Zadnji dan ekipnega evropskega prvenstva v Malmu je bil v znamenju finalnih dvobojev in tekme za 19.mesto naše ekipe. V zadnji tekmi prvenstva so člani slovenske ekipe prikazali lepo predstavo in zasluženo premagali dobro ekipo Luksemburga.

Dvoboj na dveh igriščih sta ponovno pričela Klemen Gutman in Miha Kavaš. Gutman je s 3:0 hitro in suvereno odpravil Avstralca, ki nastopa za Luksemburg. Slovenija je tako hitro povedla. Medtem je na sosednjem igrišču potekala izjemna borba med tretjima igralcema obeh ekip, ki se je odločila šele v petem nizu, katerega je z rezultatom 11:9 dobil igralec Luksemburga.

Po prvi polovici dvobojev je bil rezultat v zmagah izenačen, vendar so naši fantje osvojili dva niza več. S tem je Slovenija za končno zmago potrebovala le še eno zmago s 3:1. In ravno to je uspelo Martinu Mošniku že v naslednjem dvoboju. V izredno izenačeni tekmi sta si igralca najprej razdelila prva dva seta. Tretji niz je bil, kot se je izkazalo kasneje, odločilen. V nizu, polnem preobratov, v katerem sta oba igralca imela nekaj zaključnih žog je z rezultatom 15:13 zmagal Mošnik. V četrtem nizu ni imel nasprotnik več moči za preobrat in Mošnik je hitro zaključil dvoboj. Tako si je že pred koncem zadnjega dvoboja Slovenija zagotovila končno zmago in s tem 19.mesto. Kljub temu smo ponovno spremljali dolg in zanimiv dvoboj, katerega je po petih izenačenih nizih dobil Rožle Langus.

Slovenci so tako za dve mesti izboljšali lanskoletno uvrstitev iz Amsterdama. Za opravljeno delo si zaslužijo pohvale in bo to lepo izhodišče za prihodnje leto. Vendar ob koncu ostane nekaj grenkega priokusa, da bi bilo lahko še boljše. Predvsem v tekmah z Belgijo in Avstrijo.

Sicer prvenstvo ponovno ni postreglo s tako pričakovano menjavo na vrhu. Pri fantih se je zgodba odvila po klasičnem scenariju. Kljub odlični igri Lincou-ja, ki je s 3:0 premagal Barkerja je očitno breme nujnosti suverene zmage Gaultier-ja nad Mathew-om ponovno vplivalo na francozovo igro. S prevelikim številom napak ni imel možnosti proti potrpežljivemu in odlično pripravljenem Angležu in izgubil s 3:1. V nadaljevanju ostala Francoza, kljub veliki borbenosti, nista imela realnih možnosti proti veliko boljšima Grantu in Walkerju.

Pri dekletih so Nizozemke okrepljene z naturalizirano Avstralko Grinham pričakovale izenačen dvoboj z Angležinjami. Vendar so kljub temu Angležinje z rezultatom 3:0 gladko slavile in tako ostajajo edine zmagovalke ekipnih evropskih prvenstev v zgodovini squasha.

Vse reprezentance se bodo sedaj že počasi pričele pripravljati za ekipno svetovno prvenstvo, ki bo od 28.9. do 4.10. v Danskem Odense-ju. Žal brez udeležbe slovenske ekipe, ki bo za novo potrjevanje morala počakati do prihodnjega prvenstva, ki bo 2010 v Franciji.

Malmo, 3.5.2009

 

Oglejte si tudi prispevek na spletni strani 24ur.com – več klikov pomeni več točk za slovenski squash!