UdelezenciNa prvem mednarodnem mladinskem Odprtem prvenstvu Hrvaške je 12. in 13. aprila 2013 v različnih starostnih kategorijah nastopilo sedem slovenskih mladincev iz SqK Škofja Loka, SqK Maribor in SqK Velenje. Domov so med drugim prinesli dve prvi mesti v posameznih kategorijah, o dogajanju in igri slovenskih mladincev na turnirju pa poroča Goran Vučković.

Danes (12.4.2013) in jutri poteka Odprto prvenstvo Hrvaske za juniorje v Zagrebu. Slovenska zasedba je tokrat nekoliko stevilnejsa, saj se turnir odvija v nasi neposredni blizini in taksno priloznost je smiselno izkoristiti. Prvi del ekipe je prisel iz stajerskega konca in sicer iz SqK Velenje (Žan Bombek in Žiga Lorger) in SqK Maribor (Lina Kopše in Dominik Balaško). S tekmovanjem sta najprej zacela starejsa juniorja in na zalost oba izgubila prvo in drugo tekmo. Nasmeh na obraze je za tem vrnila Lina, ki je v precej zivcni in zelo izenaceni tekmi ugnala tekmico iz Srbije. Bravo Lina! Potrebno je namrec poudariti, da je to Linin prvi squash turnir na taksni ravni in zato je vsaka zmaga toliko slajsa. Vsekakor pa bo veljalo, da je znala izkoristiti izkusnje, ki si jih je pridobila pri nastopanju v drugi sportni igri. Ker je sestricna od nase najboljse igralke, Pije Brglez, verjetno ni tezko uganiti, o kateri igri govorim.

DemsarDrugi del ekipe je tradicionalno priromal iz Skofje Loke. Tokrat so barve SqK Skofja Loka branili Nina Kustec, Andraz Demsar, Mark Hafner in Domen Livk. Da tradicija nekaj velja tudi v squashu, je ponovno poskrbel zreb in casovnica nastopov, saj so prav vsi stirje nastopili ob istem casu. Andraz in Mark sta suvereno opravila s tekmecema, Domen je imel tokrat v uvodo absolutno premocnega tekmeca, Nina pa proti visokorasli Srbkinji prav tako ni imela velikih moznosti za zmago. Kljub temu pa se Nina tekmice ni ustrasila in je prikazala neprimerno boljso igro kot na prejsnjem, krstnem turnirju. Zato upam, da bo po tem prvem konkretnem koraku, Nina veliko hitreje napredovala in kljubovala igralkam, ki imajo praviloma neprimerno vec izkusenj. Zadnji je na igrisce stopil najmlajsi. Ziga je s svojo borbeno igro povsem zasencil tekmeca in ga dobesedno pospravil z igrisca.

V drugi polovici dneva sta znova najprej s tekmami zacela najstarejsa in na zalost je bil izid podoben prvi tekmi. Tekma dneva je vsekakor pripadla Marku, ki se je pomeril s tretjim nosilcem iz Madzarske. Mark je odlicno zacel, dobil prvi niz, vendar v drugem po odlicnem zacetku popustil in Madzar se je vrnil. Tretji niz je znova pripadel Marku, ki je z zrelo igro povsem onesposobil tekmece, ki pa se ni dal in z osvojitvijo naslednjega niza izenacil rezultat. V zadnjem nizu smo bili prica borbi za vsako tocko, na koncu pa zmaga Madzara, ki je v kljucnih trenutkih zmogel nekoliko vec zbranosti, potrpezljivosti in z nekoliko srece Marku zmago odnesel pred nosom.

Z zmago v tretji tekmi je dan zakljucil tudi Dominik, predvsem pa je potrebno pohvaliti drugo zmago Line, ki je s tem tudi zmagala v kategoriji do G13. Glede na videno lahko trdim, da ima Lina vsekakor potencial, da se ob ustreznem delu razvije v odlicno igralko. Na zalost pa zmagovalnega niza ni uspel nadaljevati Ziga, ki pa proti prvemu nosilcu turnirja realno ni imel veliko moznosti za uspeh.

