Iz Prage, kjer je med 17. in 20. januarjem 2019 potekal eden večjih turnirjev ESF v mladinski konkurenci, se je vrnila skoraj 20-članska ‘slovenska reprezentanca’. Zbrali smo nekaj vtisov s tekmovanja.

»Blejska posadka tokrat ni uresničila svojih ciljev,« poroča Franc Langus. »Pričakovanja so bila višja. Jaka Rakovec ni bil sposoben držati tempa najstarejših mladincev. S tem nastopom je Jaka zaključil nastope v mladinski konkurenci in se s februarjem seli v člansko konkurenco.

Nika Urh je v 2. krogu izgubila in zasedla končno 16. mesto v najštevilčnejši dekliški kategoriji. Nanja Urh je zadovoljna z 11. mestom, čeprav je po tihem upala na višjo uvrstitev. To je bil sicer njen prvi turnir med dekleti do 15 let, saj je s tem turnirjem prestopila kategorijo.

Timotej Jenko bi po vseh pričakovanjih moral premagati nasprotnika v 2. krogu, a mu ni šlo po načrtih. Osvojil je 20. mesto med 42-imi tekmovalci. Lean Castaldi je bil prvič na turnirju SS in je svoj nastop odigral korektno. Borbenost in igra ‘na vso moč’ sta mu prinesla 39. mesto.

Julija Vidic in Zoja Berce, najmlajši članici blejske posadke, sta s svojim nastopom debitirali na SS ter v prvem krogu obe občutili sladko zmagoslavje. Že v naslednjem pa sta naleteli na izkušeni 1. oziroma 3. nosilko – in doživeli poraz. Zoja se je med 22-imi tekmovalkami uvrstila na 12. mesto, Julija pa na 15.

Neverjetna konkurenca mladih na praškem turnirju je pokazala, da imamo še vedno veliko rezerve, da se lahko še marsikaj naučimo. Zato se že veselimo nastopov na SJO v Ljubljani,« je svoje vtise strnil Franc Langus.

Prvi dan smo na vseh tekmah ‘potegnili ta kratko’. Tako se začne poročilo loškega dela slovenske squash ekipe v Pragi. Rok Frelih, Luka Kustec, Matej Anton Drašler in Ljubljančan Žiga Merčun so s spuščenimi loparji odšli z igrišča. Roku je zmanjkalo pri povezovanju udarcev v smiselno celoto, Toni in Luka sta bila ostra nasprotnika svojima tekmecema iz Avstrije in Španije, a se na koncu žal ni izšlo, Žiga pa je naletel na vidno močnejšega nemškega nasprotnika.

Tudi nastop Mance Demšar in Pike Rupar se je končal s porazom, čeprav je na začetku dišalo na uspeh. Tudi Jerca Oman ni uspešno sklenila prvega dne.

Naslednje dni pa so se ‘vremena Slovencev le nekoliko zjasnila’. Blaž Porenta je bil prvi od Ločanov, ki je ob koncu igre zmagoslavno dvignil lopar, enako se je tekma proti izraelskemu tekmovalcu izšla za Jošta Dolinarja, ni pa uspelo Galu Ravnikarju, saj mu je račune prekrižal premočan angleški igralec.

Do konca turnirja se je vrstila še vrsta zanimivih tekmovanj in ‘krutih’ bojev, kjer so se vrstili tako zmage in porazi. Zmage so se veselili Manca Demšar, Pika Rupar, Luka Kustec, Žiga Merčun in Gal Ravnikar.