitke organizatorjem in se vidimo prihodnje leto, ko bo ta turnir najverjetneje organizirala squash zveza Hrvaške.

REZULTATI:   MEN-A |   MEN-B |   WOMEN |   STAGE-2