Na močnem turnirju za Evropsko mladinsko lestvico, Mladinskem odprtem prvenstvu Češke je od 18. do 21. januarja v Pragi nastopalo 17 slovenskih mladincev iz treh klubov – SqK Škofja Loka, ŠD Squashland in SqK Lesce Bled. V konkurenci več kot 300 tekmovalcev se je najbolje odrezala Sara Nedič, ki je v kategoriji GU13 osvojila drugo mesto. S turnirja so poročali Goran Vučkovič, Damjan Adlešič in Franc Langus.

Četrtek: Štiri zmage za začetek

Na Czech Junior Open 2018 je v četrtek nastopilo pet Slovencev, vknjižili pa so štiri zmage. Lana Nedič (G15) je z zmago 3:1 proti domačinki Trollerovi uspešno prestala kvalifikacije in se uvrstila v nadaljnje tekmovanje. V kategoriji B17 so nastopili Blaž Porenta, Matej Anton Drašler in Žiga Merčun. Porenta je s 3:1 premagal Danca Coyla, Drašler in Merčun pa sta zabeležila rezultat 3:2. Drašler je premagal Irca Wrighta, Merčun pa izgubil z Ircem Pahujo. Najbolj prepričljivo je s svojim tekmecem opravil Jan Mislej (B13), ki je s 3:0 premagal Čeha Horaka.

Petek: Sara Nedič v polfinalu, blizu četrtfinala Porenta in Kustec

V petek, na prvem pravem tekmovalnem dnevu na turnirju v Pragi je slovenska vrsta zabeležila šest zmag in 22 porazov. Turnirji za super serijo so izjemno kakovostni, zato bi bil že vsak nastop v četrtfinalu velik uspeh.

Naša najvišje postavljena Sara Nedič je upravičila vlogo favoritinje in se je gladko uvrstila med najboljše štiri. Pri dekletih so zmage osvojile še Nanja in Nika Urh ter Manca Demšar, pri dečkih pa sta po eno zmago in en poraz zabeležila oba najvišje postavljena Slovenca – Luka Kustec (B15) in Blaž Porenta (B17).

Kustec se je srečal s starim znancem, Hrvatom Cerovcem, s katerim v zadnjem času bijeta hude bitke. Škofjeločan je v odločilnem nizu vodil že z 10:7, a se vseeno ni izšlo za četrtfinale.

Porenta je najprej s precejšnjimi težavami odpravil Švicarja Roescha, proti višje postavljenemu Švedu pa se je v tekmi za med osem najboljših pokazala predvsem razlika v telesnih in funkcionalnih sposobnostih. Poraz s 3:0 je bil neizbežen.

Ostalim slovenskim reprezentantom ni uspelo zmagati. Jan Mislej (B13) se je boril in osvojil en niz, Timotej Jenko (B15) je pravkar zamenjal starostni razred in že kaže spodbudne igre, Žiga Merčun (B17) počasi izgublja stik s konkurenco v močni kategoriji z več kot 50 igralci, podobno pa velja tudi za Mateja Antona Drašlerja (B17).

V najstarejši konkurenci (B19) nastopa Jošt Dolinar, ki je po zglednem začetku sezone in dobrem treningu nekako izgubil kompas. Njegov petkov izkupiček je bil en osvojen niz proti Ciprčanu Pitsilitisu.

Manca Demšar (G15) je po uspešnem začetku in zmagi proti Čehinji Bohacovi naletela na tretjepostavljeno Angležinjo Tranterjevo in ji vzela en niz ter precej namučila v odločilnem nizu. Dokazala je, da je iz pravega testa za tekme. Nanja Urh je premagala Čehinjo Sezemsko, Nika Urh pa Švicarko Stettlerjevo.

Tinkara Bernik (G13) je po začetni tremi v drugem in tretjem nizu kazalo precej bolje, vendar še vedno premalo za konkretnejši rezultat.

Karlina Piber in Lana Nedič (obe G15) sta se zgledno borili, a jima ni uspelo zmagati. Lara Meršol (G17) nabira izkušnje v svoji konkurenci, tesno pa je izgubila Tina Ferjan (G19), ki ji gredo vse pohvale za borbenost in zrelo igro. V prvem in tretjem setu je bila v ključnih trenutkih za dva udarca premalo zbrana in zmaga je odšla na Finsko.

Sobota: mešanica dobre in porazne igre

Sobota je bila dolg dan z mešanico dobre in porazne igre, želje in borbenosti ter izgubljenosti in polovičarstva. Skozi slovensko perspektivo je tretji dan najbolj zaznamovala Sara Nedič z dvema gladkima zmagama in uvrstitvijo v finale v kategoriji do 13 let, zabeležili pa smo še šest zmag – dosegli so jih Pika Rupar, Manca Demšar, Karlina Piber, Jan Mislej, Luka Kustec in Matej Anton Drašler.

Sobotna posebnost sta bila tudi dva slovenska dvoboja – v prvem je bila Sara Nedič s 3:0 boljša od Nanje Urh, v drugem pa Manca Demšar s 3:1 od Nike Urh. Manca je v zadnjih treh dvobojih proti Niki izgubila, zato je bila zmaga še slajša.

