blazporenta_srbija2016Mladinsko odprto prvenstvo Beograda je tokrat postreglo z najštevilčnejšo udeležbo doslej, saj so se poleg standardnih udeleženk – Srbije, Hrvaške, Slovenije in Madžarske, turnirja udeležili še posamezniki in posameznice iz Romunije, Švice in Avstrije. Slovenski mladinci so tokrat dosegli kar tri skupne zmage v šestih kategorijah. Dve zmagi sta odšli na Madžarsko in ena v Švico. Poleg tega smo dosegli še dve drugi mesti in tri tretja mesta.

Že drugič v tednu dni je gladko slavil Blaž Porenta v kategoriji B15 v kateri je Luka Kustec dosegel odlično četrto mesto, Oskar Škulj pa je končal kot deseti med trinajstimi tekmovalci.

V kategoriji B13 je Timotej Jenko odigral svoj najboljši turnir in osvojil končno četrto mesto. Jernej Rejc je zmagal mali finale, ostali trije (Jan Mislej, Mark Črnilec in Leon Castaldi) pa so nabirali izkušnje in se domov vračajo vsaj z eno zmago v žepu.

Kategorija B17 se je igrala po sistemu Round Robin. V tej kategoriji sta bila razred zase Žiga Merčun in Jošt Dolinar, ki z ostalimi nasprotniki nista izgubila niti niza. V medsebojnem obračunu je ponovno zmagal Jošt in tako prvič v karieri osvojil mednarodni turnir na ravni ESF. Jaka Rakovec je z dvema zmagama osvojil četrto mesto.

Pri dekletih se je odvijal ogorčen boj v kategorijah G13 in G15. Pri najmlajših je sicer suvereno slavila Švicarka Nelia Malbasic, pravo dramo pa sta v petih nizih odigrali Sara Nedič in Karlina Piber in to dvakrat, prvič v skupini in drugič v tekmi za tretje mesto. Obakrat je bila uspešnejša starejša Karlina.

Podobno je bilo pri dekletih G15, kjer sta Manca Demšar in Nika Urh, v borbi za finale odigrale ravno tako pet setov. Podobno, kot na državnem prvenstvu, je bila tudi tu v zaključku uspešnejša Manca. Odlično igro in največji napredek pa je pokazala Pika Rupar, ki ji le še malo manjka, da priključi Manci in Niki, saj je s tremi zmagami in dvema tesnima porazoma na koncu osvojila peto mesto. Turnir je zmagala Madžarka Eszter Harmath, ki je edini niz izgubila z Manco v predtekmovanju.

V kategoriji G19 je po pričakovanju gladko zmagala Nina Kustec, Tina Ferjan in Eva Trseglav pa sta osvojili tretje in četrto mesto.

Podrobnosti s turnirja najdete na povezavi.

Končne uvrstitve na stopničke:

GU 13

 1. Nelia Malbasic (SUI)
 2. Jovana Krstonošić (SRB)
 3. Karlina Piber (SLO)

GU 15

 1. Eszter Harmath (HUN)
 2. Manca Demšar (SLO)
 3. Nika Urh (SLO)

GU 19

 1. Nina Kustec (SLO)
 2. Kincso Szasz (ROU)
 3. Tina Ferjan (SLO)

BU 13

 1. Zoltan Jeszenszky (HUN)
 2. Mihailo Conić (SRB)
 3. Laszlo Sarkany (HUN)

BU 15

 1. Blaz Porenta (SLO)
 2. Benedek Takacs (HUN)
 3. Leon Lythgoe (SRB)

BU 17

 1. Jošt Dolinar (SLO)
 2. Žiga Merčun (SLO)
 3. Jovan Radovanović (SRB)