DSC_0593V Konex Centru v Ljubljani smo med 22. in 25. aprilom gostili Evropsko ekipno prvenstvo tretje divizije, na katerem so slovenska dekleta osvojila tretje mesto, fantje pa nehvaležno četrto. Skupaj je na prvenstvu nastopilo skoraj sto igralk in igralcev v kar 21 ekipah iz petnajstih držav. V ženski konkurenci je zmagala Poljska, v moški pa Izrael.

Slovenska ženska ekipa v postavi Sara Rojnik, Mojca Blažič, Nada Bambič in Nina Kustec je v predtekmovalni skupini osvojila drugo mesto za Poljsko ter v polfinalu izgubila proti Malti. V dramatični tekmi proti Grčiji je v uvodni tekmi Nada Bambič premagala nasprotnico s 3:1, v drugi tekmi pa je Sara Rojnik gledalcem uprizorila pravo srhljivko – v petem nizu je namreč suvereno povedla z 9:3, potem pa nasprotnici dopustila probrniti rezultat na 9:10. V napeti končnici je Sara vendarle uspela obrniti tekmo v svojo korist in niz zaključiti s 13:11. V zadnji tekmi je svojo prvo priložnost dobila tudi Nina Kustec in izkušeni Grkinji uspela odščipniti niz.

V finalu so Poljakinje, ki so že pred začetkom prvenstva veljale za tihe favoritinje, z 2:1 premagale ekipo Malte.

Pri moških, kjer so slovenske barve zastopali Martin Mošnik, Jani Makovec, Andraž Demšar, Damjan Adlešič, Mark Hafner in Aljaž Peternelj, sta za favorita prvenstva veljali ekipi Izraela in Norveške, ki sta lansko leto izpadli iz druge divizije, pred dvemi leti pa so se ravno s tema ekipama v predtekmovanju srečali Slovenci na Evropskem ekipnem prvenstvu v Amsterdamu. Naši predstavniki so prepričljivo osvojili prvo mesto v predtekmovalni skupini, kjer so dvakrat s 4:0 premagali ekipi Litve in Otoka Man. V četrtfinalu so s 3:1 premagali Hrvaško ter v polfinalu naleteli na zelo neugodne Norvežane z zelo izenačen ekipo. V polfinalu je samo Martin Mošnik uspel premagati nasprotnika, tako da so se morali sprijazniti z bojem za tretje mesto, kjer pa so v zelo tesnem dvoboju izgubili zaradi slabše razlike v nizih pri skupnem rezultatu 2:2.

V finalu so v precej nepredvidljivi tekmi Izraelci premagali Norvežane s 3:1, oboji pa so se ponovno uvrstili v drugo divizijo Evropskega ekipnega prvenstva, ki bo leta 2016 v Romuniji.

Posebne pozornosti je bil na prvenstvu deležen Nick Taylor, predstavnik Jerseya, ki je pred zaključkom svoje profesionalne kariere spadal med Top10 igralcev squasha na svetu, poleg tega pa dvakrat osvojil naslov Ekipnega evropskega prvaka z Anglijo.

Končna ženska razvrstitev:

 1. Poljska
 2. Malta
 3. Slovenija (Sara Rojnik, Mojca Blažič, Nada Bambič, Nina Kustec)
 4. Grčija
 5. Luksemburg
 6. Jersey
 7. Latvija
 8. Hrvaška
 9. Ukrajina

Moški

 1. Izrael
 2. Norveška
 3. Malta
 4. Slovenija (Martin Mošnik, Jani Makovec, Andraž Demšar, Damjan Adlešič, Mark Hafner, Aljaž Peternelj)
 5. Jersey
 6. Hrvaška
 7. Grčija
 8. Otok Man
 9. Luksemburg
 10. Gibraltar
 11. Romunija
 12. Litva