DP2013_NapisPrvi vikend v juniju je bil letos rezerviran za Državno prvenstvo Republike Slovenije, že 22. po vrsti. Resnici na ljubo se je le-to začelo zadnjega maja, saj je število prijavljenih presegalo kapacitete dveh igralnih dni. Udeležba je bila namreč odlična, saj se je prijavilo 50 moških in kar 20 žensk.

V petek so se tako odigrali dvoboji prvega kola pri moških in nekaj razigravanja za mesta od 32 dalje. Posebnih presenečenj v tej fazi tekmovanja nismo videli, neugodno sta bila postavljena le dejanska favorita Miha Kavaš in Klemen Kristan, saj njun rang na slovenski Jakostni lestvici ne odraža dejanskega razmerja moči. Kavaš zaseda 41. mesto, Kristan pa na JL sploh ni uvrščen! Iz boja za višja mesta sta tako že v štartu izločila najprej Kavaš enajstouvrščenega Boštjana Slemenška, v drugem kolu pa Kristan 4. nosilca Tomaža Pečjaka.

Prvenstvo se je nadaljevalo v soboto, začeli so moški z dvoboji drugega kola. Največje presenečenje je pripravil Saša Kukič, ki je kot 48. jakostne lestvice premagal Andreja Robnika, 13. na JL. V četrtfinalu smo bili zopet priča tudi klasičnemu obračunu med učiteljem in učencem, bolje jo je odnesel slednji – Miha Kavaš je pot v polfinale preprečil Damjanu Adlešiču. V nedeljsko polfinale so se tako poleg branilca naslova Martina Mošnika prebili še Klemen Kristan, Miha Kavaš in Jurij Jakše.

Tudi polfinalni dvoboji pa so imeli izrazite favorite in ti niso dopustili presenečenj. Miha Kavaš je z rezultatom 11/7, 11/6 in 11/2 odpravil Jurija Jakšeta, Martin Mošnik pa je Klemna Kristana odpravil v vsega 21 minutah z rezultatom 11/4, 11/9 in 11/6. Za tretje mesto sta loparje najprej prekrižala Kristan in Jakše, debelejši konec je potegnil prvi. Kristan je Jakšetu v treh nizih oddal 17 točk in tako zasluženo dvignil pokal za tretje mesto.

KlemenKristan_DP2013Klemen Kristan: “Z uvrstitvijo sem zadovoljen. Skozi celoten turnir sem uspel prikazati solidno igro in kar je še pomembneje sem zdržal tudi psihično, kar je v preteklosti za mene predstavljalo velik problem. Kljub nekaterim nihanjem v igri sem se uspel zbrati in tekme uspešno pripeljati do konca. Ob tej priložnosti bi rad čestital organizatorju za odlično organizacijo turnirja ter seveda vsem igralkam in igralcem, ki so prikazali odlično igro.”

Finale Mošnik – Kavaš je veliko obetalo in gledalci, ki so Konex napolnili do zadnjega kotička, so prišli na svoj račun. Kavaš je silovito začel, do rezultata 8/5 v prvem nizu držal igro povsem v svojih rokah, nato pa je sledila serija neizsiljenih napak, nekaj dobrih potez Mošnika in prvi niz je z rezultatom 11/8 pripadel Mošniku. V drugem nizu se je trend nadaljeval, Kavaš je silovito napadal, a dosti grešil in Mošnik je povedel 6/2. Kavašu je uspel priključek, 8/8, 9/9, na koncu pa vendarle 11/9 za Mošnika. V tretjem nizu pa so Kavašu začele pojemati moči, osvojil je le še 5 točk in Mošnik je z rezultatom 3/0 ubranil naslov državnega prvaka.