Drugi dan se je tekmovanje zacelo ze v dopoldanskem casu in Domen Livk (SqK Skofja Loka), ki bi moral odpreti tekmovanje, je brez boja napredoval. Sledil je stajerski “derby” med Dominik Balasko (SqK Maribor) in Zan Bombek (SqK Velenje). Dominik je vsekakor veljal za favorita in sprva je tudi kazalo na povsem gladko zmago izkusenejsega Dominika. Vendar se Zan ni dal in ves cas tekme vztrajal v svoji zavzetosti, kar se mu je obrestovalo in po vsakem izgubljenem nizu je odgovoril z osvojitvijo niza. V odlocilnem nizu pa se na trenutke neresni Dominik ni znal oziroma zmogel spremeniti “padca” v poraz.

Dokaj gladko zmago je v polfinalu dosegel Andraz Demsar (SqK Skofja Loka), ki je suvereno opravil z znancem iz Hrvaske. Podobno je opravil tudi Domen v svoji drugi tekmi v kateri je z vsakim nizom dvigoval raven igre in kazalo je, kot bi se z vsako minuto naucil nekaj novih “korakov”. “Nov korak” je absolutno na svoji poti naredila tudi Nina Kustec (SqK Skofja Loka), ki se je v prvem nizu proti igralki, ki je se lani krojila vrh Regionalne lige, nekoliko iskala, potem pa odigrala svojo najboljso igro v mednarodni konkurenci. Samo nekaj povsem nepotrebnih napak jo je locilo od tega, da bi izkuseni Hrvatici, ki je ob tem tudi nekaj let starejsa, posteno zagrenila njene plane. Poudariti je treba, da je Nina zaradi premalega stevila prijav v njeni kategoriji igrala v starejsi kategoriji.

Zmagovalni pohod je skoraj nadaljeval tudi Domen, ki je Hrvata po dveh osvojenih nizih “gnal” vse do petega seta. Na koncu je Domen z grenkim priokusom moral priznati premoc tekmecu, ki je zmago dosegel tudi s pomocju cudnih sodniskih odlocitev.

Takoj za tem je sledil veliki finale, v katerem sta se pomerila stara znanca, Andraz in Roko Voncina, veliki hrvaski up. Tekma je izpolnila vsa pricakovanja, saj je poslastica postregla z vsem kar to igro krasi. Oba igralca sta osvojila po en niz, najprej Andraz, potem Roko in oba sta pri tem povsem zasencila drug drugega. Pravi boj se je potem razvnel v tretjem, se bolj pa v cetrtem nizu. Sprva sta bila igralca povsem izenacena, v nadaljevanju je Hrvatu kazalo bolje in stevilno obcinstvo se je ze ogrevalo za peti niz, vendar je imel Andraz drugacne plane. Vstal “od mrtvih”, dvignil raven svoje igre, v nekaterih trenutkih resil nemogoce, vztrajal naprej, prevzel pobudo in prikazal neverjeten zakljucek. S popolnim napadom, se posebno v zadnji tocki, ko sta oba igralca prikazala neverjetno znanje, je z serijo napadalnih udarcev prisel do zmage 11:9. Kaksna tekma, kaksna zmaga!

Do zmage na zadnji tekmi je prisel tudi Ziga Lorger (SqK Velenje), ki je v tesnem obracunu po zaostanku 1:2 pokazal in dokazal, da je iz pravega testa in slavil tesno zmago. Pri tem pa tudi preprical vse, da bi z resnim in kakovostnim delom lahko hitro napredoval.

Potem je na sceno stopil Mark in znova nas je vse pognal do pred vrat zivcnega zloma. Odlicna tekma proti Sikmanu (Srbija), vsaka tocka poglavje zase, rezultat tesen in vse je bilo mozno. Na zalost tudi tokrat tekmec nekoliko bolj zbran v odlocilnih trenutkih, vsekakor pa se je razlika med njimi mocno zmanjsala, saj je Sikman na enem od prejsnjih tekmovanj Marku prikazal posteno lekcijo. Tokrat bi bilo lahko tudi drugace. Mark je jezo zatem stresel nad drugim igralcem iz Srbije, s katerim sta pred pol leta tudi ze imela “igro zivcev do pet”, tokrat pa je Mark dokazal kdo je naredil vecji korak naprej v tem casu.

Najstarejsa sta po uvodu, tekmovanje tudi zakljucila.  Tokrat za spremembo, kot se spodobi, z zmago. Oba sta zaradi sistema “round robin” premagala istega tekmeca. Glede na prikazano igro sta lahko oba zadovoljna in z dobro popotnico pricakujeta naslednje tekmovanje.

Na koncu je potrebno omeniti se dobro organizacijo turnirja, pri katerem so se gostitelji potrudili, da smo se pocutili kot doma.

Podrobni rezultati so tukaj

Goran Vučković