Miha Kavaš, trener mladinske vrste na Italijanskem oprtem prvenstvu za mladince in mladinke v Riccioneju, poroča o dogajanju s prizorišča. Našo vrsto sestavljajo Pija Brglez, Andraž Demšar in Dominik Balaško.

ČETRTEK

V četrtek ob 14:30 smo se odpravili na pot. Že takoj pri uvozu na avtocesto smo naleteli na dolgo kolono vozil, ki je bila posledica neke prometne nesreče, zato smo poiskali drug uvoz na avtocesto. Na drugem uvozu smo imeli več sreče in že smo hiteli proti Italiji. Za pot smo porabili kar dosti časa zaradi gostega prometa in predvsem veliko tovornjakov na avtocestah. Naredili smo dva postanka, na drugem postanku pa smo srečali kolege iz Hrvaške, ki tudi tekmujejo na tem turnirju in s hrvaškim trenerjem sva se že zmenila za en “meč”. 😉 Ko smo prispeli v hotel, smo razpakirali prtljago in odšli v squash center, ki je od hotela oddaljen dobrih 20 minut. Iz hotelskih sob imamo čudovit razgled na morje. 🙂  V squash centru smo rezervirali dve igrišči za jutranji trening, nato pa odšli na večerjo. Še prej pa smo morali rešiti Pijo iz wc-ja, saj se je ponesreči zaklenila, ker na notranji strani ni bilo kljuke na vratih in ni mogla ven. 😀 Problem smo sicer hitro rešili in tudi vrata so ostala cela. 😉 G. Garmin nas je nato odpeljal v Santa Lucio, kjer smo naročili slastne pice. Nazaj v hotel smo prispeli okoli 23. ure, in tedaj sta Andraž in Domi dobila noro idejo, da bi šla na plažo na nočno kopanje. Hehe, želja se jima seveda ni uresničila, saj imata pomembne tekme pred seboj in zato vsi potrebujemo kvaliteten počitek.

PETEK

Zjutraj smo v hotelu pojedli zajtrk in nato odhiteli na trening. Igrišča smo imeli na voljo sicer le 30 minut. Andraž pa je malo prej že odigral prvo tekmo in na žalost je več sreče imel Italijan. Res škoda, kajti tekma je bila precej izenačena, vendar je Andraž napravil preveč neizsiljenih napak in po 30 minutah je z rezultatom 3:1 (11:9, 11:7, 7:11, 11:7) slavil Italijan Mario Gentiletti. Zdaj pa si grem ogledat tekmo od Domija, ki se je ravnokar pričela… 40 minut kasneje je Domi končal tekmo in tudi tokrat je več sreče imel nasprotnik. Odigrala sta vseh 5 nizov in rezultat 5. niza (9:11) potrjuje, da je bilo napeto vse do konca. Končni rezultat: Michele Massenz (ITA) 3:2 (7:11, 11:5, 7:11, 11:2, 11:4) Dominik Balaško. Zdaj pa nestrpno pričakujemo na začetek Pijine tekme… Pija je brez večjih težav slavila zmago nad Američanko Pamelo Petrick z rezultatom 3:0 (11:0, 11:6, 11:3). Ob 15:30 uri je na igrišče ponovno vstopil Andraž, nasproti pa je stal njegov stari znanec, Hrvat Roko Vončina. Igra je bila ves čas zelo napeta, bolje je začel Hrvat in dobil prvi niz. V drugem nizu pa je Andraž pokazal svoje skrite adute, Hrvat pa je le s težavo sledil Andraževi prodorni igri in tako je Andraž osvojil drugi niz z rezultatom 11:3. V tretjem nizu je Andraž zopet napravil nekaj neizsiljenih napak, vendar tudi to ni pomagalo sicer mlajšemu Hrvatu. Četrti niz je le še potrdil Andraževo premoč, ki je po koncu tekme slavil z rezultatom 3:1 (5:11, 11:3, 11:8, 11:6). Ob 17. uri je svoje squasharske sposobnosti ponovno dokazoval Dominik, tokrat proti Hrvatu Aldotu Baldaniju. Prvi niz je sicer dobil Hrvat, v nadaljevanju tekme pa je Domi pokazal, da zna zelo zrelo pristopiti k igri, ko situacija to zahteva od njega in zato je na koncu zasluženo slavil zmago z rezultatom 3:1 (6:11, 12:10, 11:6, 11:7). Zadnjo tekmo v dnevu je odigrala Pija proti Američanki Virginii Ross. Tekma se je pričela ob 18:30 uri, Pija pa je poskrbela, da se je v dobrih 30 minutah tudi končala. Nekaj težav ji je povzročil drugi niz, ko je zaradi svojih napak Američanki omogočila visoko prednost (7:2), vendar to ni zmotilo Pijino nadaljnjo psihološko umirjenost in odločnost, da vseeno osvoji ta niz. In z umirjeno in taktično dobro igro ji je to tudi uspelo in drugi niz je tako osvojila z rezultatom 11:8 in tudi na koncu slavila zmago s skupnim rezultatom 3:0 (11:7, 11:8, 11:7). Naj še omenim, da si je slednjo tekmo ogledal tudi slavni squasharski as Peter Barker, na prizorišču pa smo imeli priložnost videti tudi nekdanjega svetovnega prvaka v squashu Petra Nicola, ki sicer spremlja ameriško ekipo mladink in mladincev, ki so poleg Italijanov najštevilčnejša ekipa na turnirju.