MihaKavas_DP2013Miha Kavaš: “Državno prvenstvo je zame vedno bil poseben dogodek. Všeč mi je da se tako 1x na leto zberemo vsi najboljši slovenski igralci squasha in prekrižamo loparje. Tudi letošnje DP je potekalo v prijetnem in sproščenem vzdušju, za kar so gotovo zaslužni ljudje, ki poskrbijo za primerno organizacijo za nas squasharje tako pomembnega dogodka. Zelo sem zadovoljen, da se je prvenstva udeležilo veliko število igralk in igralcev, predvsem me zelo veseli, da je občutiti večjo popularizacijo squasha tudi pri nežnejšem spolu, ki je po mojem mnenju še vedno premalo cenjen v našem svetu squasha. Sam sem s svojim rezultatom na letošnjem prvenstvu zadovoljen, vem pa da bi lahko stopil tudi na najvišjo stopničko, če bi več časa posvetil treniranju, vendar čas je dejavnik, ki ga moram porazdeliti tudi na ostale obveznosti v življenju, vsekakor pa upam in si prizadevam, da bi lahko v bodoče več svojega časa namenil squashu, za treniranje ali pa za treniranje drugih mladih igralk in igralcev. Čestitke vsem sodelujočim na DP in hvala vsem, ki s strastjo igrate in podpirate ta šport. Velikokrat se mi je že zgodilo, da ste me nekateri igralci vprašali, kdo je sploh moj trener ali pa bil moj trener, nekaterim je pa celo že brez vprašanja samoumevno, da je moj trener bil Goran Vučkovič. Da ne bo pomote, verjamem, da je Goran zelo dober trener squasha, vendar resnica je taka, da nisem nikoli treniral pri njemu, pač pa je moj trener vedno bil in še vedno je Damjan Adlešič, ki je zagotovo zaslužen za vso znanje squasha, ki ga imam. Damjan je okoli 7 let skoraj vsak dan stal z mano v istem squash igrišču in nikoli ni zahteval ničesar za svoj čas, ki ga je prebil z mano v igrišču, za kar sem mu seveda zelo hvaležen. Hvaležen pa sem tudi Goranu Miličeviću, ki je vsa tista leta, ko sem treniral v njegovem nekdanjem Squashlandu, poskrbel, da sem se tam počutil kot doma in tako je deloval kot moj sponzor, brez katerega me danes sigurno noben od vas v našem svetu squasha ne bi poznal. Hvala obema!

MartinMosnik_DP2013Martin Mošnik: “Državno prvenstvo sem prvič zmagal brez izgubljenega niza (v preteklih dveh DP sem izgubil po en niz), na poti do finala pa sem prikazal solidno igro. V finalu sem se pomeril z Miho, ki po mojem prepričanju na državnih prvenstvih prikaže precej boljšo igro kot smo ga vajeni. Tudi tokrat je bil borben in pogosto na tleh, igra pa je bila dinamična z malo sodniškimi odločitvami (pičlih 8, op.p.), ki so bile po mojem mnenju korektne. Za zmago sem moral nekoliko pogarati prva dva niza, v tretjem pa je že vidno utrujeni Miha popustil in zmaga je bila moja. Zahvaljujem se vsem, ki so mi v tej sezoni pripomogli za ubranitev naslova državnega prvaka (družina, prijatelji, SQZS, SK Konex, Vule (Goran Vučković, op.p.) itd.), hvala tudi sponzorju Loparji.si.”

Ženski del prvenstva se je pričel v soboto, večjih presenečenj ni bilo in favoritinje so se gladko prebile do polfinalnega nedeljskega dela. Tu sta si najprej nasproti stopili Sara Rojnik in Nada Bambič, tretja in druga igralka Jakostne lestvice. Dvoboj je bil izredno zanimiv, dami sta prikazali borbeno in domiselno igro, v kateri pa so prevladale izkušnje. Nada Bambič je mlajši nasprotnici oddala le en niz in se zasluženo uvrstila v finale z rezultatom 13/11, 11/5, 11/13, 11/1.

