Petra Vihar Penca

Petra Vihar Penca, rojena 1979, igrati je začela pri enajstih letih v SqK Velenje, kmalu pa se je podala na pot profesionalne igralke ter igrala za avstrijski SqK Graz, nato pa se je preselila v nemške klube, najprej v Gerlingen nato v Munchen. Petra je najuspešnejša slovenska igralka skvoša v zgodovini, saj je skupaj osvojila 11 naslovov članske državne prvakinje in se poleg tega povzpela do 79. mesta na svetovni lestvici.

Dosežki:

– 11 x člasnka posamična državna prvakinja
– 79. mesto na svetovni jakostni lestvici

»Ambiciozen oče in hči, ki sledi njegovim sanjam, je bila kombinacija, ki me je pripeljala do razmeroma uspešne profesionalne poti igralke squasha v tujini,« pove Petra, ki je kljub temu na domačih državnih prvenstvih zabeležila 11 naslovov članske državne prvakinje; državna prvakinja je bila od leta 1994 do 2005. Petra je na mednarodni lestvici za ženske WISPA zasedla 79. mesto – najvišjo slovensko uvrstitev na svetovni lestvici. Tekmovati je nehala zaradi hujše poškodbe pri 24. letih.

V več kot 70 turnirjih je dosegla toliko dobrih in visokih rezultatov, da se zdaj, ko je njena tekmovalna kariera že ‘daljna’ preteklost, vseh niti ne spomni več. Pobrskali smo malce po arhivih medijev, kjer je v letu 1997 denimo zapisano, da je bila dvakrat avstrijska prvakinja, na odprtem prvenstvu Češke v Pragi je premagala najboljšo dansko igralko Mari Luis Feddern: »Vsako mednarodno tekmovanje ima zgodbo zase, zgodbo, ki me je oblikovala kot osebnost. V igranje sem vložila veliko strasti, igra ponuja neskončne kombinacije, naprej me je gnala močna želja po zmagi, a ‘fer play’ je vedno ostalo moje vodilo,« pove danes uspešna podjetnica. »Squash me je naredil za osebo, kakršna sem danes. Prav zaradi njega sem uspešna v poslu, zmožna zbranih in hitrih odločitev. Squash mi je dal vztrajnost, ponos, skromnost pri uspehih, in deset nepozabnih let potovanj po svetu. Ne, igram ga pa ne več. Ne morem se sprijazniti, da zaradi let lahko igram le omejeno, telo ne zmore več take hitrosti in naporov,« pove doslej najuspešnejša med slovenskimi igralci squasha.

Galerija