Ta konec tedna 7 slovenskih mladincev nastopa na Odprtem mladinskem prvenstvu Madžarske v Budimpešti. Po uspešnih nastopih v zadnjih tednih pod strokovnim vodstvom Gorana Vučkovića igrajo Pija Brglez (Maribor), Nina Kustec, Andraž Demšar, Aljaž Peternelj, Mark Hafner, Domen Livk (vsi Škofja Loka) in Žan Bombek (Velenje). O dogajanju prvega dne poroča Vule: “Prvi dan Juniorskega prvenstva Madzarske je za nami in z rezultatskega vidika bi lahko bili razocarani, glede na prikazano igri, pa smo lahko veliko bolj optimisticni.

Prva sta s tekmo zacela Domen Livk in Nina Kustec (oba SqK Skofja Loka). Domen je od turnirja v Beogradu pokazal velik napredek in njegova igra je imela veliko vec casa glavo in rep. Udarci so bili z vidika taktike veliko primernejsi in temu primerno smo ob dolocenih trenutkih spremljali zanimivo igro. Pri Nini je vec kot ocitno pomanjkanje igralnih izkusenj, se toliko bolj na taksnih tekmovanjih in tukimi igralkami. V vsakem primeru pa lahko pricakujemo, da bo Nina za jutri pokazala cesar je ze v tem trenutku sposobno in se predvsem veliko naucila do konca samega turnirja.

Sledila sta Andraz Demsar in Mark Hafner (oba SqK Skofja Loka), ki sta absolutno opravicila svoja pricakovanja. Kljub porazoma, sta s svojo predstavo lahko povsem zadovoljna. Zreb se je poigral in oba sta se pomerila s starima znancema. Andraz, ki je moci ponovno meril z zmagovalcem beograjskega turnirja, Srbom Sofrancem. Srb je tudi na tej tekmi povedel 2:0, vendar tokrat ni mogel biti povsem preprican v svojo zmago, saj je Andraz neprimerno bolje kljuboval mocni in napadalni igri tekmeca. Svoj “korak naprej” je dokazal v tretjem nizu, ki ga je na zelo lep nacin spravil pod streho. Enako je nadaljeval tudi v cetrtem nizu in ves cas nadzoraval potek igre in tudi rezultat. Pri dveh zogah za niz (10:8), pa se nekako vstrasil realnosti, pri cemer je verjetno utrujenost tudi naredila svoje, kajti noben ni zelel tekmecu prepustiti “poceni” tocke in vsaka aktivna faza je bila garanje od zacetka do konca.

Podobno se je izkazal tudi Mark, kateremu je zreb namenil enega od favoritov za koncno zmago, Hrvata Kegela. Izredno lepa tekma, v kateri sta oba igralca prikazala veliko tehnicnega in tudi takticnega znanja. Cestitke hrvaskega trenerja po tekmi in zacudenje ob predstavi Marka, povedo veliko o njegovi predstavi. Pija Brglez (SqK Maribor) je vceraj edina zmagala in brez pretiranega napora slavila prepricljivo zmago ter nakazala, da jo tudi na tem turnirju zanima samo zmaga. Na koncu sta prisla se oba najstarejsa.

Zan Bombek (SqK Velenje) se je sicer trudil po najboljsih moceh, vendar je razlika bila prevelika in vec kot nekaj tock v vsakem nizu ni uspel iztrziti. Vsekakor pa smo lahko opazili boljso predstavo v vsakem naslednjem nizu in tovrstne izkusnje so zelo dobrodosle pri igralcih, ki imajo zelo kratko “kilometrino”. Povsem drugace pa je bilo na tekmi Aljaza Peternelja (SqK Skofja Loka). Tekma polna preobratov, izgubljenih zivcev in priloznosti. Aljaz je imel v prav vsakem nizu igro, rezultat, tekmeca v brezizhodnem polozaju, vendar na koncu vedno nekako uspe premagati samega sebe. Ob vsem tem se ne cudim, da zgledam kot stara skrpeta:).

