IMAG0458Kar devet slovenskih mladincev iz treh klubov je med 28.2. in 2.3. nastopilo na Odprtem mladinskem prvenstvu v Avstriji. Gre za doslej najštevilčnejšo slovensko odpravo na kak mednarodni turnir, ki šteje za evropsko in svetovno mladinsko lestvico in odlično napoved pred prvim Mednarodnim odprtim prvenstvom Slovenije, ki bo že ta konec tedna v Konex Centru v Ljubljani.

V četrtek, 27. 2. 2014, so se Škofjeločani zbrali pred Mini hotelom v Škofji Loki, kjer so pričakali na avtomobila iz avtohiše ASP Lesce. Komaj sta kombi in osebni avto parkirala pred hotelom, že so tekmovalci postavili izziv prtljažnim prostorom vozil. Ko je še zadnja torba bila naložena na vrh velikega kupa torb, so prtljažni prostori uspešno prestali izziv in na pot smo krenili ob 16 uri.
V osebnem avtu sta se proti Velenju odpeljale Sara in Nina, kjer sta pobrale še dva Velenjčana, Tilna in Žigata, nato pa so skupaj preko Maribora nadaljevali pot do Dunaja. Kombi pa smo napolnili Jan, Blaž, Andraž, Matej, Jošt in jaz. Naša pot je bila drugačna, saj smo morali v Celovcu pobrati še Pio, ki je tam bila z družino na smučanju.
Na cilj pred naš hotel HB1 smo prispeli malo po 20. uri. Čeprav smo prevozili veliko kilometrov, je naša pot hitro minila, saj nas je zabavala glasbena lestvica iz usb ključka, katero je sestavil Matej, poleg tega pa vožnja s toliko mladincev, polnih energije, nikoli ni dolgočasna.
Na recepciji hotela smo dobili kartice, s katerimi smo končno prispeli v naše sobe, kjer smo z ramen lahko odvrgli težko prtljago. Po urah vožnje smo že vsi bili precej lačni, zato smo se namenili na večerjo. Moj Garmin nas je popeljal do simpatične restavracije, kjer smo si ob veliko dobre volje in smeha napolnili naše želodčke. Po večerji smo se vrnili v hotel, saj je ura bila že pozna, naši mladinci pa so že težko pričakovali prve tekme v naslednjem dnevu.

MladinskiPrevozi_ASP-300x215Tekmovanje poteka v blizini Dunaja, saj je prislo do spremembe lokacija Odprtega prvenstva Avstrije. Tokrat so za spremembo od prejsnjih tekmovanj aktivirana dva squash centra na razlicnih lokacijah, kar seveda mocno otezuje logistiko, obenem pa terja vec napora predvsem od spremljevalcev. Najvecja sprememba pa je vsekakor ta, da smo na tekmovanju zelo mocno presegli dosedanji rekord v stevilcnosti nase zasedbe. Na turnirju bo namrec igralo kar 9 nasih igralk in igralcev iz Maribora, Velenja in Skofje Loke, kar je zavidljiva stevilka in ob tem se osebno pocutim zelo dobro, odlicno celo:).
Vceraj se je tekmovanje zacelo ze zjutraj, vendar tezko napisem konkretno porocilo, saj sem na Dunaj prispel sele v vecernih urah in razen tekme med Zigom Lorgerjem (SqK Velenje) in Matejem Miklavcicem (SqK Skofja Loka) ter Josta (SqK Skofja Loka), ki je igral proti Poljaku Fortecki, nisem imel moznosti videti. Na omenjenih tekmah je Ziga znal izkoristiti svoje znanje in izkusnje ter zabelezil novo mednarodno zmago, pa ceprav proti nasemu igralcu. Vseeno pa moram poudariti, da je Matej prav tako uspel iztisniti svoj trenutni maksimum in prikazal dopadljivo igro, kar je v taksnih primerih prej izjema kot pravilo. Jost se je v prvih dveh nizih iskal in nikakor ni uspel povezati vec udarcev v neko smiselno igro, v zadnjem nizu pa je vsekakor pokazal, da ima talent in se s pravim pristom lahko konkretneje postavi po robu v tem trenutku boljsim igralcem.

