Na Članskem državnem prvenstvu Slovenije 2024, ki je v soboto, 13.4., potekalo v ljubljanskem Squashlandu, sta naslov osvojila Pika Rupar in Luka Kustec, oba iz Squash Kluba Škofja Loka. Za Piko Rupar je to prvi naslov posamične državne prvakinje, za Luka Kusteca pa že četrti zaporedni. Prvenstvo je bilo imenitna priprava ženske in moške reprezentance na bližnje Evropsko ekipno prvenstvo.

Pika Rupar je v konkurenci osmih tekmovalk v polfinalu premagala klubsko soigralko Nino Kustec s 3:1. V drugem polfinalu sta se pomerili sestri Urh, starejša Nika je mlajšo Nanjo precej lahko premagala s 3:0. V tekmi za tretje mesto je po izjemno napetem dvoboju Nina Kustec s 3:2 premagala Nanjo Kustec (SqK Lesce Bled). V finalu sta se tako pomerili obe slovenski igralki, ki nastopata tudi na turnirjih za svetovno PSA jakostno lestvico. Nika Urh na njej zaseda mesto okoli 150 in je veljala za rahlo favoritinjo v finalu proti Piki Rupar, ki je trenutno na svetovni lestvici na okoli 350. mestu. Da pa je slovenska ženska reprezentanca,ki jo trenutno sestavljajo vse polfinalistke prvenstva zelo izenačena, se je izkazalo tudi v finalu. Pika Rupar je v prcej bolj izenačeni tekmi, kot kaže rezultat, Niko Urh, branilko naslova državne prvakinje, premagala s 3:1 in si s tem zagotovila svoj prvi naslov državne prvakinje.

V moški konkurenci trenutna jakostna lestvica in s tem postavitev nosilcev ni povsem odražala realnega stanja kakovosti posameznih igralcev. Tako sta se morala reprezentanta MArtin Mošnik in Jošt Dolinar prebijati skozi prvi krog. Že v četrtfinalu je tako prišlo do tekme med desetkratnim bivšim državnim prvakom Martinom Mošnikom in drugim nosilcem Žanom Bombekom (oba SqK Konex). Mošnik se je s skupno zmago 3:1 uspel uvrstiti v polfinale, kjer ga je čakal večno neugodni in zimzeleni Damjan Adlešič (ŠK Squashland). Zelo dolgo tekmo je s 3:2 na koncu dobil Mošnik, odigrala sta tudi najdaljši niz prvenstva, ki ga je z 20:18 dobil Adlešič. V drugem polfinalu sta se pomerila klubska soigralca Luka Kustec in Jošt Dolinar. Tekmo je suvereno s 3:0 dobil branilec naslova državnega prvaka, Luka Kustec. V tekmi za tretje mesto je po še eni maratonski tekmi dobil Jošt Dolinar s 3:2. V finalu je Luka Kustec izkoristi večjo svežino, saj je do finala odigral samo 6 nizov, medtem ko jih je Mošnik kar 12, in z zmago s 3:1 osvojil svoj četrti naslov državnega prvaka.

Ženska in moška reprezentaca v naslednjih tednih odpotujeta na Evropsko ekipno prvenstvo. Ženske v Švico v Divizijo 2, kamor so se uvrstile na lanskem prvenstvu v Gibraltarju. Moški pa potujejo v Romunijo na Divizijo 3.

Končna razvrstitev:

1

Pika Rupar

SqK Škofja Loka

2

Nika Urh

SqK Lesce Bled

3

Nina Kustec

SqK Škofja Loka

4

Nanja Urh

SqK Lesce Bled

5

Sara Rojnik

SqK Škofja Loka

6

Manca Demšar

SqK Škofja Loka

7

Tiana Milićević

ŠK Squashland

8

Ida Sedušak

SqK Lesce Bled

 

1

Luka Kustec

SqK Škofja Loka

2

Martin Mošnik

SqK Konex

3

Jošt Dolinar

SqK Škofja Loka

4

Damjan Adlešič

ŠK Squashland

5

Žan Bombek

SqK Konex

6

Vid Obranovič

SqK Konex

7

Tomaž Čampa

SqK igRaj Sevnica

8

Jure Jagodic

SqK Škofja Loka

9

Gal Ravnikar

SqK Škofja Loka

10

Izidor Sosič

SqK Konex

11

Filip Čadež

ŠK Squashland

12

Vid Baburic

SqK Konex

13

Adrian Mustar

SqK igRaj Sevnica