BlazPorentaV Bratislavi, glavnem mestu Slovaške je bilo od 20. do 22. oktobra 2017 mladinsko odprto prvenstvo Slovaške v squashu – Slovak Junior Open 2017, ki se ga je pod vodstvom Gorana Vučkoviča udeležilo 57 igralcev iz desetih držav, od tega tudi pet iz Slovenije – Jošt Dolinar (U19), Blaž Porenta in Toni Drašler (U17), Pika Rupar (U15) in Gal Ravnikar (U13).

Od Slovencev se je najbolj izkazal Blaž Porenta, ki je izgubil šele v finalu, kjer je bil s 3:1 boljši Nemec Stauffer. Na stopničke se je v svoji kategoriji zavihtela tudi Pika Rupar, ki je v polfinalu s 3:0 klonila proti Slovakinji Galovi in na koncu osvojila 3. mesto. Na pragu stopničk je bil tudi Jošt Dolinar, ki je v boju za 3. mesto s 3:0 izgubil proti Avstralcu Preisslu. Toni Drašler je na koncu zasedel 7., Gal Ravnikar pa 10. mesto.

Prvi dan ogrevanje

Na prvenstvu je bil tudi reprezentančni selektor in trener Goran Vučković, ki je spremljal vse nastope naših reprezentantov. Pika in Jošt sta imela prvi dan prosto, začeli pa smo z gladko zmago Blaža in odlično predstavo Gala, ki selektorja navdaja z optimizmom. Blaž se je moral v drugi tekmi malce bolj potruditi za zmago nad neugodnim Čehom, »pravo« tekmo pa je imel Toni, ki se je pomeril z Nemcem Staufferjem, poznejšim zmagovalcem v kategoriji do 17 let. Toni je po selektorjevem mnenju zelo blizu ravni, na kateri je bil Blaž pred pol leta, kar je seveda zelo dober obet za nadaljnje delo in njegovo motivacijo.

IMG_1524Izjemne tekme v soboto

Drugi dan je imel Toni znova konkretnega tekmeca, Madžara, ki je na koncu zasedel 4. mesto. Madžar je že v finalu v Beogradu proti Blažu dokazal, da zna igrati in biti neugoden tekmec. Selektor je imel s Tonijem pred tekmo video analizo Madžarove včerajšnje tekme, a mu teorije na žalost ni uspelo prenesti v prakso in rezultat je bil 3:1 za Madžara. Toniju ostaja razmislek, zakaj dovoli, da igra poteka na način, ki bolj ustreza tekmecu.

Dobro voljo je v ekipo vrnil Jošt. V ponovitvi tekme proti domačinu iz lanskega leta je v finišu prvega in drugega niza dokazal, da se zaveda razlik med pametno in nespametno igro, v četrtem nizu pa je v podaljšani igri zmagal z 12:10. »Super veselje, še posebej upoštevajoč, da še lani Jošt tekmecu ni bil kos,« je zmago komentiral selektor.

Jošt je selektorja še posebej navdušil v tekmi proti Poljaku, ki tudi na turnirjih višjega ranga prihaja precej visoko, v Bratislavi pa je osvojil 2. mesto. Jošt je namreč dobil tisto, kar se je pred turnirjem zdelo kot jackpot na evropski loteriji – proti močnemu Poljaku je osvojil en niz. »Ko igralec začne zaupati, potem se med igro odpirajo povsem nove dimenzije,« je po tekmi povedal selektor.

Pika v tekmi proti dobri Slovakinji ni mogla realno pričakovati uspešnega rezultata, je bila pa igra boljša od tiste v Budimpešti. Večja odločenost pri udarcih, hitrejše gibanje in povezovanje udarcev v nekakšno celoto je Piki omogočalo, da je praktično v vsakem ralliju prišlo do igre.

Potem je na sceno stopil Blaž, ki je nasprotnika dobesedno raztrgal. V Budimpešti je imel res slab vikend, zato so bila pričakovanja zelo mešana, ko je igral z Madžarom Nagyjem, s katerim sta še lani bila hudo bitko v finalu kategorije U15. Piko za zaključek drugega dne je postavil Toni, ki je rutinirano pometel s tekmecem.

IMG_1521V finalnih obračunih tudi Slovenci

Zadnji tekmovalni dan sta odprla Pika in prva favoritinja, domačinka Gallova, ki je fantastičen talent. Pika je igrala dobro in naredila tistih nekaj sprememb, ki jih je sposobna in so terjali konkretne odločitve v njeni glavi. Takoj zatem je na svoj račun prišel Gal. Želi zakorakati v pravo smer, ampak mu tehnične ovire to onemogočajo. Samo vprašanje časa je, ko bo Gal naredil pomemben premik v glavi in potem bo njegova krivulja usmerjena zelo strmo navzgor, je prepričan selektor.

Jošt je svojo tekmo odigral proti prvemu favoritu za zmago. Slovak je po tehnični plati v svojem razredu in Jošt je imel kar precej težav že z branjem tekmečevih udarcev. Pozneje je odigral še tekmo proti Avstrijcu, ki je lani v Ljubljani premagal Blaža. Začel je odlično in povedel z 8:1, potem pa se je vlak povsem ustavil. Ni se znašel in Avstrijec je kar prelahko prišel do zmage.

Sledilo je finale v U17 in Blaž v ponovitvi tekme iz Zagreba proti Nemcu. Začel je odlično, igral tekoče, mehko v gibanju, taktično ustrezno, tehnično na visoki ravni in tekmec je bil neprestano pod pritiskom. Vedeli smo, da bo v nadaljevanju veliko težje, saj gre za izkušenega igralca, ki ima veliko tekem v nogah, in to v okolju, kjer je vsaka tekma težka. Tako je tudi bilo. Poraz je bil neizbežen, kljub občasni vrhunski igri. Ob koncu tekme je bilo tudi očitno, da Blaž telesno ni zmogel parirati in na tem bo treba delati do naslednjega turnirja. Zadnja tekma je pripadla Toniju, ki je opravil dobro in ni dovolil, da bi se igralo več kot minimalno število nizov.

Selektorjeva ocena

»Po treh intenzivnih tednih turnirjev imamo zelo jasno sliko o tem, kje smo dobri in kje šibki, na čem je treba delati in kako se bomo tega lotili. Časa bo dovolj, da zrastemo v vseh pogledih in pričakamo naslednje evropske izzive močnejši, kot kadarkoli doslej. Upam si trditi, da so vsi ti, ki so bili v Bratislavi, polni izjemne motivacije, da z vsem naštetim s polno paro začnemo udejanjati že jutri,« je ob koncu turnirja povedal selektor Goran Vučković.