Drugo soboto v decembru so se najboljši slovenski virtuozi male gumijaste žogice zbrali v ljubljanskem Konexu na 2. turnirju Grand prix serije v sezoni 2011/2012. Da jim nebi bilo dolgčas, jim je družbo prišlo delat kar nekaj tekmovalcev in tekmovalk iz sosednjih držav.Moški turnir je bil drugi iz serije šestih moških turnirjev, ki v tej sezoni štejejo za Grand Prix (čakata nas še dva turnirja v zagrebškem centru SquashTower ter po en v beograjskem Squashlandu in kranjskem Voglu). Prve tri v skupni razvrstitvi čakajo denarne nagrade, zato je udeležba na vsakem turnirju lahko zelo dragocena.

Tega se igralci še kako dobro zavedajo in tako se jih je skupaj zbralo 27 (1 srb, 7 hrvatov in 19 slovencev). Glavni favorit, aktualni državni prvak Hrvaške Manuel Fistonić, je v Ljubljano iz Stuttgarta pripotoval z vlakom že v petek, se zvečer “seznanil” z igrišči in si zvečer na kratko ogledal praznično Ljubljano (večer pred turnirjem seveda brez kuhanega vina). Še več časa od njega sta za pot potrebovala Nikola Filipović in Jelena Dutina. Avtobus ju je v Ljubljano pripeljal v soboto, četrt ure pred peto zjutraj. Ostali tuji tekmovalci so se iz sosednje Hrvaške pripeljali tik pred začetkom turnirja.

Tekme prvega kola so se v žrebu 32 pričele ob 10:00 in nekaj nosilcev je obtičalo že na prvi stopnički. Matic Vogrič je bil boljši od Martina Fišerja, Rok Poropat je ugnal Izidorja Sosiča, v dvoboju starih “mačkov” pa je bil Damjan Adlešič boljši od (na papirju favoriziranega) Gorana Milićevića. Da to ni bila sreča je Adlešič potrdil še v četrtfinalu, ko je gladko s 3/0 izločil četrtega nosilca Jurija Jakšeta.

Pravo dramo smo dočakali v četrtfinalnem obračunu med Vedranom Švonjo in prvim nosilcem Rožletom Langusom. Slednji je suvereno povedel 2/0 v nizih, v naslednjih dveh pa je moral priznati premoč nasprotniku. Tekmo je tako odločil peti niz, ki ga je z minimalno razliko 11/9 dobil Langus.

Poleg Adlešiča in Langusa se je v polfinale brez težav uvrstil tudi Manuel Fistonić, Langus pa se še enemu obračunu s hrvaškim igralcem ni mogel izogniti. V zadnjem četrtfinalu sta se pomerila tretji nosilec Srđan Maksimović in mladi up hrvaškega squasha Martin Kegel, ki je tokrat moral priznati premoč izkušenejšemu nasprotniku.

Polfinalni pari so bili tako Langus – Maksimović in Adlešič – Fistonič. Slednji se je takorekoč sprehodil do polfinala, kjer pa se je komajda ogrel. Na razočaranje gledalcev je Adlešič namreč tekmo pri rezultatu 6:0 v prvem nizu predal zaradi bolečin v nogi.

Langus pa je imel za preboj v finale bistveno več dela, saj mu je nasproti že v drugi tekmi zapored stal član hrvaške reprezentance in tudi ta se ni nameraval zlahka predati. Na igrišču se ni uspel obdržati pet nizov kot pred njim Švonja, je pa Langus potreboval vso zbranost in precejšnjo mero energije za zmago v treh tesnih nizih.

V finalu je Langus igral vse prej kot slabo, žal pa sta mu Švonja in Maksimović vzela preveč moči, da bi izkušenega Fistonića še lahko resno ogrozil. Tako se je z rezultatom 3/0 v prid Fistonića ponovil scenarij prvega GP turnirja iz Beograda.

 

Vzporedno z moško GP serijo je potekal tudi ženski turnir, na katerem je nastopilo 6 slovenk (žal brez prvih dveh s slovenske jakostne lestvice), prva igralka Srbije Jelena Dutina in najboljše hrvatice Josipa Peršun, Katarina Milas in Paolina Radoš.

Dekleta so se pomerila v dveh skupinah po sistemu round-robin. Po dobljenem vrstnem redu znotraj skupine sta se prvi dve iz vsake skupine pomerili v polfinalu, ostale pa so se pomerile za mesta 5, 7 in 9.

Prvi dve mesti v vsaki skupini sta pripadli igralkam iz tujine. Tako smo dobili polfinalne pare Jelena Dutina – Paulina Radoš in Josipa Peršun – Katarina Milas. Oba polfinala sta se končala z rezultatom 3/0 in čakalo nas je hrvaško finale, Josipa Peršun proti Paolini Radoš. Kot se za finale spodobi, sta nas na centralnem igrišču dekleti z dobro igro navduševali kar pet nizov, od katerih je tri dobila Josipa Peršun in slavila turnirsko zmago.

Z igralci iz tujine smo se po turnirju zopet podali v okrašeno Ljubljano in tokrat so si “kuhančka” brez zadržkov lahko privoščili vsi…

Še podrobni rezultati:

Rezultati GP serija Konex 10.12.2011

Rezultati ženski turnir Konex 10.12.2011

 

In galerija slik.

 

Marko Podgoršek