Po prihodu nazaj v hotel smo si vsi privoščili zaslužen oddih na plaži. Večerjali smo v bližnji restavraciji, zdaj pa že s polnimi želodčki ležimo v posteljah in nestrpno pričakujemo jutrišnji dan, ko so na sporedu nove tekme in novi izzivi.

SOBOTA

Danes smo morali vstati že zelo zgodaj, saj je Andraž imel tekmo že ob 9. uri. Pomeril se je z Abd El-Aziz Omerio iz Qatarja in s 3:0 (11:2, 11:4, 11:7) prepričljivo osvojil zmago. Naša naslednja tekma je bila ob 12. uri, ko se je Domi pomeril z Američanom Cj Smithom. Slavil je slednji z rezultatom 3:0 (11:6, 11:1, 11:3). Domi je v tej tekmi prikazal zelo raznoliko in požrtvovalno igro, vseeno pa to ni bilo dovolj za nadvlado vidno bolj izkušenemu Američanu. Polfinalna tekma v kategoriji “punce pod 17 let” se je pričela ob 13. uri na CenterCourt-u, na parket sta stopili naša Pija Brglez in Francozinja Julie Rossignol. Vzdušje na tribuni je še pred začetkom tekme bilo napeto in napetost se je stopnjevala vse do konca tekme. V prvem nizu je bila boljša Francozinja z 11:7, v drugem nizu pa se je Pija otresla začetne treme in zaigrala svojo igro. Z močnimi udarci v zadnji del igrišča je povzročala veliko težav skoraj 30cm nižji nasprotnici, vendar pa je Francozinji zaradi izjemne hitrosti in spretnosti uspelo ubraniti vse Pijine napade in sledila je podaljšana igra, v kateri je tudi Francozinja prišla do zaključne žoge. Na koncu je Piji le uspelo s 15:13 osvojiti drugi niz. Tretji niz je bil še bolj dinamičen, še bolj izenačen in še bolj napet. Enakomerno sta nabirali točke vse do izenačenja 9:9, na koncu je niz osvojila Francozinja z 11:9, ko je Pija v zadnji točki pri zmagovalnem udarcu nesrečno poslala žogico v tin. V začetku četrtega niza je Pijina koncentracija zopet malo popustila, to je dobro izkoristila Francozinja in si nabrala nekaj točk prednosti. Pija je v nadaljevanju skušala nadoknaditi izgubljene točke z umirjeno in hkrati napadalno igro, vendar je zaostanek bil prevelik in tudi v zadnjih treh točkah se je v ključnih situacijah zopet bolje znašla Francozinja in osvojila četrti niz z enakim rezultatom kot tretjega, 11:9. Tekma se je končala ob 13:50 z rezultatom 3:1 za Francozinjo. Sočasno je potekala tudi tekma, po koncu katere se je zmage nad Italijanom Luigi Sbandijem veselil Andraž z rezultatom 3:2 (11:5, 6:11, 12:10, 2:11, 11:9). Te tekme si sicer žal nisem uspel ogledati. Sledili sta nato še dve naši tekmi, in sicer ob 16:30 je Domi tekmoval za 11. mesto v kategoriji “fantje pod 19 let” s Qatarcem Faisal Masoud Al Marrijem, sicer 4. nosilcem omenjene kategorije, in tekmo izgubil z 1:3 (11:8, 5:11, 11:1, 11:4). Tako je Domi zasedel skupno 12. mesto. Še tretja Andraževa tekma v tem dnevu pa je bila na sporedu ob 17. uri, v kateri se je pomeril z Američanom Boden Polikoffom za 17. mesto (finale v razigravanju). Andraž je žal brez motivacijske energije in tudi zaradi izčrpanosti klonil proti Američanu z 1:3 (16:14, 4:11, 11:3, 11:5) v nizih in tako zasedel skupno 18. mesto v kategoriji “fantje pod 15 let”. Domi in Andraž sta tekmovanje zaključila, zato jutri nimata več tekem. Pija pa se bo jutri ob 9:30 uri pomerila z Američanko Devin Mullaney za 3. mesto. Vsi ji želimo vso srečo in pričakujemo zmago. 😉