Pika Rupar (G15) je v ogorčenem dvoboju z Valižanko zmagala s 3:2, kar je bila njena prva zmaga na turnirju. Karlina Piber (G15) je sicer premagala Švicarko Stettlerjevo s 3:0, a je šlo v vseh nizih na tesno.

Jan Mislej (B13) je imel v soboto polovičen izkupiček, saj je najprej s 3:0 premagal Irca Waheda, potem pa z enakim izidom izgubil s Poljakom Krysiakom. Vsekakor lep rezultat za Jana, ki se je prišel na turnir predvsem učit.

Luka Kustec (B15) je pozabil na petkovo razočaranje in s 3:1 premagal žilavega Poljaka Woziwodzkega. Luka je prikazal vrhunsko igro proti igralcu, ki je brez dvoma precej boljši od Hrvata Cerovca. Igral je premišljeno, potrpežljivo, prefinjeno in s potrebno vztrajnostjo.

Zadnjo sobotno zmago je dosegel Matej Anton Drašler (B17). V pravi toplo-hladni srhljivki proti domačinu Walterju je v odločilnem nizu že vodil z 8:3, potem pa je nasprotniku dovolil preobrat na 8:10. Kljub zelo neugodnemu položaju se ni pustil zmesti, nanizal je štiri zaporedne točke in tekmo zaključil z 12:10.

Tinkara Bernik (G13) je s Čehinjo Nakhlalo zaostajala že z 2:0, a je uspela izenačiti. Ko bi morala v petem nizu unovčiti tekmičino nervozo, ji tega ni uspelo in zmaga je ostala doma. Nanja Urh (G13) je bila proti Poljakinji Tomczykovi dlje od zmage, saj je izgubila s 3:0.

Pika Rupar (G15) je imela pobudo v dvoboju z Nizozemko Markus, saj je vodila z 1:0 in 2:1, a je nasprotnica zadnja dva niza odigrala bolje in zmagala 3:2. V isti kategoriji so Lana Nedič, Nika Urh in Manca Demšar izgubile s 3:0. Manca je igrala proti odlični Slovakinji Galovi in ni bila daleč od zmage v prvem nizu. V zadnjem nizu je Manca povsem popustila. Škoda, kajti takšne tekme dajo igralcu največ in ne prideš prav zlahka do njih.

Tina Ferjan (G19) enakovredno odigrala prvi niz proti Švedinji Wallace in z malo sreče bi lahko tudi povedla. V drugem nizu je bilo še nekaj spornih sodniških odločitev in tekma je bila odločena.

Luka Kustec (B15) je imel zvečer spet težko tekmo in na začetku je kazalo dobro. S Švicarjem Hansertom sta se dajala za vsako točko. Prvi niz je dobil Švicar, v nadaljevanju pa je Luka popravil nekaj malenkosti in izenačil. V tretjem je znova dobro začel, imel igro in rezultat, a se je potem ustavilo. Malce prerivanja, nekaj spornih sodniških odločitev, pa ni bilo več prave koncentracije. 3:1 za Švicarja.

Timotej Jenko spet pozitivno preseneča. Kljub novemu porazu (tokrat s Čehom Kelarjem) je iz tekme v tekmo boljši in tudi energije mu ne zmanjka.

Blaža Porento (B17) je najprej znova premagal Vinograd iz Izraela, potem pa gladko še Čeh Strouhal, ki ga je Blaž že premagoval. Kot kaže, so pri Blažu največja uganka najenostavnejše stvari. Pri Mateju Antonu Drašlerju (B17) in Joštu Dolinarju (B19) nismo dočakali prebliska. Bleda igra brez koncepta, pomešana s tehničnimi in taktičnimi napakami ne vodi v pravo smer in takrat ni mogoče priti do dobrega rezultata.

Žiga Merčun (B17) je odigral dve borbeni tekmi in dokazal, da se lahko kosa z vsemi. Proti Poljaku Kulinskemu je klonil s 3:2, z Ukrajincem Laukartom pa je odigral 3:1, pri čemer je zmagal v prvem nizu.

Nedelja: Prvi slovenski finale na turnirjih Super serije

Zadnji dan odprtega mladinskega turnirja Češke v Pragi smo bili najbolj na trnih zaradi prvega slovenskega finala na turnirjih Super serije, za katerega je seveda poskrbela Sara Nedič (G13). Nasproti ji je stala skoraj dve leti starejša Američanka Maria Arseniev.

Sara ni začela dobro, pa ne zaradi pomanjkanja tehničnega znanja, ampak enostavno ne sprejme dejstva, da je za zmago na takšnem turnirju treba igrati. Eno od temeljnih načel v squashu je igra in razum, da je treba žogo držati v igri. Ko Sara začuti, da je tekmica sposobna vrniti več, kot bi si sama želela, prestopi črto zanesljivosti. In šele, ko gre po zlu še drugi niz, začnejo mladci razmišljati, da bi mogoče veljalo upoštevati trenerjev nasvet. In ko je Sara naredila samo malo konkretnejši korak v tej smeri, je imela dve žogi za niz. Na žalost Sari ni uspelo zaključiti niza v svojo korist in s tem zamudila lepo priložnost za pisanje novih mejnikov slovenskega squasha. Finale se je končal z rezultatom 3:0 (11-4, 11-5, 13-11) za Američanko.

