Squashland_SrbijaJO2017Na prvem mladinskem turnirju za evropsko lestvico v sezoni je v Beogradu nastopalo kar 27 mladincev iz Slovenije, od skupno 89 iz Srbije, Hrvaške, Avstrije, Romunije, Madžarske, Švice in Bolgarije. Iz ŠK Squashland so se turnirja pod okriljem trenerja Damjana Adlešiča udeležili štirje tekmovalci in sicer Žiga Merčun, Jan Mislej, Miša Sax in Lara Meršol.

Žiga Merčun se je kot nastarejši in najbolj izkušen igralec iz kluba pomeril v kategoriji BU17, ki je bila razdeljena na dve skupini po 5 igralcev. Žiga se je prvo tekmo pomeril z domačinom Vukašinom Vitirovićem in kot se je na koncu izkazalo tudi že odločilno tekmo za boj za medalije. Kot že sam rezultat kaže 3:2 (10:12, 11:6, 13:11, 11:8, 11:9), sta tekmovalca imela ogorčen boj za vsako točko, a vendar je ostal grenak priokus pri Žigi, da bi lahko pokazal več, kot je bilo videti na igrišču. Nasprotnik mu je vseskozi narekoval hiter ritem igre z močnimi a vseeno ne tako natančnimi udarci. Žiga se je spustil v ta boj z enako mero, vseeno bi lahko s taktično bolj modro igro, predvsem bolj natančno igro v zadnji del igrišča, odločil sebi v prid. V ključnih trenutkih se je vmešal še sodnik s čudnimi odločitvami, ki so Žiga vrgle iz tira in posledično izgube še nekaj dragocenih točk. Ne glede na odločitve sodnikov se mora Žiga, če hoče take tekme dobiti, zbrati in odigrati bolj mirno in prevsem brez nepotrebnih napak, ki so ga oddaljile od boja za kolajne. Tekme proti Svenu Centrihu (Hravaška) in Laza Grujiću je Žiga gladko dobil z 3:0. Proti Benedeku Takacu (Madžarska) pa je z istim rezultatom izgubil, naspotnik iz Madžarske je bil preprosto še predober v vseh elementih igre. V razigravanju za končno 5. mesto pa je brez večjih težav premagal še Jovana Radovanovića z 3:0.
Jan Mislej se je pomeril v najštevilčenejši skupini (20 otrok) BU13. V prvi tekmi se je pomeril z Pavlejem Aleksičem (Srbija) in gladko zmagal z 3:0. Druga tekma za vstop v polfinale je bila za Jana pravi pokazatelj, kako resno je treniral v preteklem obdobju. Igral je proti Samuelu Winklerju (Avstrija), ki ga je pred dvema mesecema na Dunaju gladko premagal. Tokrat je bilo drugače, Jan je z močnimi in natančnimi udarci v zadnji del igrišča vsekozi vršil močan pritisk na nasprotnika, a vseeno potem ni znal izkoristiti ponujene priložnosti. V celotnem dvoboju ni odigral NITI ene kratke žoge v sprednji del igrišča. Poleg tega je tudi začetne udarce, predvsem pa returne vračal preveč lahkomiselno in vseskozi nasprotniku omogočal boljši vstop v igro. Ko bo popravil prej omenjene elemente igre, se bo lahko veselil tudi zmage in boja za medalije. Za to bo potrebna 100% zbranost in pristop na treningih. Še rezultat 3:0 (11:7, 11:8. 11:8) za nasprotnika. Jan je na las podobno odigral tudi naslednjo tekmo proti Lorenzu Hochstrasserju (Avstrija), le da je bil tokrat rezultat 3:2 zopet za nasprotnika. In upa, da se je kaj naučil iz omenjenih dveh porazov. V boju za končno 7. mesto je premagal Leana Castaldija iz Bleda.
Miša Sax je v kategoriji GU13 igrala prvo tekmo proti Siana Zhilevi (Bolgarija), ki je v prejšnjem dvoboju izloćila našo predstavnico iz Škofje Loke, Tinkaro Bernik. Miša se je brez večji težav uvrstila v polfinale, kjer jo je čakala njena vrstnica iz Škofje Loke Sara Nedič. Miša proti Sari ni imela možnosti, saj si je Sara v preteklem letu pridobila ogromno izkušenj na evropskih GP turnirjih, katerih pa Miša zaradi različnih dejavnikov (bolezen, poškodba…)  ni obiskala. Vendar njena tekma in lahko rečem tudi najbolj razburjliva tekma turnirja, je bila proti Corini Centrih (Hrvaška). Nasprotnica je v začetku dvoboja s pridom izkoriščala neizsiljene napake Miše in povedla z 2:0 v nizih. Tudi 3. niz se je odvijal podobno. Miša je z veliko napakami in predvsem živčno igro zopet naprotnici dopustila, da je povedla 10:8 in ji tako ponudila dve zaljučni žogi za zmago 3:0. Vseeno je ob bučni podpori za nasprotnico, bolj s trmo in borbenostjo obrnila tretji niz sebi v prid in znižala rezultat na 2:1. V nadaljevanju igre se je njena samozavest dvignila tudi napak je bilo vse manj in rezultat je bil že 2:2 v nizih. Zadnji niz pa zopet hoja po robu, nasprotnica je povedla z 9:7 in že je kazalo, da bo pritisk premočan. Vseeno se je Miša zbrala in zopet s serijo 4 zaporednih točk zmagala z 11:9 in osvojila končno bronasto odličje. Punce sta obe, ena od sreče, druga od razočaranja bruhnile v jok. Vendar, kakšna tekma in to moramo mi trenerji trpeti.
Lara Meršol je prišla na turnir predvsem nabirati izkušnje. Proti slabšim nasprotnicam je Lara še kolikor toliko igrala in tudi poizkušala spraviti žogo v zadnji del igrišča, kar je bilo na tej ravni nasprotnic tudi že dovolj za osvojitev točk. Tako je tudi zmagala proti Melanie Monson (Avstrija) in Tzvetlani Dimitrovi (Bolgarija). A proti enakovrednim oziroma boljšimi nasprotnicami pa je Lara popolnoma prenehala igrati in pustila, da jo nasprotnica premaga takorekoč brez boja. Dokler se ne bo zavedala, da mora vsaj poizkušati ujeti kako žogo, dotlej bo njena igra ostala na istem nivoju.
Damjan Adlešič
Nekaj fotografij najdete tukaj