NEDELJA

Pija je danes upravičila naša pričakovanja in si z rezultatom 3:1 (11:8, 10:12, 11:9, 11:8) zagotovila stopničke v svoji kategoriji. 🙂 Boj za 3. mesto pa je bil vse prej kot lahko delo za Pijo, saj se je Američanka Devin Mullaney izkazala za zelo kvalitetno in težko nasprotnico. Mullaneyeva je še pred pričetkom tekme vstopila na igrišče z močno odrgnjenimi koleni, ki so pričala o njeni borbenosti in nepopustljivosti in že pri ogrevanju žogice sem vedel, da Pijo čaka težka tekma. S pričetkom prvega niza se je pred igriščem nabralo zelo veliko Američanov, ki so glasno navijali in spodbujali svojo tekmovalko ob vsaki doseženi točki. Kljub močnemu pritisku številčnejših ameriških navijačev je Pija ohranila mirno kri in že v začetku zaigrala odločno in brez treme. Tako kot v Pijini polfinalni tekmi, so tudi v tekmi za 3. mesto bile točke v nizih zelo izenačene. V prvem nizu je bila boljša naša Pija z rezultatom 11:8. Drugi niz je bil prava poslastica za oči gledalcev, saj sta tekmici prikazali svojo najboljšo igro tega turnirja. Reševali sta nemogoče žoge in situacije in z natančno ter dinamično igro poskrbeli za navdušenje vseh gledalcev. Na koncu je Piji le malo zmanjkalo in po podaljšani igri se je osvojenega drugega niza veselila Američanka z 12:10. Krvavi obračun se je nadaljeval v tretjem nizu – dobesedno krvavi, saj je Američanka krvavela iz vseh ran na nogah, najmočneje pa iz rane na prstu desne roke, ki si ga je poškodovala v polfinalni tekmi z zmagovalko te kategorije. Ob stalnem brisanju roke v zadnjo steno igrišča je na steklu nastalo več krvavih sledi njene rane in sodnik je sredi niza prekinil igro, da si je mlada Američanka lahko oskrbela rane in zaustavila krvavitev. Prekinitev je trajala skoraj 10 minut, po vrnitvi Američanke na igrišče pa je Pija neusmiljeno in z izvrstno igro pripeljala niz do konca z rezultatom 11:9, pri tem pa si je Pija v eni izmed zadnjih točk nesrečno poškodovala gleženj. Drugi dan se je celo izkazalo, da poškodba ni tako nedolžna in da gre za hujšo obliko zvina s poškodovanimi vezmi, zato je od obiska pri zdravniku prišla z mavčevo oblogo (longeto) do kolena. Vseeno jo je po osvojenem tretjem nizu čakal še četrti, in v navalu adrenalina ter odločnosti je pozabila na bolečino v gležnju in odigrala tekmo do konca, kot da se z njenim gležnjem ni nič zgodilo. Tako visoka stopnja Pijine odločnosti in nepopustljivosti je borbeno Američanko prisilila, da je morala priznati Pijino premoč tudi v četrtem nizu, ki se je končal z rezultatom 11:8. Nasmešek se je narisal na Pijin obraz po zadnji zaključni žogi, tekmici pa je z igrišča pospremil bučen aplavz vseh navijačev. 🙂

Po Pijini tekmi smo si ogledali še finale pri fantih do 17 in do 19 let, nato pa je sledila podelitev priznanj. Prvi trije v posamezni kategoriji so dobili medaljo in sijočo plaketo ter še nekaj drugih praktičnih nagrad. Po podelitvi smo se počasi odpravili nazaj v Slovenijo, še prej pa potešili lakoto v bližnji restavraciji s hitro prehrano.

Naša ekipa je bila zelo uspešna na sicer zelo kakovostnem turnirju, katerega celotna organizacija je bila na visokem nivoju. Imeli smo se zelo lepo in verjamem, da je za mladince tak turnir zelo lepa in kvalitetna izkušnja, zato se veselimo morebitnega skupnega sodelovanja tudi v prihodnje. Vsem mladincem želim veliko veselja pri treniranju squasha in čimveč uspehov na mladinskih turnirjih v prihodnosti, Piji pa še posebej želim hitro okrevanje po poškodbi gležnja in hitro vrnitev na parket. 😉

Podrobne informacije o rezultatih turnirja si lahko ogledate s klikom tukaj.

Športni pozdrav iz sončne Italije [MIHA K.]