Na Balkanskem prvenstvu v skvošu še je 26. in 27. 11. 2022 v ljubljanskem Squashlandu pomerilo 52 igralk in igralcev iz šestih držav. Dva naslova sta ostala “doma” – Luka Kustec (SqK Škofja Loka) med člani in Goran Nedič (SqK Škofja Loka) med veterani sta poskrbela za slovensko slavje. Med mladinci je slavil Hrvat Pablo Roko Medja, med mladinkami Romunka Andrea Ghiorghisor ter med članicami Franka Vidović iz Hrvaške.

V nekoliko razpršeni konkurenci z udeleženci različnih starosti in sposobnosti, ki so jo še nekoliko prizadele pozne odjave zaradi boleni, so bili gledalci že v drugi polovici sobotnih in v nedeljskih tekmah priča zanimivim in enakovrednim tekmam.

V ženski konkurenci se je pet igralk pomerilo v skupini in pričakovano sta Slovenki Nika Urh (SqK Lesce Bled) in Pika Rupar (SqK Škofja Loka) izzvali favoritinjo Franko Vidović. Med temi tremi je svoje najtesnejše tekme odigrala Nika Urh, ki je s 3:2 premagala Piko Rupar, ki je v tretjem nizu že imela zaključno žogo za zmago. V odločilni tekmi med Franko Vidović in Niko Urh je Slovenka po treh nizih na razliko povedla z 2:1, potem pa je Hrvatica uspela tekmo obrniti v svojo korist in zmagala s 3:2.

V moški konkurenci je najprej v tekmi za tretje mesto Ivan Krznarić precej gladko premagal Žana Bombeka (SqK Konex), v finalu pa sta se pomerila Luka Kustec in Radu Pena. Po petih nizih in 68 minutah je Luka Kustec povsem izčrpal nasprotnika, ki so ga v zadnjem nizu mučili tudi krči, in osvojil svoj prvi naslov balkanskega prvaka.

Med mladinkami so se po uspešnih nastopih v predtekmovalnih skupinah za medalje pomerile tri Romunke in Sara Nedič (SqK Škofja Loka). V tekmi za tretje mesto je Sara Nedič po dolgi tekmi s 3:2 premagala Timeeo Dumitrascu. Za nslov pa sta se pomerili sestri Andrea in Alexandra Ghiorghisor. Starejša Andrea je unovčila več izkušenj in slavila s 3:1.

Med mladinci se je med Slovenci samo Timoteju Jenku (SqK Lesce Bled) uspelo prebiti v polfinale, kjer pa ni bil kos Romunu Richardu Dragomirju in je po porazu z 1:3 nadaljeval prvenstvo s tekmo za tretje mesto. Tudi tukaj je naletel na premočnega nasprotnika, Hrvata Vida Jurokivća. V finalu je Hrvat Pablo Roko Medija s 3:1 premagal Romuna Dragomirja in se veselil naslova v mladinski konkurenci.

Tretje mesto med veterani nad 35 let je šlo v Romunijo po zmagi Vasila Stoimenova nad Tomažem Guzeljem (ŠD Squashland) precej gladkimi 3:0. Naslov pa je v treh tesnih nizih osvojil Goran Nedič z zmago nad Damjanom Adlešičem (ŠD Squashland).

Podrobne rezultate in posnetke tekem z igrišča 1 najdete tukaj.

Končna razvrstitev:

Moški
1 Luka Kustec SLO
2 Radu Pena ROM
3 Ivan Krznarić CRO
4 Žan Bombek SLO
5 Leonidas Benovias GRE
6 Jure Jagodic SLO
7 Dimitrios Delakis GRE
8 Odysseus Menexelis GRE
9 Andraž Marinčič SLO
Ženske
1 Franka Vidovic CRO
2 Nika Urh SLO
3 Pika Rupar SLO
4 Manca Demšar SLO
5 Paulina Radoš CRO

 

Mladinke do 19 let
1 Andreea Ghiorghisor ROM
2 Alexandra Ghiorghisor ROM
3 Sara Nedic SLO
4 Timeea Dumitrascu ROM
5 Dora Režić CRO
6 Korina Centrih CRO
7 Luce Marusic CRO
8 Nanja Urh SLO

 

Mladinci do 19 let
1 Pablo Roko Medija CRO
2 Richard Dragomir ROM
3 Vid Jurković CRO
4 Timotej Jenko SLO
5 David Focșanschi ROM
6 Jan Mislej SLO
7 Vid Obranovič SLO
8 Mark Sever SLO
9 Rok Frelih SLO
10 Filip Čadež SLO
11 Vito Marušić CRO
12 Luka Ferega SLO
13 Luka Plavljanić CRO

 

Moški nad 35 let
1 Goran Nedič SLO
2 Damjan Adlešič SLO
3 Vasil Stoimenov BOL
4 Tomaž Guzelj SLO
5 Stoyan Marinov BOL
6 Boštjan Slemenšek SLO
7 Goran Milićević SLO
8 Boštjan Gradišar SLO
9 Gregor Kozinc SLO
10 Maksimiljan Bombek SLO
11 Drasko Ilic SRB
12 Darko Škulj SLO
13 Tomaž Čampa SLO
14 Tomaz Bojko SLO
15 Vasil Karpachev BOL
16 Milosevic Dejan SRB