Kje je slovenski članski squash v merilu Evrope?

V ljubljanskem Squashlandu so se v soboto, 16. marca 2019, na državnem prvenstvu v squashu pomerile slovenske ženske in moške ekipe.

Med ženskami je po zlatu posegla ekipa Sqk Škofja Loka 1 (Sara Rojnik, Nina Kustec, Sara Hafner), srebro je šlo v Sqk Lesce Bled (Nika Urh, Urška Ferjan, Nanja Urh), brona pa se je razveselila ekipa Sqk Škofja Loka 2.

Med moškimi so slavili Martin Kegel, Martin Mošnik, Žan Bombek in Izidor Sosič iz ljubljanskega Sqk Konex, drugo mesto si je priborila ekipa Sqk Škofja Loka 1 (Blaž Porenta, Mark Hafner, Jošt Dolinar, Luka Kustec), v Loko pa je šlo tudi bronasto odličje, ki si ga je priigrala ekipa Sqk Škofja Loka 2.

Gorana Vučkovića, selektorja državne reprezentance, smo vprašali, kako dober je slovenski članski squash oziroma kje se v evropskem merilu trenutno nahajamo?  »Sodimo v tretjo kategorijo oziroma tretjo divizijo, po mojem mnenju v zgornjo polovico. Kje točno smo, bo aprila pokazalo evropsko člansko prvenstvo v Lizboni. Ne upam si napovedati, da bomo krojili vrh 3. divizije, saj imamo v njej samo enega igralca, ki bi lahko segal po medaljah, kot ekipa pa smo prešibki. Naša članska ekipa še ni dovolj zrela za preboj na vrh tretje divizije ali celo v drugo.«

 

Franc Langus, trener Squash kluba Lesce Bled

Franc je od 6. leta navdušen športnik. Najprej se je uspešno preizkusil v smučarskih skokih (generacija danes legendarne dvojice Tepež, Ulaga). Zaradi poškodbe je presedlal na odbojko in jo profesionalno igral do 40. leta. Zdaj že 12 let intenzivno igra squash. Dolgoletne izkušnje iz športa in trenerska licenca mu omogočajo, da že več let z uspehom in velikim veseljem vzgaja nove generacije blejskih squash igralcev.

V Squash klubu Lesce Bled imate, kot ste povedali, 60 članov. Od tega je 15 aktivnih mladincev, pet aktivnih članov med 20. in 35. letom, ostali so rekreativci. Najstarejši šteje okoli 55 let? Kako pridobivate nove člane med mladimi? Pri tem ste, kot kaže, kar uspešni.

Na šolah v okviru šolskih dejavnosti štirikrat letno organiziramo squash ure. V našem klubu omogočamo tudi praznovanje rojstnih dni, kjer se otroci poleg kopanja v bazenu in raznih iger spoznajo tudi s squashem. Tega na Bledu razvijamo sistematsko, brez hitenja in siljenja v rezultate. Tako vzpon blejskega squasha ni skokovit, a je opazen. To se vidi tudi po številnih odličjih, ki jih prinašamo z raznih turnirjev doma in v tujini.

Na Bledu igrate squash 12 let, igralcev je vedno več, imate pa samo eno igrišče.

Zaradi tega je število treningov omejeno, bolj nadarjeni ali zagnani tako nimajo kje trenirati. Zato imamo manj dobrih igralcev, kot bi jih lahko imeli, razvoj kluba je počasnejši.

Kako in kdaj do novega igrišča?

Na širšem območju intenzivno iščemo prostor za nov objekt s štirimi igrišči, kar bi bilo super za nadaljnji razvoj squasha na Bledu in okolici. Upamo, da nam bo v pomoč priskočila občina s primernim zemljiščem. Pogovori na raznih ravneh potekajo, zanimanje je, denar, okoli pol milijona evrov, pa bomo squash zanesenjaki tudi nekako zbrali. Za razvoj kateregakoli športa je potrebno dobro ozadje oziroma zagnani ljudje z znanjem in s strastno željo pritegniti mlade k športu. Skratka, volja je, prej ali slej bo tudi nov objekt z več igrišči.

Kako ‘močan’ je slovenski squash v evropskem merilu?

Člani igrajo v tretji diviziji, mladinci pa v drugi, kjer se razvrščajo v samem vrhu in že trkajo na vrata prve lige. Člani so pred desetletjem že igrali v drugi diviziji, a je nastopil generacijski osip in trenutno imamo med člani tako imenovano generacijsko luknjo. Delamo na tem, da bomo v petih do desetih letih spet zaigrali v drugi diviziji.

Možnosti razvoja slovenskega squasha so se močno povečale z odprtjem Squashlanda v Ljubljani, saj je to odličen prostor za organiziranje večjih državnih in regijskih oziroma mednarodnih turnirjev. Naši (članski) igralci za prodor v ligo najboljših v Evropi rabijo več izkušenj na močnih turnirjih, rabimo tudi večjo bazo igralcev, zato potrebujemo še več igrišč kot je Squashland. Tako bo imela vedno večja generacija otrok v starosti 10 do 12 let, ki so se že navdušili za igro, kje trenirati. Sicer bodo kmalu izgubili zanimanje.

Rezultati ekipnega DP

Ženske

 1. SqK Škofja Loka 1 (Sara Rojnik, Nina Kustec, Sara Hafner)
 2. SqK Lesce Bled 2 (Nika Urh, Urška Ferjan, Nanja Urh)
 3. SqK Škofja Loka 2
 4. ŠK Squashland
 5. SqK Lesce Bled 1

Moški

 1. SqK Konex (Martin Kegel, Martin Mošnik, Žan Bombek, Izidor Sosič)
 2. SqK Škofja Loka 1 (Blaž Porenta, Mark Hafner, Jošt Dolinar, Luka Kustec)
 3. SqK Škofja Loka 2
 4. ŠK Squashland 2
 5. ŠK Squashland 1
 6. SqK Lesce Bled
 7. SqK Kranj
 8. SqK igRaj Sevnica