V ljubljanskem Športnem centru Squashland je v soboto, 13. 3., ob upoštevanju vseh omejitev in priporočil NIJZ potekal tretji turnir za državno prvenstvo 2021, na katerem je nastopilo 16 tekmovalcev iz štirih klubov. V napetem finalu je Luka Kustec ugnal Rožleta Langusa in se s tem utrdil na prvem mestu na slovenski jakostni lestvici. V tekmi za tretje mesto je Žan Bombek premagal Jošta Dolinarja.

Vodja strokovnega sveta, dr. Goran Vučkovič, je povzel zaključne tekme turnirja: “Zaznati je bilo nekoliko večje število mlajših igralcev, kar je mogoče razumeti kot dobro osnovo in popotnico za naslednje turnirje, na katerih pričakujemo še več igralcev. Za vse mlade igralce so tovrstni turnirji izjemna priložnost, da trdo delo prenesejo v turnirsko igro in imajo priložnost neposredno ugotoviti kako dobro jim to uspeva.

Glede kakovosti je potrebno izpostaviti predvsem zaključne dvoboje. Rožle je kot zmagovalec prejšnjega turnirja veljal za prvega favorita in v polfinalu proti Joštu ni imel pretirano težkega dela. Jošt je sicer dobil prvi niz, ampak v nadaljevanju je Rožle s precej rezerve v igri prišel do prepričljive zmage. V drugem polfinalu smo gledali nekoliko drugačno igro, saj se je Bombek dokaj trdo upiral favoriziranemu Luku, ki je na koncu vseeno zmagal a težje kot je mogoče tudi sam pričakoval. Z višjo ravnjo igre, še bolj pa z veliko borbenostjo, se je nadaljevalo na tekmi za 3. mesto. Na začetku je kazalo, da Joštu prehitro zmanjkuje energije in bo Bombek hitro prišel do zmage. Vendar se Jošt ni vdal, Bombek je naredil nekaj napak in rezultat je bil poravnan. Poravnanost je nato sledila tudi v 3. i 4. nizu, na koncu pa je Bombek vseeno znal izkoristiti boljšo pripravljenost in zasluženo zmagal.

Poslastica je sledila v finalu. Začelo se je po merah starejšega. Luka je, kot na prejšnjem turnirju, igro začel premalo sproščeno, preveč na silo in Rožle je to znal spretno izkoristiti. V nadaljevanju smo gledali trdo in nepopustljivo igro obeh, vendar je kazalo, da bo Luka uspel dobiti naslednje 3 nize. V dobršnem delu 4. niza je Luka vodil za 2 in 3 točki, potem pa po 7 točki nekako zastal. Veliko prstov pri tem je imel Rožle, ki se nikakor ni želel vdati in je izkušeno izkoriščal vsako malenkost, ki mu jo je ponudil Luka oziroma je Rožle tekmeca v to prisilil. Zato smo v popolni negotovosti pričakovali 5. niz in izkazalo se je, da so bile slutnje upravičene. Rezultat je bil ves čas poravnan, potem pa je Luka povedel 7:5. Vendar je Rožle znova našel neko rezervo, prevzel pobudo in prišel do 9:7. Od te točke naprej je pobudo znova prevzel Luka, ki je našel nekaj dobrega in drugačnega, čemur vidno utrujeni Rožle na koncu le ni bil kos. Dobra partija, v kateri sta si fanta zaslužila le boljše sojenje. To ni bil problem le finalnega obračuna, ampak bi lahko potrdili, da gre glede za kritičen trenutek v vrhunskem squashu v Sloveniji. Dokler bo večino »pomembnejših« tekem sodila ena oseba oziroma bo ta del športa capljal za kakovostjo igranja, se bomo na to na žalost morali navaditi. Zato bi veljalo razmisliti o urgentnem ukrepanju, kajti pričakovati je vse višjo raven igranja in posledično vse večji prepad med igro in sojenjem.”

Končna razvrstitev

1 Luka Kustec SqK Škofja Loka
2 Rožle Langus SqK Lesce Bled
3 Žan Bombek SqK Konex
4 Jošt Dolinar SqK Škofja Loka
5 Oskar Škulj SqK Škofja Loka
6 Goran Milićević ŠK Squashland
7 Jure Jagodic SqK Škofja Loka
8 Timotej Jenko SqK Lesce Bled
9 Goran Djukic SqK Lesce Bled
10 Damir Pucko ŠK Squashland
11 Žiga Mohorič SqK Škofja Loka
12 Filip Bojko ŠK Squashland
13 Denis Kordež ŠK Squashland
14 Peter Kobentar ŠK Squashland
15 Jan Zajc SqK Konex
16 Vid Baburic SqK Konex

Podrobne rezultate najdete tukaj.