Kranjski Vogu je med Velikonočnimi prazniki gostil 4. mednarodni turnir Grand Prix serije, ki so se ga udeležili igralci iz Srbije, Hrvaške in Slovenije.

Udeležba je bila odlična, prijavilo se je namreč 31 moških in 5 žensk. Dvaindvajseterici domačih igralcev se je pridružila šesterica Hrvatov in trije Srbi, trojici naših deklet pa sta družbo delali po ena tekmovalka iz zgoraj omenjenih držav. Zamislisli smo si turnir z razigravanjem za vsa mesta, kar se je ob takem številu prijav in vsega dveh igriščih zdelo skoraj nemogoče.  Zato smo s tekmami pričeli malo prej, kot je to v Voglu v navadi, in sicer že ob 8:30.

Hrvati in Srbi so se na pot podali v zgodnjih jutranjih urah, zato so prve tekme odigrali domači igralci. Tekme prvega kola so trajale do nekaj minut čez dvanajsto, ko so se fantom pridružila dekleta in v nekaj urah odigrala svoj turnir. Igrale so v skupini, vsaka z vsako, na dva dobljena niza. Po odigranih desetih tekmah smo dobili končni vrstni red ženskega turnirja:

1.  Paulina Radoš (Hrvaška)

2.  Pia Erjavec (Slovenija, Bled)

3.  Ana Kamenski (Hrvaška)

4.  Sara Rojnik (Slovenija, Veržej)

5.  Saša Praprotnik (Slovenija, Bled)

 

Moški turnir je nato zopet zasedel obe igrišči in videli smo obilo zanimivih dvobojev. Med drugim smo si zanimivo tekmo obetali od ponovitve četrtfinala PSA turnirja v Konexu, saj sta na igrišče spet stopila Damjan Adlešič in Rožle Langus. Adlešič je v Konexu presenetil in Langusa izločil v petih nizih, česar pa mu tokrat Langus ni dovolil in je z bistveno hitrejšo igro odnesel pričakovano zmago.

Z velikim zanimanjem pa smo spremljali dvoboje mladega, vsega enajstletnega Hrvata. Roko Vončina iz zagrebškega SquashTowera je namreč izgubil dvoboj prvega kola proti prvemu nosilcu Manuelu Fistoniču, nato pa je na levi strani razpredelnice nizal zmago za zmago. Klonil je šele v finalu razigravanja za 17. mesto, ko je bil od njega za las boljši Jaka Bajt.

Desna stran turnirja je sicer videla nekaj presenečenj, kljub temu pa so bili udeleženci polfinalnih dvobojev pričakovani. Rožle Langus je v zanimivem dvoboju odpravil Filipa Mađarića, Manuel Fistonič pa je bil boljši od Davorja Srednoseleca.

V poznih večernih urah smo si nato pred finalom lahko ogledali še dvoboj dveh Hrvatov za tretje mesto, v katerem je bil boljši izkušenejši Srednoselec. Nasprotnika, ki sta si nasproti stala v finalu, pa sta se pomerila že večkrat in če me spomin ne vara, je bil vedno boljši Fistonič. Langus je bil tokrat odločen, da rezultat obrne sebi v prid, medtem ko je dolgo čakanje pustilo posledice na Fistoničevi zbranosti.

Tako smo si ogledali štiri nize, ki so imeli tudi lepe poteze, vseeno pa preveč nenatančnih žog in nepotrebnih prekinitev. Langusu žal ni uspelo in Fistonič je z rezultatom 3/1 odnesel še en naslov in se še dodatno utrdil na prvem mestu točkovanja za Grand Prix Serijo. Langus je v tem točkovanju suvereno drugi, pred tretjeuvrščenim ima že debelih 152 točk prednosti. Vprašanje je, ali lahko prvo dvojico sploh še kdo prehiti, saj sta pred nami le še dva turnirja: 5.5. v Beogradu in zaključni turnir serije 19.5. v Zagrebu. Slike in točkovanje najdete na spodnjih povezavah, sledi pa še končni vrstni red:

1. Manuel Fistonič (Hrvaška)

2. Rožle Langus (Slovenija, Bled)

3. Davor Srednoselec (Hrvaška)

4. Filip Mađarić (Hrvaška)

5. Damjan Adlešič (Slovenija, Squashland)

6. Ivan Dolovčak (Hrvaška)

7. Jani Makovec (Slovenija, Kranj)

8. Aleš Arhar (Slovenija, Škofja Loka)

9. Zoran Repija (Slovenija, Murska Sobota)

10. Nikola Filipović (Srbija)

11. Jurij Jakše (Slovenija, Kranj)

12. Igor Pejić (Slovenija, Konex)

13. Martin Kegel (Hrvaška)

14. Goran Milićević (Slovenija, Squashland)

15. Vuk Brcanski (Srbija)

16. Darko Škulj (Slovenija, Kranj)

17. Jaka Bajt (Slovenija, Bled)

18. Roko Vončina (Hrvaška)

19. Aleksandar Šofranac (Srbija)

20. Blaž Kunšič (Slovenija, Bled)

21. Miha Peteh (Slovenija, Kranj)

22. Tomaž Jenko (Slovenija, Kranj)

23. Jure Trnovec (Slovenija, Škofja Loka)

24. Goran Đukić (Slovenija, Bled)

25. Miha Primožič (Slovenija, Bled)

26. Rok Repovž (Slovenija, Bled)

27. Sašo Radič (Slovenija, Maribor

28. Jure Jagodic (Slovenija, Kranj)

29. Marko Koplan (Slovenija, Škofja Loka)

30. Tomaž Čampa (Slovenija, IgRaj Sevnica)

31. Aljaž Peternelj (Slovenija, Škofja Loka)

 

Grand prix 2012

Slike squash fotografa Izidorja Žontarja

 

Marko Podgoršek