2. dan

V soboto zjutraj smo se po zajtrku (kako lepo je videti tako stevilno zasedbo skupaj!) odlocno odpravili v nov tekmovalni dan, da razmerje med zmagami in porazi popravimo. Andraz Demsar (SqK Skofja Loka) je kot pravi vodja prvi nastopil in pokazal kako se igra odlocno, zrelo in v tezki tekmi proti Slovaku Dvoncu zbrano krmaril proti zmagi. Tekmeca sta se ze pomerila in sicer pred dvemi leti prav tako na Dunaju in takrat je Andraz celo nekoliko presenetljivo zmago odnesel Slovaku (bilo je 3:2). Zato smo pricakovali trd dvoboj in tekma je tako tudi potekala. Andraz je bil sicer ves cas nekoliko v prednosti, vendar se Slovak tudi za trenutek ni predal. Veseli me predvsem dejstvo, da je Andraz dozorel v igralca, ki lahko zanesljivo prenasa nasvete v igro in tezi k temu, da izkorisca svoje prednosti ter obenem napada pomankljivosti tekmeca. V istem centru sta s tekmovanjem nadaljevali obe dekleti. Starejsa Pija Brglez (SqK Maribor) se je pomerila z Britanko Guerzoni , mlajsa Nina Kustec (SqK Skofja Loka) pa proti Keidarjevi iz Izraela. Pia se ni uspela konkretneje pomeriti proti igralki, ki je sicer igrala zelo nepredvidljivo in vec kot ocitno je bilo, da Pia ne najde resitve za igro po globini. Ali je tekmica to pocela kot del taktike ali pa je to enostavno njen nacin igranja, nisem uspel ugotoviti, ampak je vsekakor delovalo v njeno korist. Nina je imela neprimerno vec moznosti in zacetek tekme je nakazoval, da bomo tudi pri dekletih imeli zmago. Vendar se je po prvem nizu vse spremenilo. Nina  se na zalost na tekmah bori proti tekmici in tudi proti sebi. Vcasih celo tako izrazito, da je tezko definirati katera tekmica je vecji problem, tista dejanska ali ona sama. Ko bo uspela to razresiti, bodo tekme oziroma zmage ostale v njenih rokah, do takrat pa ji bodo z veliko verjetnostjo spolzele skozi prijem. Kmalu zatem je v igrisce ponovno stopil Andraz. Tekmec je bil Svicar Zust in pricakovali smo se eno napeto tekmo. Dvakrat je Andraz vodil, vendar v zadnjem, petem nizu, ni zmogel se enkrat “pospesiti”. Ampak tekma je bila fantasticna in Andraz je lahko do neke mere celo zadovoljen stopil iz igrisca. Dal je vse od sebe in se enkrat dokazal, da v vecji meri razume igro in skusa najti razlicne moznosti do uspeha. Predvsem pa je dvignil raven osnovne igre. Za kaj vec bo na tej ravni potrebno narediti nekaj korakov predvsem v obrambnih nalogah, ki zaenkrat Andrazu predstavljajo najvecji problem. V nadaljevanju sta spet loparje vihteli Pia in Nina. Pia je suvereno opravila s svojo tekmico, Nina pa proti Cehinji ni imela moznosti in se brez konkretnega reterna ni uspela niti vpeljati v igro. Po tej tekmi smo se odpravili v drugi center v katerem je Miha brzdal mlade slovenske upe.

