Na 28. državnem prvenstvu Republike Slovenije, ki je 1. in 2. junija potekalo v Squashlandu, sta naslov državnega prvaka osvojila Nina Kustec (SqK Škofja Loka) in Marin Mošnik (SqK Konex). Za Kustečevo je to prvi naslov, za Mošnika pa že deveti zaporedni. Med skupaj 36 prijavljenimi igralci iz sedmih slovenskih klubov je kar 5 mest na zmagovalnih stopničkah osvojil SqK Škofja Loka. Popolno zmagoslavje je Ločanom preprečil Mošnik z rekordnim državnim naslovom.

V moški konkurenci smo bili v nedeljo priča precej pričakovanem razpletu, oba finalista sta se do finala prebila brez izgubljenega niza. Blaž Porenta (SqK Škofja Loka) je v polfinalu premagal Tomaž Pečjaka (ŠK Squashland), Mošnik pa Marka Hafnerja (SqK Škofja Loka). V tekmi za tretje mesto je mlajši Hafner s 3:0 premagal Pečjaka. V finalu smo bili priča precej močnemu odporu Porente proti serijskem državnem prvaku, ki pa je na koncu vseeno precej prepričljivo unovčil svoje izkušnje.

Glavni sponzor slovenske squash reprezentance

Med dekleti je bila konkurenca precej bolj izenačena in že v polfinalu smo videli zelo izenačene boje. Branilka naslova Sara Rojnik je oddala niz mladi Niku Urh (SqK Lesce Bled), Nina Kustec pa je svojo klubsko soigralko Piko Rupar (SqK Škofja Loka) premagala s 3:0. V finalu sta tekmovalki prikazali borbeno igro in nista popuščali vse do konca. Nina Kustec je povedla z 2:0 v nizih, nakar je Sara Rojnik z bolj preudarno igro ujela priključek, vendar jih tekme ni uspelo preobrniti v svojo korist. Kustečeva je svoj prvi naslov osvojila s 3:1.

Martin Mošnik (SqK Konex) nam je takoj po zmagi, ki mu je prinesla 9. naslov državnega prvaka, na nekoliko zbadljivo vprašanje, ali ni že malo ‘dolgočasno’, da je bil že tolikokrat državni prvak, odgovoril: »Nikakor, nasprotniki se menjajo in izziv je upati, da boš vedno znova lahko premagal ‘nove sile’. Zmage niso lahke, večkrat se moram zelo potruditi. In ko jih premagam, sem zadovoljen, saj mi je to potrdilo, da sem kljub 29. letom še vedno zelo dobro fizično pripravljen in da dobro delam. Moja velika prednost pred mlajšimi igralci so tudi izkušnje, imam boljši pregled nad tekmo, hitro vidim, kaj je treba narediti, da premagam nasprotnika. Taktično, pa tudi tehnično sem boljši, noben igralec od mlajše generacije pač še ni dosegel take ravni igre, da bi se mi lahko resno zoperstavil.«

Martin sicer igra tudi v avstrijski ligi, kar mu prinaša dragocene izkušnje, saj se približno desetkrat letno pomeri z najboljšimi igralci Evrope, na lestvici najboljših igralcev sveta pa se je uvrstil na 139. mesto. To je doslej najvišje mesto kakega slovenskega igralca squasha.

Njegov letošnji ‘višji’ načrt je še dobra uvrstitev na balkanskem prvenstvu, kjer mu bodo preglavice delal močni Hrvati, vendar Martin meni, da vrh zanj ni nedosegljiv.

Nina Kustec (SqK Škofja Loka) je na najvišjo stopničko v državi stopila prvič: »Tako visoke uvrstitve nisem pričakovala, saj sem imela letos kar hude težave s poškodbo. Zato sem zmage še toliko bolj vesela, res zelo vesela. Šteje tudi to, da sem premagala svojo večno nasprotnico, Saro Rojnik, ki je v najinih dvobojih sicer večinoma boljša, premaga me kar v približno 90 odstotkih najinih spopadov.« Tudi Nina bo svoje moči preizkusila na Balkanskem prvenstvu, kjer upa na visoko uvrstitev.

Goran Vučković, selektor državne reprezentance: »Tokratno državno prvenstvo je pokazalo, da vedno več igralk dosega najvišjo raven igre, kar je bilo doslej že nekaj let rezervirano le za tri igralke. Vedno več igralk, ki po kakovosti igre sodijo v vrh slovenskega squasha, obeta menjavo generacije najboljših. Za enkrat so starejše psihološko še bolje pripravljene, v tehničnih prvinah pa so mlajše že nekoliko boljše. Vse to je rezultat dobrega dela predvsem v treh klubih, kakovost ženskega squasha v Sloveniji raste, kar se bo gotovo odražalo tudi v uvrstitvah na mednarodnih turnirjih. Udeležba na teh turnirjih je nujna, saj tam dobivajo še več izkušenj, ki širijo znanje in samozavest naših igralk.«

Selektor državne reprezentance pa je nekoliko manj zadovoljen z razvojem moškega članskega squasha: »Še vedno imamo generacijsko luknjo, novih, močnih igralcev še kar ni. Tu je le Blaž Porenta (SqK Škofja Loka), ki postaja resna konkurenca doslej edinemu na vrhu, Martinu Mošniku. To se je pokazalo tudi na pravkar minulem državnem prvenstvu, kjer se mu je v finalnem dvoboju kar uspešno upiral. Seveda sem vesel Mošnikove zmage, a za razvoj moškega članskega squasha bo pravzaprav dobro, da ga nekdo premaga. S tem bodo mlajši izgubili ‘strah’ pred njim in bodo na turnirjih lahko bolj samozavestno zaigrali.«

 

 

 

 

 

 

 

Končna razvrstitev – ženske

   1 Nina Kustec – Škofja Loka
   2 Sara Rojnik – Škofja Loka
   3 Pika Rupar – Škofja Loka
   4 Nika Urh – Lesce Bled
   5 Manca Demšar – Škofja Loka
   6 Nada Bambič – Konex
   7 Sara Hafner – Škofja Loka
   8 Mojca Blažič – Sevnica
   9 Nanja Urh – Lesce Bled
   10 Sara Nedič – Škofja Loka
   11 Tiana Milićević – Squashland

Končna razvrstitev – moški

   1 Martin Mošnik – Konex
  2 Blaž Porenta – Škofja Loka
  3 Mark Hafner – Škofja Loka
  4 Tomaž Pečjak – Squashland
  5 Žan Bombek – Konex
  6 Toni Drašler – Škofja Loka
  7 Žiga Merčun – Squashland
  8 Borut Slatinšek – Velenje
  9 Luka Kustec – Škofja Loka
  10 Blaž Kunšič – Lesce Bled
  11 Timotej Jenko – Lesce Bled
  12 Aleš Štendler – Lesce Bled
  13 Gregor Kozinc – Kranj
  14 Goran Milićević – Squashland
  15 Jure Jagodic – Kranj
  16 Samo Jeraj – Konex
  17 Izidor Sosič – Konex
  18 Aljoša Brglez – Štajerska
  19 Tomaž Čampa – Sevnica
  20 Maks Bombek – Velenje
  21Martin Fišer – Squashland

Podrobni rezultati

DP2019_Moski

DP2019_Moski_5-16

DP2019_Moski_17-24

DP2019_Zenske

DP2019_Zenske_9-16