Odlično zadnje dejanje na turnirju je opravil Luka Kustec (B15). V vseh zadnjih treh tekmah je igral dobro, zelo dobro. Problemi pri njem nastopijo, ko se zadeve ob dobri igri ne zavrtijo po njegovih pričakovanjih. Takrat začne z nerazumljivim negativizmom in sam sebi spodnese tla pod nogami. Tokrat je proti Francozu dokaj hitro našel pot do točk in ohranil zbranost skozi celo tekmo. Super turnir, Luka!

Svoji zadnji tekmi na turnirju sta odigrali še Pika Rupar in Manca Demšar (obe G15). Prva je zmagala, slednja pa po osvojitvi prvega niza izgubila. V tej kategoriji smo zabeležili še eno zmago in dva poraza. Nika Urh je po hudem boju premagala Irko, Karlina Piber in Lana Nedič pa sta morali priznati poraz s 3:0.

Matej Anton Drašler (B17) je zadnjo tekmo odigral proti Katarcu Zamanu. Mali Katarec se je Tonija lotil z vsemi razpoložljivimi orožji in je gladko povedel z 2:0. Toni je šele v zadnjem nizu končno prestavil v neko drugo dimenzijo in igra se je začela, dokler nismo prišli do točke, ko je začelo dišati po odločitvah, kdo bo pripeljal niz domov. Takrat je Toni znova iskal rešitve tam, kjer jih še nihče ni našel.

Zadnje dejanje je pripadlo Blažu Porenti (B17) proti prijatelju Nagyju iz Madžarske. Blaž ni dovolil presenečenja in je zmagal 3:0. Je bilo preveč na kocki za lasten ego in obenem vemo, da v sili vrag še muhe žre!

Za uspešen zaključek turnirja sta poskrbela še Jan Mislej (B13) in Žiga Merčun (B17). Jan je po hudem boju ugnal Slovaka Strapka s 3:2 in 16:14 v zadnjem nizu, Žiga pa po izgubljenem uvodnem nizu ni dovolil presenečenja proti Romunu Peni. Rezultat je bil 3:1.

Zadnji dan sta igrala še Nanja Urh (G13) in Timotej Jenko (B15), ki sta zabeležila poraza s 3:0.

Končne ocene

Žiga Merčun je v vseh tekmah pokazal, da se lahko kosa z vsemi igralci, vseeno pa mu manjka konstantnosti. V vseh tekmah je bil zraven, velikokrat je tudi povedel, a med tekmami prihaja do nerazumljivih padcev v igri in porazov. Ko bo Žiga stopil na igrišče trdno odločen, da lahko zmaga in bo k temu dodal še malo sproščenosti ter igrivosti, bo tudi zanj tekma postala užitek in ne le stres.

Jan Mislej se je prišel na turnir predvsem učit. V šestih tekmah je zabeležil tri zmage, a vseeno bi lahko iztržil še kakšno več. Zato bo moral predvsem na treningu pokazati, da je prisoten ne samo fizično, temveč tudi mentalno. Ko bo popravil še nekaj tehničnih težav z gibanjem in izvedbo določenih udarcev, se bo tudi on lahko kosal z najboljšimi. Seveda pa še enkrat: trening, trening in trening.

Lara Meršol je v kategoriji deklet do 17 let prišla predvsem nabirat izkušnje in preveriti, česa so zmožne njene tekmice.

In kako turnir v Pragi ocenjuje selektor slovenske reprezentance Goran Vučković? Glede igre ni pričakoval preveč, saj so bili treningi, predvsem najstarejših, daleč pod nivojem, da bi na takšnem turnirju lahko gojili lažno upanje. »In prav ti igralci bodo morali konkretno razmisliti o svojem prihodnjem delu. Nekateri se bodo poleg tega morali zamisliti tudi nad svojim obnašanjem,« poudarja Vule.

»Prva, ki dobi več kot pozitivno oceno, je seveda Sara. Glede finala imam še vedno grenak okus v ustih, ampak za doseganje nekaterih vmesnih ciljev bi bilo treba nekoliko korigirati sistem dela. Drugi je Luka, ki je igral vrhunsko in konkurenčno. Mislim, da je bil že tu zrel za med osem. Gremo tako naprej in prepričan sem, da bo to dokazal že na naslednjih turnirjih.«

»Manca je bila tudi blizu četrtfinala in vsekakor je tega sposobna, ampak za kaj več bo morala večji delež treninga nameniti tistim zoprnim, napornim stvarem. Tega se sicer ne brani Pika, ki pa ji manjka nekaj ostrine in boljše preglednosti v igri, da bi se lahko prebila v zgornjo polovico turnirja. Lana in Tinkara potrebujeta še nekaj tehničnega treninga in posledično znanja, da bosta lahko bolj konkurenčni,« dodaja selektor.