V drugem polfinalu sta se pomerili Pia in Pija. Le črka razlike v imenu, a kot se je izkazalo, precejšnja razlika na igrišču. Pija Brglez (4. JL) je brez težav odpravila predzadnjo oviro na poti do ubranitve naslova državne prvakinje, saj je Pio Erjavec premagala z rezultatom 11/4, 11/4, 11/8. Resnici na ljubo je treba povedati, da nismo videli najboljše predstave Erjavčeve, ki je napravila veliko napak in tekmice ni ogrozila v pričakovani meri.

SaraRojnik_DP2013Za tretje mesto sta se pomerili Sara Rojnik in Pia Erjavec in gledalci so imeli kaj videti. Dekleti sta uprizorili odlično predstavo, v kateri pa je bila na koncu z rezultatom  11/5, 11/8, 4/11, 11/4 boljša Sara Rojnik, ki je ob koncu povedala: “V borbi za finale me je najbolj porazilo nezaupanje samo vase, ki ga je spremljala velika trema, tresoča roka pa je dala piko na i moji nekvalitetni igri. Po začetni dozi adrenalina v igri za 3.mesto sem se veliko bolj sprostila in na plan je prišla moja prava igra. Ni bilo treme in tako tudi ne povoda za napake, velika želja po zmagi in natančni udarci pa so mi pomagali ujeti sanje, stati na stopnički, kar je bil moj cilj za letošnjo sezono. Izziva pa nisem dosegla samo jaz, pač pa tudi moj trener dr. Goran Vučković, ki je na treningih izgubljal živce, pridobival na hripajočih glasilkah, preizkušal svojo potrpežljivost ob vsej moji trmi in kljub vsej napetosti in tudi dobri volji na treningih ni obupal nad mano in mi pomagal narediti korak na stopničko.”

V ženskem finalu smo tako zopet videli Nado Bambič, nasproti pa ji je stala vsega 17 letna branilka naslova, Mariborčanka Pija Brglez. Prvi niz sta obe začeli precej nervozno, napake so se vrstile na obeh straneh, kake daljše izmenjave praktično ni bilo. Kljub temu pa je več zbranosti premogla Brglezova, ki je niz vknjižila z 11/6. Kot pričakovano pa se Bambičeva ni nameravala kar tako predati in je tekmico še naprej ogrožala po svojih najboljših močeh. Igrala je dobro, uporabila ves svoj arzenal in se ob osvojenih točkah nekajkrat prav prešerno razveselila, kar še dodatno priča o težavnosti dvoboja. PijaBrglez_DP2013Vse skupaj pa za Brglezovo tokrat ni bilo dovolj, poleg dobrega občutka je prikazala tudi izredno hitrost in odločnost pri pobiranju nemogočih žog. Naslov državne prvakinje je ubranila brez izgubljenega niza, rezultat ob koncu je bil 11/6, 11/8, 11/8.

Pija Brglez: “Zelo sem vesela, da sem ubranila naslov državne prvakinje, še posebej zato ker sem čutila večji pritisk zdaj ko sem naslov branila, kot pa takrat ko sem ga osvajala. Zadovoljna sem, da se nas je uspelo zbrati v takšnem številu in da se squash v Sloveniji razvija. Konkurenca je vedno večja, punce pridno trenirajo, zato upam, da mi bo naslov uspelo ubraniti tudi naslednje leto.

Nada Bambič: “Prvo, vesela sem, da se je v tem letu udeležilo DP tolikšno število deklet, napredek je vsekakor viden. Drugo, na turnirju sem skušala predvsem uživati, igrati squash in parirati igri soigralk. NadaBambic_DP2013Z igro sem zadovoljna, predvsem z zadnjo finalno igro. Pija je postala zelo dobra igralka, predvsem z močnimi udarci in pokrivanjem igrišča. Predvsem bi pohvalila delo in vztrajnost na treningih Pie in Sare, želim jima, da s svojo zagnanostjo nadaljujeta, s tem napredujeta v tehniki in igri. Squash je specifičen šport, ki zahteva veliko združenih sposobnosti, je igra, ki privablja.

Podrobnejši rezultati, končni vrstni red in slike 22. državnega prvenstva so na voljo tule.

Marko Podgoršek

Privacy Preference Center