Peter Janežič

Peter Janežič, rojen leta 1974, je prvi slovenski državni prvak, svojih pet naslovov je osvojil med leti 1992 in 1997. Igrati je začel v SqK Fit-Top v Mengšu, nato je igral za ljubljanski SqK Konex.

Tekmovalni dosežki:

  • 5 x članski posamični državni prvak

Peter je kot pionir najprej resno igral odbojko, tu je tudi prvič okusil slast priigranih medalj. Nato je prišel tenis, največ ga je igral s svojim bratrancem, ki pa je nekega dne začel igrati squash ….in ga je potegnil za sabo. Resneje je začel trenirati pri 16 letih v Mengšu in kaj hitro začel igrati na turnirjih. »Posebnega trenerja nisem imel, večinoma sem treniral sam in skupaj s reprezentančnimi kolegi pod vodstvom angleškega trenerja Kevina Smitha. Squash terja fizični napor na najvišji ravni, z igranjem pridobiš vztrajnost in disciplino, za uspeh moraš veliko vlagati v trening in učinkovito gibanje po igrišču, za dobro igro in zmago je pomembno obvladovati sredino igrišča,« se spominja svojega dela življenja, ki ga je posvetil squashu. »Najboljši ‘match ever’, sem odigral v finalu državnega prvenstva z Goranom Vučkovićem, ko je vodil z 2:0 in imel zaključno žogico. Nekako sem se zbral in ga premagal.«

Z igranjem je prenehal pri 26. letih, ko se je poročil, družinske in druge obveznosti pa so lopar pospravile globoko v omaro. Vendar je ‘športanje’ zanj še vedno nuja za kakovostno življenje, ga je pa prilagodil druženju s svojo Mojco, s katero se rada potepata po hribih, veliko smučata in plavata.

Galerija