Zagrebški SquashTower je ta vikend gostil tretji turnir Grand Prix serije v sezoni 2011/2012. Udeležba ni bila prav množična, je bila pa zato dosti bolj kakovostna. Vzporedno je potekal tudi ženski turnir (ki sicer ne šteje za Grand Prix lestvico), pa se najprej posvetimo damam.

Prijavilo se jih je devet, za napredovanje v izločilne boje so se najprej pomerile v dveh skupinah s štirimi oziroma petimi igralkami. Po odigranih vsek tekmah znotraj skupin je bil vrstni red naslednji:

Skupina A:

1. Josipa Peršun

2. Pia Erjavec

3. Sara Rojnik

4. Sabina Zupan

Skupina B:

1. Pija Brglez

2. Paulina Radoš

3. Jelena Dutina

4. Ana Kamenski

5. Andreja Kovač

V finale sta se z zmagami nad Paulino Radoš oziroma Pijo Brglez uvrstili Josipa Peršun in Pia Erjavec, ki sta se pomerili že znotraj skupine, takrat resda le na dva dobljena niza.

Dekleti sta do finala odigrali že celo vrsto težkih tekem, kar se jima je v finalu zelo poznalo. Prvi trije nizi so bili polni napak, za točko pa je zadoščal že en sam dober udarec. Josipa je tako povedla z 2:0, tretji niz pa je po podaljšani igri osvojila Pia. Na zadovoljstvo gledalcev sta obe za četrti niz odnekod izbrskali skrite rezerve moči in volje ter zaigrali bistveno bolje. Več moči je vendarle premogla Josipa in se s finalno zmago 3:1 veselila prvega mesta na turnirj

V glavnem delu moškega turnirja se je spopadlo šestnajst igralcev, dvanajst se jih je v glavni žreb uvrstilo neposredno, štiri mesta pa so bila na voljo devetim kvalifikantom. Ti so se pomerili v treh skupinah, v glavni žreb so se uvrstili zmagovalci skupni in najboljši drugouvrščeni.

V polfinale so se nosilci prebili brez težav, z izjemo Langusa, ki bi ga v četrtfinalu skoraj izločil Filip Mađarić (4/11, 11/7, 7/11, 11/8, 11/7). Polfinalni pari so tako bili Manuel Fistonić – Stefan Brauneis in Rožle Langus – Clemens Wallishauser.

V nedeljo zjutraj sta na igrišče prva stopila Fistonić in Brauneis, slednji pa ni bil kos prvemu nosilcu in Fistonić se je brez izgubljenega niza uvrstil v finale. Takoj za njima sta se pomerila Wallishauser in Langus, tekma se je prav tako končala v treh nizih v korist Wallishauserja.

Langus se je v polfinalu proti Wallishauserju proti koncu zdel precej utrujen, zato smo se spraševali, kaj še lahko iztisne iz sebe v tekmi za tretje mesto. Ampak Langus je imel v mislih drugačen scenarij, saj je točke skrajšal na minimum in nasprotnika spravljal ob pamet z zmagovalnimi udarci. Predvsem so mu šle dobro od rok (ali bolje, od loparja) kratke žoge na backhand strani, ki jih je lepo skril za telo in brez rotacije poslal v levi sprednji kot, odkoder povečini niso prišle nazaj. Brauneis ni igral tako napadalno, je pa ves čas držal korak z nasprotnikom, kateremu pa so proti koncu tekme vendarle začele pohajati moči. Brauneis je tako osvojil tretje mesto z rezultatom 5/11, 11/6, 10/12, 11/5, 11/2.

V finalu smo videli zmagovalca dveh letošnjih GP turnirjev Manuela Fistonića, ki je proti Clemensu Wallishauserju poskusil vse, a je žogica vedno priletela nazaj. Wallishauserja namreč odlikuje izredna sposobnost reševanja težkih žog, kar je Fistonića seveda sililo v vse bolj tvegano igro, s tem pa je raslo tudi število napak. Wallishauser je tako z rezultatom 11/9, 11/5 in 11/7 preprečil Fistonićev hat-trick na GP turnirjih.

Podrobnejše rezultate si lahko pogledate na spodnjih povezavah.

Upam, da bomo na naslednjih turnirjih GP serije zopet imeli priložnost videti tako kakovostno zasedbo, saj je bil tokratni turnir res paša za oči. Ob tem je seveda potrebno pohvaliti organizatorje, ki so po svoji gostoljubnosti in skrbi za igralce že lep čas znani tudi izven regije.

 

 

Marko Podgoršek

 

Rezultati:

Men

Men-5-16

Men-17-21

Men-quali1

Men-quali2

Men-quali3

WomenA

WomenB

Women-playoff

Grand prix 2011