Martin Mošnik

Martin Mošnik, rojen 1989, je najuspešnejši slovenski igralec squasha, ki se je od leta 2011 ustoličil na vrhu državnih prvenstev in osvojil 10 naslovov prvaka, s 139. mestom na PSA lestvici pa je najvišje uvrščeni Slovenec. Svojo kariero je začel v Squash klubu Velenje, nadaljuje pa jo v Squash klubu Konex.

Tekmovalni dosežki:

  • 10 x članski posamični državni prvak
  • 6 x članski ekipni državni prvak
  • najvišja uvrstitev na PSA lestvici: 134. mesto
  • 2 x balkanski posamični prvak
  • Xx balkanski ekipni prvak
  • 12. mesto na Evropskem posamičnem prvenstvu 2019

Visoke uvrstitve in kolajne je zbiral tudi na številnih tekmovanjih po vsem svetu, leta 2011 je v angleškem Surreyu nastopil v polfinalu Premier Lige, bil je prvak Balkanske lige v sezoni 2014/15, pa Balkanski prvak leta 2017 v Beogradu, ter istega leta zasedel 1. mesto na WorldClass PSA Squash Tour v Moskvi.

Squash je začel igrati pri osmih letih v SqK Velenje, kjer ga je treniral Erik Vihar, nato v Kranju, danes pa je član ljubljanskega SqK Konex. Za njegovo tehnično znanje igre sta poskrbela trenerja Goran Vučković in Shakeel Khan.

»Dinamična igra in druženje s sovrstniki je tisto, kar me je pri squashu pritegnilo. Za dobro igro moraš biti z glavo res pri stvari. Prav squash me je skozi leta oblikoval v to, da imam danes močno voljo oziroma borbenost za premagovanje življenjskih izzivov,« pravi Martin.

Na vprašanje ali ni že kar dolgočasno biti ‘stalni prvak’ na državnih prvenstvih odgovori, da je po toliko zmagah zanj izziv, da bo vedno znova premagal ‘nove sile’: »Kljub temu, da sem starejši med igralci na državnih prvenstvih, so moja velika prednost izkušnje, imam boljši pregled nad tekmo, hitro vidim, kaj je treba narediti, da premagam nasprotnika. Taktično, pa tudi tehnično sem boljši, od mlajše generacije pač še noben igralec ni dosegel take ravni igre, da bi se mi lahko resno zoperstavil.«

Galerija