Na evropskem posamičnem prvenstvu v squashu, ki se je od 4. do 7. septembra odvijalo  v romunski Bukarešti, sta nastopila tudi slovenska igralca Sara Rojnik in Marin Mošnik. Med 54 igralci iz vse Evrope – manjkali so Angleži – sta se uvrstila na 22. oziroma 12. mesto. V kategoriji 23 igralcev je Martin Mošnik znova dokazal, da sodi v drugi kakovosten razred in sicer takoj za 8 najbolje uvrščenih. Žal je v igri za 9. mesto na koncu dvakrat tesno izgubil.

Sara Rojnik pa se je v konkurenci 31 igralk po pričakovanju borila za čim boljšo uvrstitev v zadnji tretjini igralk in osvojila vrh svojega kakovostnega razreda oziroma 22. mesto.

Glavni sponzor slovenske squash reprezentance

Komentarji selektorja dr. Gorana Vučkoviča:

“Četrtek, 5.9.:

Obe uvodni tekmi, ki sta jih odigrala Mošnik in Rojnikova sta bili dobri, le z drugačnim razpletom. Sara je prikazala dobro igro, primanjkuje ji nekoliko tempa v udarcih, da bi lahko še bolj parirala tovrstnim tekmicam.

Martin na drugi strani je bil na višji ravni od Bolgara, čeprav je ta zelo uspešno izkoriščal taktične napake Martina in v tretjem nizu imel celo priložnost, da bi tekmo podaljšal vsaj za en niz. Vendar Martin tega ni dovolil in posledično ima več časa, da se ustrezno pripravi na naslednjo tekmo, ki bo vsekakor precej težja in v kateri bo verjetno Francoz tisti, ki bo bolj narekoval tempo v igri.

Petek, 6.9.:

Včeraj je Martin uspel izvleči težko, mogoče že izgubljeno tekmo. Rus Titov je na srečo naredil nekaj usodnih napak, ko je imel praktično zaključni udarec in pomagal Martinu, da je držal priključek. V zaključku tekme pa je Martin odigral odlično in zasluženo zmagal.

Danes ga je čakala podobna tekma in Rus je tik pred tekmo opozarjal Poljaka, da je Martin dodobra načet od včeraj in da bo le stežka dolgo vztrajal. Začetek tekme je nakazoval, da to sploh ne bo prišlo do izraza, saj je Martin od prvega udarca tekmeca potisnil v zadnji del igrišča in Poljak je kar nekako negotovo begal s pogledom proti trenerju kot češ kaj se dogaja. V drugem nizu je Martin nerazumljivo popustil in predal iniciativo Poljaku, ki je podarjeno zgrabil z obema rokama. Od te točke naprej smo gledali izredno trdo tekmo v kateri je bilo potrebno garati za vsako točko. Igralca sta se izmenjavala v serijah odlične igre, posledično je bil zdaj eden in zdaj drug v stiski zaradi hude izčrpanosti, vendar nihče od njiju ni želel popustiti in posledično sta bila ves čas nekako rezultatsko blizu. V odločilnem nizu je Martin celo imel 8:6 in kazalo je, da bo le uspel streti nepopustljivega Poljaka, ki je pokazal izjemno telesno pripravljenost in je vsekakor pretekel precej več od Martina in to z izjemno intenzivnostjo. Na žalost je na koncu to tudi prevladalo, kajti Martin v zadnjih točkah ni uspel odigrati prodorno. Tekmec je znal zadržati hladno glavo, čeprav ga je Martin rezultatsko držal in nikakor ni želel »predati« v podaljšani igri in se nekajkrat rešil z izjemnimi napadi. Vendar povsem na koncu ni zmogel pripraviti okoliščine v katerih bi zmogel še vsaj 2 odlična napada. Po tekmi smo bili precej razočarani, saj je bil Martin na dobri poti k vrhunski uvrstitvi med 10 najboljših na Evropskem prvenstvu, ki se mu je s tem porazom izmuznila skozi roke.

Sara je pred tem uspela streti odpor domačinke. To je bila Sarina najboljša predstava v kateri je bila taktika in izvedba precej boljša kot na prejšnjih tekmah. Pogovori in analize so vsekakor pripomogli, da je Sara popravila tiste segmente igre, ki jih je možno spremeniti v kratkem času. Mislim, da je tokrat tudi Sara začutila, da je veliko rezerve že v sami taktiki in da je z ustreznejšim pristopom lažje igrati.”

Tokratno prvenstvo v Bukarešti sta v razburljivih finalnih obračunih po pričakovanjih osvojila Belgijka Nele Gilis v ženski in Nemec Raphael Kandra v moški konkurenci.

Naslednja, bolj številčna slovenska reprezentanca v squashu bo igrala vidno vlogo na prihajajočem “PETROL Balkanskem prvenstvu”, ki bo od 27. do 29. septembra v ljubljanskem Squashlandu.

Končna razvrstitev Evropskega prvenstva v squashu v Bukarešti::

Moški:

1.Raphael Kandra (Nemčija)
2. Borja Golan (Španija)
3. Nicolas Müller (Nemčija)

12. Martin Mošnik (Slovenija)

Ženske:

1.Nele Gilis (Belgija)
2. Coline Aumard (Francija)
3. Melissa Alves (Francija)

22. Sara Rojnik (Slovenija)