Zmagovalke_AutJO2017_G13_ObdelanaOsvojila pa jo je naša najmlajša – Sara Nedič, ki je z desetimi leti zasedla 3. mesto med dvanajstimi dekleti v kategoriji G13. Drugače pa je bil Dunaj za slovenski squash uspešen turnir predvsem z vidika številnih mednarodnih zmag vseh slovenskih igralcev in igralk, nekoliko manj pa z vidika uvrstitev, saj sta se poleg Sare v prvo polovico uvrščenih prebila le še Nika Urh (6. mesto G15) in Jošt Dolinar (13. mesto B17).

S tekem se oglaša dr. Goran Vučkovič, ki je selektor in glavni trener slovenske mladinske reprezentance:

Dan 1

Prvi dan smo začeli z zmago in sicer je Drašler moral v kvalifikacijah izboriti mesto v glavnem žrebu, kar je tudi naredil. Čeprav nekoliko v krču, vendar še vedno dovolj uspešno, da je premostil prvo oviro in premagal Čeha Sezemskya . V glavnem delu žreba so Porenta, Drašler in Rakovec izgubili vsi po vrsti, razen Dolinarja, ki pa je imel odličen žreb in to znal izkoristiti ter premagal domačina Gastla. Porenta se je pomeril s starim znancem Abdulaziz Al-Ishaqom (na koncu 9. mesto, en poraz) iz Katarja. Vedeli smo, da bo tekma težka, saj je predhodno tekmo z istim igralcem izgubil. Toda računali smo na zmago, ki pa je bila tokrat nekoliko predaleč. Blaž se ni znašel v hitri igri, pri nižjem »tinu« so nizke in hitre žoge zahtevale hitro povezovanje in gibanje med udarci in ob pomankanju nadzora je tekmec to znal izkoristiti. Rakovec je naletel na odličnega Indijca Srikar Mummidija (6. mesto), ki igra za Wales in ta je s prefinjeno tehniko nadziral igro. Drašler tudi ni imel srečnega žreba, saj se je v glavnem žrebu pomeril s prvim  nosilcem in kasnejšim zmagovalcem Devaldom z Madžarske, ki je znal izkoristiti svoje znanje in izkušnje. Podobno bi lahko trdili za Piko Rupar, ki je igrala s prvo nosilko Hrvatico Vidović, ki vedno cilja na zmago na tovrstnih turnirjih. Sprva je bila Pika povsem nebogljena, v nadaljevanju pa le pokazala zobe in posledično smo videli kar nekaj igre. Manca Demšar je ravno tako v prvem kolu naletela na sicer nepostavljeno, vendar kasneje drugouvrščeno Egipčanko Hano Hesham Taha in izgubila. Za njo je značilno, da se v določenih okoliščinah povsem enakovredno kosa z igralkami višjega ranga, vendar ji problemi v osnovnih tehničnih elementih še ne dovolijo konsistentnosti v igri. V nasprotju z Manco in Piko je Nika Urh izkoristila odličen žreb ter se z zmago nad Avstrijko Babič prebila v četrtfinale. V prvem kolu so izgubili tudi Timotej Jenko (B13), Nanja Urf (G13) in Tina Ferjan (G19).

V popoldanskem delu dneva so bili fantje uspešnejši. Rakovec je premagal Avstrijca Gastla s tesnih 3:2. Drašler je premagal naslednjega domačina Ritzingerja, Blaž, ki je postal specialist za Bližnji vzhod, pa Katarca Rashid Al-Hariba, s katerim je nazadnje izgubil. Tokrat je tekmeca z odlično igro sprovociral in načelni prijatelj je v fazi frustracije pokazal kar nekaj umazanih manevrov. Na koncu je moral celo trener Katarcev posredovati z grožnjo, da se je fant vnesel in prenehal z nevarnim blokiranjem. Blaž pa je pokazal, da se je naučil umirjeno prenašati »spotikanja« in zbrano pripeljal tekmo domov.

Dan 2

Tokrat nam jo je žreb zagodel in prvo tekmo sta Porenta in Drašler igrala med seboj in zaenkrat je Blaž še vedno varno spredaj. Rakovec je na žalost podlegel proti Madžaru Rozsi, ki je bil premagljiv, vendar se na žalost Maju dogajajo iste napake v igri, ki vplivajo na izredno težko delo na poti do zmage. Isto bi lahko trdil za Dolinarja, ki se je pomeril z domačinom Gstreinom. Napeta tekma, ki bi jo Jošt lahko tudi dobil, vendar bo za kaj takega potrebno več nadzora, predvsem pa prenehati delati ene in iste napake.

V času kosila so za loparje prijele vse punce. Seveda vse ob istem času, da meni ni preveč dolgčas in lahko spretno vijugam med silnim občinstvom. Bili smo blizu treh zmag, vendar je Manca v ključnih trenutkih v nizu naredila preveč napak in frustrirajoče izgubila prva dva niza na razliko (in nato tekmo s 3:1 s Čehinjo Hamackovo), čeprav je v obeh vodila ves čas niza in imela vse v svojih rokah. Pika je brez težav dobila tekmo z Avstrijko Rahm, Sara Nedič pa v malem »derbiju« dobila pomembno tekmo z Ukrajinko Guiliajevo za uvrstitev v polfinale. Tekma je bila nekoliko živčna, predvsem za voljo glasnih in številnih ukrajinskih navijačev, ki so zganjali cel »halo«, ampak Sara se ni pustila zmesti in v zadnjih dveh nizih dokazala, da je precej boljša igralka od tekmice. Nanja Urh je v razigravanju od 9. do 11.mesta izgubila z Armenko Erispokhyants, prav tako njena starejša sestra Nika v borbi za polfinale s kasnejšo zmagovalko, Madžarko Chukwu Chinyere.

V nadaljevanju sem imel spet vse fante (razen Jošta) v istem času na igriščih. Blaž je suvereno premagal najboljšega Rusa Belova, Rakovec in Drašler pa sta na žalost izgubila proti Čehoma Nohelu in Sinkuleju.

Dan so zaključile punce. Manca je suvereno opravila z igralko, ki je v prejšnjem krogu izgubila proti Piki. Pika pa na žalost izgubila proti igralki, ki je v prejšnjem krogu premagala Manco. Nika Urh se je zaradi poškodbe igralke uvrstila med šest najboljših, njena sestra Nanja pa dosegla pomembno zmago v razigravanju. Še najslabše jo je odnesla Sara, ki je gladko izgubila proti prvi nosilki in kasnejši zmagovalki Angležinji Tranter.

Dan 3

Zadnji dan smo zaključili z dobrimi novicami, in sicer je Blaž dobil mali finale s 3:0 proti Madžaru Rozsi in turnir zaključil s štirimi zmagami in enim porazom. V medsebojnem dvoboju je Drašler premagal Rakovca (23. in 24. mesto). Zmagal je tudi Dolinar v tekmi za 13. mesto s Čehom Dufkom ter najpomembneje – Sara v tekmi za 3. mesto z rezultatom 3:2 proti Srbkinji Krstonošič. Nika Urh je izgubila proti Madžarki Laskai in na koncu osvojila 6. mesto. Timotej Jenko je ravno tako izgubil z Nemcem in osvojil končno 20. mesto.

Vse rezultate si lahko ogledate na spodnji povezavi: http://esf.tournamentsoftware.com/sport/draws.aspx?id=96531DEE-4221-481A-80E4-DC750664DFC9

Vule.