2

Na podlagi reform mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), ki so bile lansko leto predlagane pod vodstvom novega predsednika Thomasa Bacha, imajo gostitelji olimpijskih iger v program iger možnost vključiti enega ali več športov, ki so popularni v njihovi državi in s tem povečati gledanost ter sponzorska sredstva.

Mednarodni olimpijski komite je poleg sedmih drugih športov za sodelovanje na igrah leta 2020 v Tokiu, v drugi krog izbora nominiral tudi squash.

7. in 8. avgusta 2015 je ekipa svetovne squash zveze organizatorjem olimpijskih iger v Tokiu 2020 predstavila razvoj športa v zadnjih letih, promovirali so nizke stroške vključitve squasha v program iger, zastavljena pa so jim bila tudi vprašanja. Ekipo svetovne squash zveze so poleg najboljše igralke na svetu Nicol David, sestavljali še japonska mladinca Satomi Watanabe and Ryunosuke Tsukue, predsednik Japonske squash zveze Kazuya Kasahara,  predsednik svetovne squash zveze Narayana Ramachandran, ter izvršni direktor WSF (World Squash Federation) Andrew Shelley.

6Pred dvema letoma je squash že bil na seznamu treh športov, izmed katerih naj bi mednarodni olimpijski komite izbral primerne za sodelovanje na olimpijskih igrah, vendar se je na podlagi glasovanja takrat v program uvrstila samo rokoborba.

Septembra bodo organizatorji Mednarodnemu olimpijskemu komiteju predlagali enega ali več športov, ki bi se vključili v program olimpijskih iger v Tokiu leta 2020. Končna odločitev bo znana avgusta 2016.

V kolikor bo squash izbran v olimpijsko druščino, bo olimpijski turnir izveden po knock-out sistemu. Moški in ženski del turnirja bosta imela po 32 igralcev/igralk.

Prestolnica Japonske bo olimpijske igre gostila od 24. julija do 9. avgusta leta 2020.

Kampanjo za vključitev squasha v program olimpijskih iger so podprli tudi številni prepoznavni športniki. Če jo želite tudi sami, to lahko storite z vpisom svojih podatkov na strani svetovne squash zveze: http://www.worldsquash.org/ws/calendar/back-the-bid-2020.