V soboto, 20.5., je bilo v Konex centru v Ljubljani lepo videti veliko množico otrok in bil je dolg dan, veliko tekem in veliko emocij. Verjetno je bilo to najštevilčnejše mladinsko tekmovanje v zadnjih petnajstih letih, morda ne tudi najkvalitetnejše na čistem ozkem vrhu, vendar vsekakor pravi temelj za optimizem za vzpon squasha kot panoge v prihodnjih letih.

ECA641B7-F188-4132-BAEB-9AB8F049C6DFTekme so se odvijale na številnih kvalitetnih ravneh, od začetnikov do izkušenih in utrjenih »evro mačkov«, kar ni niti najpomembnejše, pa čeprav so se že v polfinalih v posameznih kategorijah srečali igralci in igralke, ki sodijo med najboljšo stoterico v Evropi. Pomembno je, da se je trem klubom, ki že nekaj let aktivno delajo z mladimi pridružil še četrti, ljubljanski Konex, da je tekmovanje potekalo v zelo tekmovalnem vendar športnem vzdušju in predvsem, da so bile na številnih obrazih mladih tako solze kot smeh, kar kaže na to, da igralcem in igralkam ni vseeno ali zmagajo ali izgubijo. Iz izkušenj vemo, da je prav to  gonilo športnega razvoja in napredka, saj imamo vsi rajši smeh kot solze. Vendar v športu nasmeh okrog igralčevih ust nikoli ni podarjen, temveč vedno prigaran, največkrat s stisnjenimi zobmi in tudi kakšno solzo na treningu. Predvsem pa z vztrajnostjo in kontinuiteto.

BC9A9E6F-BBFC-4570-B902-4F538C8FCE4F Državni naslovi so šli po pričakovanjih v roke trenutno najboljšim igralcem in igralkam. Suvereno so v svojih kategorijah zmagali Nina Kustec, Blaž Porenta, Luka Kustec, Sara Nedič in pri najmlajših Miša Sax ter Gal Ravnikar. Timotej Jenko je v precej izenačeni tekmi obdržal primat v kategoriji B13 s tesno zmago nad Gašperjem Dolinarjem, prava drama pa se je odvijala v kategorijah starejših deklic in mlajših mladink, kar smo tudi pričakovali na osnovi rezultatov zadnjih dveh Junior Open turnirjev in mladinskega turnirja v Ljubljani. Namreč prav vse tri igralke, Manca Demšar, Nika Urh in Pika Rupar, ki so mimogrede uvrščene vse med prvih 50 na ESF lestvici, so zelo izenačene. V tekmah odločajo tehnične nianse, dnevna forma in koncentracija v zaključku tekem. In nenazadnje, tudi sreča je del uspeha pri tako izenačenih igralkah. Temu smo bili vseskozi priča v zadnjih dveh mesecih in le zakaj bi bilo danes drugače?

In res ni bilo. Tokrat je sicer obe zlati odličji ponovno domov odnesla Manca Demšar, ki je tako že drugič zapored postala najuspešnejša udeleženka prvenstva. Vendar s precej sreče, saj je v kategoriji starejših deklic kazalo na zmago Nike Urh, ki je v prvi tekmi porazila Manco v končnici 3:2, Manca je nato v izenačeni tekmi dobila Piko 3:1, nato pa je Pika pripravila čisti šok z gladko osvojenima prvima dvema setoma nad Niko in vodstvom 4:1 v tretjem. Ko je že vse kazalo na to, da bo Pika tekmo in kategorijo pripeljala sebi v prid do konca, se je zgodil padec v igri in zmaga šele v petem setu ter glavna nagrada za klubsko prijateljico.1F697AA7-0357-4E07-ACC2-A33BC1BDFBE6

V kategoriji mlajših mladink so se dekleta pomerila še enkrat in seveda zopet na nož. Prav nobena tekma se ni končala z rezultatom 3:0, vendar tokrat Pika ni zmogla več kot dva osvojena seta in večino ostalih zgubiti na razliko. V finalu zopet stari znanki – Manca in Nika in tokrat zmaga v petem setu za Manco. Solze, smeh, predvsem pa skokovit razvoj vseh treh igralk, ki z velikimi koraki vstopajo tudi na evropsko sceno. In ker vsem trem tesno za vrat diha najmlajša, Sara Nedič, le tej pa leto starejši Miša Sax in Nanja Urh, bo to le še dodatno olje na ogenj, ki jih bo, upam da, grel, usmerjal in gnal po poti napredka.