Zvecer smo bili delezni oglede prelepe Budimpeste, saj so se domacini izkazali z organiziranim in vodenim ogledom in nam predstavili zgodovinske in kulturne znamenitosti mesta, ki jih ni malo in prav vsi smo bili navduseni nad čari mesta.

Drugi dan turnirja sta od nasih najprej zaceli dekleti. Nina, kateri so najveckrat prestavili casovnico tekme in igrisce na katerem bi morala igrati, je nekako prehitro zgubila proti tekmici iz Ukrajine. Pija je po pricakovanju zmagala in se uvrstila v finale, ceprav povsem gladko ni slo. Tekmica iz Slovaske je pokazala veliko znanja in se v prav vsakem nizu na koncu mocno priblizala Piji, ki je v prvih dveh nizih znala unovciti dokaj visoko prednost. V tretjem nizu je Slovakinja ze od zacetka prevzela pobudo in z neverjetno suverenostjo Piji vzela niz. V cetrtem nizu so zato vsi pricakovali izjemen boj, vendar je Pija odigrala odlicno in znova vajeti igre vzela v svoje roke in tudi po spornih odlocitvah sodnikov proti koncu tekme, znala ohraniti zbranost in umirjeno tekmo pripeljala k uspesnemu koncu. Bravo Pija!

Sledil je Domen, ki je v dveh nizih dokaj uspesno kljuboval Avstrijcu in prvi niz dokaj nesrecno izgubil na razliko. Drugo tekmo je na zalost izgubila tudi Nina, ki pa je proti domacinki pokazala neprimerno boljso igro in imela povsem realne moznosti za zmago. V prvem nizu se je se “iskala” in domacini so bili prepricani, da bo slo za rutinsko zmago. Toda Nina je odigrala neprimerno bolje v drugem nizu in rezultat izenacila. Po tem nizu smo v nasem taboru pricakovali gladko zmago, vendar smo se tudi mi posteno usteli, na zalost! Nina je “znala” tekmo znova postaviti na glavo in nasmeh z nasih obrazov je izginil, ko je domacinka dobila tretji niz. Se huje “smo trpeli” v cetrtem nizu, ko je Nina s suvereno igro dobesedno navdusila in vodila 8:2, nato 9:4 in ze smo bili v petem nizu. Vendar samo v nasih glavah, kajti po tem rezultatu je Nina povsem popustila in na nase zacudenje zmago dobesedno prepustila tekmici. S porazom je dan zakljucil tudi Zan, ki proti Madzaru ni nasel pravega odgovora v prvih dveh nizih, v tretjem pa presenetljivo lepo zacel in z nizkimi in mocnimi udarci presenetil tekmeca ter povedel 5:2. Ta rezultat je tekmeca prisilil, da je v nadaljevanju moral pokazati neprimerno vec in proti taksni igri se Zan ponovno ni uspel znajti in vec od dobre igre v tem nizu ni uspel iztrziti.

Bolec vtis je nekoliko ublazil Andraz, ki je gladko odpravil domacina in mu vse skupaj prepustil samo nekaj tock na tekmi. V Andrazevem slogu je nadaljeval Mark, ki je proti za glavo vecjemu Ukrajincu, prikazal zanesljivo predstavo in tekmeca dobesedno pospravil z igrisca. V prvem nizu je celo kazalo na najnizji mozni rezultat, kar bi bilo mogoce celo “preresno” in na skupno zadovoljstvo nasega in ukrajinskega tabora, je tekmec le osvojil tocko. Na zalost pa po tej tekmi nismo vec “videli” zmage, ceprav smo imeli vse moznosti, da bi se veselili se dveh. Sprva nas je skoraj do zivcnega zloma privedel Domen, ki se proti domacinu v prvem nizu nikakor ni znasel in skoraj celoten niz iskal resitve za uspesno vrnitev izjemno mocnega servisa tekmeca. V drugem nizu se je vse skupaj popolnoma obrnilo in kot bi gledali drugo osebo po imenu Domen. Odlicno gibanje, popoln nadzor in kar na enkrat je domacin brezupno pogledaval proti tribunam in se spraseval kako je to mozno. Imeli smo 1:1 v nizih in odlicen start v tretjem nizu, potem pa stop. Nekatere cudne sodniske odlocitve, ki nam niso bile v korist in v zivcni koncnici je Domen izgubil niz. Pod vtisom prejsnjega niza je nadaljeval v cetrtem, se sicer kasneje umiril in znova prikazal veliko boljso igro in ko smo ze mislili, da bo mogoce le ujel in prehitel tekmeca, je ta z veliko mero srecnih okoliscin le zmagal.