Pri zadnjih tekmah vseh mladcev sem imel priloznost tudi sam uzivati v predstavah in seveda “izgubljati zivce” v tekmah “na glavo”. Sprva sta na sosednjih igriscih igrala oba Velenjcana. Ziga proti Poljaku in Tilen proti Cehu. Nekako po kakovosti smo pricakovali, da bo Ziga dlje casa kljuboval tekmecu, vendar se je izkazalo, da je bil Poljak pretrd oreh in Ziga se nekako ni znasel. Povsem drugace pa je bilo na Tilnovi tekmi. V centru so vsi vedeli kdaj je Tilen osvojil tocko, saj je celotni zbor slovenskih navijacev glasno spodbujal mladega Velenjcana, ki je bil tik pred zmago, vendar mu je v kljucnih trenutkih nekoliko zmanjkalo energije, srece, spretnosti in zmaga je pripadla Avstrijcu. Takoj zatem smo bili prica slovenskemu dvoboju med Janom in Blazem, ki je pripadel prvemu. Tekma vecera pa je pripadla Jostu, ki se je v zadnji tekmi dneva pomeril proti domacinu. Vsi zbrani pred igriscem st. 1 smo v napeti tekmi glasno spodbujali Josta, ki se je boril, nas spravljal v obup in veselje, na koncu pa nam je po tekmi polni preobratov podaril svojo prvo mednarodno zmago. Bravo Jost, super zmaga!

Zadnji tekmovalni dan je od nasih prva zacela Nina, ki se je ob zakljucku pomerila s Cehinjo in tekmo odlicno zacela in dobila prvi niz. V nadaljevanju se je Cehinja nekoliko zbrala, vendar se z dalec to ni bila predstava, kateri Nina v nekih normalnih okoliscinah ne bi mogla biti kos. Nazalost pa je to bilo dovolj, da je Nina znova izgubila rdeco nit in nikakor ni uspela zacutiti igro. Nekako se nerazumljivo povlece v obrambo in posledicno prepusti iniciativo tekmeci, ki to s pridom izkoristi. Podobno neprepricljivo se je svoje zadnje tekme lotil tudi Andraz. Glede na dobre predstave proti vcerajsnjim tekmecem, sem pricakoval, da se bo Andraz spustil v enakovreden mec proti sicer na videz starejsemu in fizicno mocnejsemu Slovaku. Vendar je bilo skozi tekmo dokaj ocitno, da Andraz nekako ne verjame v zmago in razen posameznih odsekov v vsakem nizu, ni pokazal ravni vcerajsnjega dne. S to tekmo smo tudi zakljucili s tekmovanjem v centru Wr. Neudorf in smo se odpravili na ogled ostalih zakljucnih tekem, ki so potekale v drugem centru.
Zreb in casovnica tekem so se nekoliko poigrala z nami, saj so se  v zakljucnih tekmah nasi igralci pomerili med seboj in to vsi ob isti uri.
Sprva je sicer svojo zadnjo tekmo odigral Blaz. Brez strahu se je podal v boj proti domacinu in po zacetnem lovljenju samega sebe je v naslednjih dveh nizih v obup spravljal svojega tekmeca, vse nas pa na rob zivcnega zloma, saj je v obeh nizih imel izenacen rezultat na 9 in ni veliko manjkalo pa bi se lahko veselili nove zmage.
Zatem sta se slovenska derbija, na enem igriscu velenjska poslastica med Zigom in Tilnom, na drugem skofjeloski prestiz med Jostom in Janom. V prvi tekmi smo pricakovali tesen obracun, saj se fanta baje na treningih izmenicno premagujeta. Vendar je Ziga ze v startu uspel stopiti v ospredje in prakticno brez vecjih tezav nadziral potek igre in tekmo pripeljal do konca brez izgubljenega niza. Povsem drugace je potekala skofjeloska tekma. Jost je sicer veljal za favorita, toda Jan se ni kaj dosti oziral na govorice in tekma se je odlocala v petem nizu. Takrat pa je le prisla do izraza boljsa tehnika starejsega Josta, ki je peti niz osvojil dokaj suvereno.
Po turnirju smo vsi skupaj zavzeli igrisca in nadaljevali z igranje, kot bi se turnir sele dobro zacel. Ob taksni zavzetosti in zelji po igri bomo kmalu lahko pokazali neprimerno vec in prav vsi se ze veselijo prihodnjega vikenda, ko bodo na mednarodni sceni prvic v vlogi domacinov. Nasvidenje v Ljubljani!

Rezultati so:
http://www.tournamentsoftware.com/sport/tournament.aspx?id=CA72C9F2-BD9B-46B9-A0D3-4D1370C717DD

Miha in Vule.