Pri mladinkah je zmago suvereno slavila Nina Kustec, ki prav v nobenem izmed nizov ni pustila tekmicam blizu. Drugo in tretje mesto sta prav tako po pričakovanjih osvojili izkušeni Tiana Miličevič in Tina Ferjan. Za vse nastopajoče mladinke  bo sicer pravi preizkus šele prišel čez štirinajst dni, in sicer člansko državno prvenstvo. Na eni strani motiv za najboljše, da se zavihtijo tudi na članski tron, na drugi strani pa imajo ostale mladinke močno konkurenco v starejših deklicah, za katere upam, da se bodo, vsaj najboljše tri, udeležile tudi članskega prvenstva, saj tja po kvaliteti nedvoumno tudi sodijo.B102C958-D07D-4A67-A4A7-C1FFEAB3BB73

Med mlajšimi deklicami (G13) so se v finalni skupini srečale naslednje tri nadobudne igralke iz treh različnih klubov. Sara Nedič je sicer še enkrat dokazala, da je korak pred ostalima dvema, vendar je to pot Nanja Urh dodala v prestavo višje in v finalu bila blizu osvojenemu nizu. Ker sta blizu tudi Miša Sax in Lana Nedič, za njimi pa je pričelo z igranjem še nekaj deklet, je to vsekakor dober obet za razvoj in napredek celotne kategorije.

Pri fantih se je odvijalo vse po pričakovanjih, vsaj kar se finalnih tekem tiče. Preseneča sicer gladek poraz daleč najuspešnejšega tekmovalca zadnjih let v mladinskih kategorijah, Andraža Demšarja, ki pa to sezono ne najde motiva, ki bi mu omogočal nadaljnji napredek. In mlajši so že priključili ter ga tudi prehiteli. Zastavonoša skupine fantov je vsekakor Blaž Porenta, ki trenutno v Sloveniji nima prave konkurence . Vendar, kot je pokazal Andražev primer, se vse lahko zelo hitro obrne, saj Merčun, Drašler, Dolinar in Rakovec ne zaostajajo veliko in v teh letih se marsikdaj zgodi zgolj pozitiven ali žal tudi negativen »klik« v glavah in posledično razvoju igralca in že je kvalitetna razlika prepolovljena, tekma nepredvidljiva in rezultat izenačen. To je na lastni koži tokrat doživel Jošt Dolinar z dvema, precej grenkima porazoma v kategoriji mlajših mladincev.ED10A40E-F916-4B47-BA34-2BE8ED2665C7

Z izjemo Luka Kusteca, ki tehnično popolnoma parira starejšim, seva v kategoriji starejših dečkov velika kvalitetna razlika do najboljših mlajših mladincev, na kar bo vsekakor potrebno biti pozoren v klubih v prihodnje in tej kategoriji priključiti nove otroke. Je pa gneča v kategoriji mlajših deklic in dečkov, ki sta vedno bili motor razvoja in kjer upam na solze in smeh na naslednjih turnirjih, tako v Evropi kot na domačih tleh.

Še rezultati in nekaj statistike v spodnjih dveh tabelah in priponki.

Gregor Kustec, Ljubljana 20.5.2017

Prvo mesto Drugo mesto Tretje mesto
GU 11 Miša Sax Squashland Julija Vidic Bled Zoja Berce Bled
GU 13 Sara Nedič Šk. Loka Nanja Urh Bled Miša Sax Squashland
GU 15 Manca Demšar Šk. Loka Nika Urh Bled Pika Rupar Šk. Loka
GU 17 Manca Demšar Šk. Loka Nika Urh Bled Pika Rupar Šk. Loka
GU 19 Nina Kustec Šk. Loka Tiana Miličevič Squashland Tina Ferjan Bled
BU 11 Gal Ravnikar Šk. Loka Vid Obranovič Konex Mark Sever Konex
BU 13 Timotej Jenko Bled Gašper Dolinar Šk. Loka Jan Mislej Squashland
BU 15 Luka Kustec Šk. Loka Oskar Škulj Šk. Loka Timotej Jenko Bled
BU 17 Blaž Porenta Šk. Loka Žiga Merčun Squashland Anton Drašler Šk. Loka
BU 19 Blaž Porenta Šk. Loka Andraž Demšar Šk. Loka Jošt Dolinar Šk. Loka

Vse končne razvrstitve najdete tukaj.

Osvojene medalje po klubih

1. Squash klub Škofja Loka Prvo mesto

8x

Drugo mesto

3x

Tretje mesto

4x

2. Squash klub Lesce Bled Prvo mesto

1x

Drugo mesto

4x

Tretje mesto

3x

3. Squashland Prvo mesto

1x

Drugo mesto

2x

Tretje mesto

2x

4. Konex Prvo mesto

 

Drugo mesto

 

Tretje mesto

2x

 

Gregor Kustec, Ljubljana 20.5.2017<