Komaj smo malo prisli k sebi, nam je znova “thriller” po svoji stari in dobri navadi uprizoril Aljaz. Z Madzarom sta bila boj “povleci-potegni”, zdaj en v prednosti, takoj naslednji trenutek drug in tako vseh pet nizov. 11:8 v petem za Madzara in celotna slovenska ekipa povsem izmucena dobesedno na kolenih. Skoda, ampak tako je v sportu “you win some, you lose some…”, turnir pa tece dalje…! In tako tudi za nas, danes bodo vsi imeli ponovno moznost za dokazovanje in nabiranje novih znanj in izkusenj. Vsekakor upam, da bomo danes imeli veckrat nasmejan obraz, ceprav nas ne cakajo prav nic lahki nasprotniki in temu primerno tezke tekme.

Na zalost zadnji dan nismo startali ravno obetajoce. Nina in Mark, ki sta zacela prva, nista nasla pravega ritma in se nikakor nista znasla. Mark je imel priloznost za revans proti Srbu Sikmanu in na zacetku je kazalo tako. Po prvi ne prisiljeni napaki pa se je povsem zgubil in od tistega trenutka naprej je bil v igriscu samo se Sikman. V naslednji tekmi je Mark ponovil scenarij, le da je v tem primeru osvojil prvi niz, potem pa nerazumljivo spremenil nacin igranja, ki ga je stal nadzora nad igro in posledicno tekme. Zmago sta dosegla Andraz in Aljaz. Oba sta prikazala dobro igro in brez vecjih tezav se je Andraz uvrstil v finale na slabsi strani zreba, Aljaz pa s tem zakljucil turnir.

In prisli smo do zenskega finala v kategoriji U17, kjer smo ponosno prve vrste na tribunah zavzeli Slovenci. Pija je dobro zacela tekmo, vendar je imela tekmica v prvih tockah neverjetno sreco, saj je bila v ze povsem izgubljenem polozaju, a vendar ji je zogica po nakljucju vedno zadela “nick”. Pijo je to celo nekoliko zmedlo in prvi niz se je kar nekako prehitro koncal. V drugem in tretjem nizu je Pija veliko bolje kljubovala hitri igri in temu ustrezno se je igra razvila v kakovosten dvoboj. Na zalost je tekmica v kljucnih trenutkih obeh nizov Pijo potisnila v ozadje in to prednost tudi znala izkoristiti. V teh razmerah Piji nekoliko “zmanjka” tehnicnega znanja, ki bi ji omogocilo, da bi se uspesno izvlekla iz podrejenega polozaja, se posebno na levi strani igrisca. Zadnjo slovensko tekmo je odigral Andraz, ki je tudi v finalu “levega” dela zreba nadaljeval z vsecno igro in dominiral na igriscu od prve do zadnje tocke. Vsekakor je turnir lepo zakljuciti z zmago, ostane pa zelja, da se bo v prihodnje to zgodilo na “pravi” strani zreba.

Na koncu je potrebno poudariti, da sem bil v vecini primerov zadovoljen s prikazano igro, absolutno pa s pristopom in odnosi znotraj ekipe. Ves cas turnirja sta igralki in fantje povezano navijali in spodbujali drug drugega. V taksnem ekipnem vzdusju je pravo zadovoljstvo sodelovati in s tega vidika je bila najvecja zmagovalka turnirja moja malenkost.”

Rezultati se nahajajo na http://griffsquash.hu/hjo2012