nalsovna_blazporentaOd 14. do 16.10. je v Budimpešti potekal odprti turnir Madžarske, na katerem je nastopilo 13 slovenskih mladincev iz treh klubov – SqK Škofja Loka (Andraž Demšar, Nina Kustec, Maj Rakovec, Jošt Dolinar, Blaž Porenta, Luka Kustec), ŠD Squashland (Tiana Milićević) in SqK Lesce Bled (Jaka Rakovec, Tina Ferjan, Eva Trseglav, Nika Urh, Karlina Piber, Timotej Jenko), ki so se pomerili z vrstniki iz Madžarske, Češke, Švice, Romunije, Katarja in drugih držav.

Karlina, ki je edina igrala še predkolo, se je v kvalifikacijah z rezultatom 3:2 proti nasprotnici iz Srbije uvrstila v glavni del žreba pri dekletih pod 15 let. Prva kola pri fantih so se skoraj vsa končala z uspehi. Jošt (BU17) in Luka (BU15) sta nasprotnike v kratkem času brez težav hitro pospravila z igrišča, Blaž (BU15) in Maj (BU17) sta bila prosta in sta se avtomaticno uvrstila v osmino finala, Jaka (BU17) in Timotej (BU13) pa sta izgubila. Andraž, ki je igral v skupini petih, je prav tako prvo tekmo gladko zmagal.

Pri dekletih ni šlo vse tako dobro. Tia (GU17), Eva (GU17) in Tina (GU17) so v svojih skupinah izgubile prve tekme. Tudi Karlina (GU15) in Nika (GU15) sta izgubili v prvem kolu. Edino Nina (GU19) je s 3:0 prvo tekmo zmagala.

V nadaljnem delu so se najbolje odrezali Luka, ki je prvič premagal višje postavljenega Madžara Daniela Simona in se z rezultatom 3:2 uvrstil v četrtfinale, Blaž, ki je v zadnjem mesecu že četrtič premagal domačina Benedeka Takazsa, Jošt, ki je s 3:1 in tremi seti na razliko premagal Szilarda Lengyela ter Nina, ki se je z dvema zmagama 3:0 uvrstila v finalno skupino.

Za ostale so bili nasprotniki predobri, nekateri niso našli svoje igre ali pa je bilo krivo pomanjkanje izkušenj na tako velikih turnirjih.

Za stopničke so se borili Blaž, Nina in Andraž, medtem ko sta Luka in Jošt izgubila v četrtfinalu.

Nina je v finalni skupini, kjer so dekleta igrala za prva tri mesta, pokazala, da se lahko kosa tudi z fizično močnejšimi nasprotnicami in z raznovrstno igro prvič odvzela set v medsebojnih dvobojih prvopostavljeni igralki Kristini Fialovi. V zadnjem dvoboju proti Hani Matouškovi za drugo mesto pa je odlično odigrala vse do vodstva 2 : 1 v nizih in 7 : 4 v četrtem nizu, kjer je nasprotnico spravila že v jok. Iz obupa je nato nasprotnica izvedla par močnih servisov, katere je Nina začetniško zgrešila in s tem dala dodaten zagon nasprotnici. Nina je potem popolnoma izgubila nadzor nad igro in gladko izgubila zadnji niz.

Blaž je v najboljšem dvoboju sobotnega dne proti madžaru Simonu Nagyju, ki ga je pred mesecem dni premagal v finalu na Slovaškem tokrat moral priznati premoč svojemu večnemu rivalu. Tekma je bila polna preobratov in v zadnjem nizu pri rezultatu 7:4 za Blaža je že kazalo, da bo Blaž tudi tokrat zmagal. Simon se je z potrpežljivo igro vrnil v igro in pri rezultatu 9:9 izkoristil dve neizsiljeni napaki Blaža in dobil dvoboj z 3:2. Nagy se je tako uvrstil v finale, kjer pa drugi dan zaradi utrujenosti ni uspel resno ogroziti zmage prvega nosilca švicarja Miguela Mathisa. V tekmi za 3 mesto z Katarcem Waleed Zamanom se je moral Blaž zopet pošteno potruditi, saj je bil sicer za glavo manjši nasprotnik, izredno napadalen in hiter. Vseeno je Blaž s taktično zrelo igro in predvsem brez nepotrebnih napak mirno pripeljal tekmo do konca z zmago 3:1.

Andraž, ki je veljal za favorita turnirja v kategoriji BU19, je kot prvi nosilec, igral proti domačinu Tamasu Konfarju za vstop v finale. Andraž je sicer vseskozi narekoval visok ritem igre, vendar ko je bilo potrebno dodati še nekaj krativnosti za zaključek točk je preveč medlo in predvsem neodločno odigral odločilne točke. Tekmo je izgubil z 1:3. Za tretje mesto, prav tako proti domačinu Akos Pocsaiju, pa je bila igra obeh slaba in večino točk se je končalo z napako enega ali drugega igralca. Na žalost je Andraž naredil več napak in tako osvojil 4 mesto s katerim pa ne more biti zadovoljen.

Turnir se je zaključil z veliko novimi izkušnjami, pa tudi z dvema pokaloma za tretje mesto, ki sta ju v Slovenijo odnesla Nina in Blaž. Vseeno bi lahko osvojili vsaj še enega in tudi kakšnega iz bolj žlahtne kovine kot je bron.

Podrobne rezultate najdete tukaj.