Po treh mesecih ‘korona mirovanja’ se je na mladinskem državnem prvenstvu v squashu, ki je bilo v soboto, 20. junija 2020, v ljubljanskem Squashlandu, zgodilo kar nekaj presenečenj. V ženskih kategorijah GU17 in GU19 smo videli zanimiv razplet, v katerih sta v ponovitvi finala finalistki zamenjali vlogi: Nika Urh (Lesce Bled) je najprej v finalu do 17 let premagala Piko Rupar (Škofja Loka), potem pa v finalu do 19 let z njo izgubila. V moški kategoriji B17 je za presenečenje poskrbel Luka Kustec (Škofja Loka), ki je porazil nespornega favorita, klubskega soigralca Blaža Porento.

Na letošnjem mladinskem državnem prvenstvu je v osmih kategorijah igralo 33 igralk in igralcev iz štirih od devetih slovenskih klubov. Štiri zlate kolajne so pričakovano šle v trenutno najmočnejši slovenski Squash klub Škofja Loka, dve v SqK Lesce Bled in po ena v SqK Squashland in Konex. V najmlajši deški kategoriji BU13 so vse tri kolajne osvojili člani istega kluba – Konex.

Mladinci so v mednarodnih turnirjih konkurenčni

Selektor državne reprezentance in trener SqK Škofja Loka, Goran Vučkovič, ocenjuje, da je slovenska mladinska reprezentanca na mednarodnih turnirjih konkurenčna ekipa, saj po kakovosti igre in doseženih rezultatih sodi v sam vrh zgornje polovice tekmovalcev. To se je izkazalo tudi na zadnjem turnirju pred odpovedjo turnirjev zaradi novega koronavirusa na začetku marca na Odprtem mladinskem prvenstvu Avstrije, kjer je bil finale v kategoriji do 17 let povsem slovenski, saj sta se za zmago pomerili Sara Nedič in Nanja Urh, v kategoriji do 19 let pa je Nika Urh osvojila bron.

Nekateri so dobro izkoristili čas izolacije

»Na tri mesece neigranja na turnirjih so se mladinci različno odzvali; eni so čas izkoristili za pospešene individualne treninge, manjši del pa je povsem zaspal. Ko so bile omejitve zaradi korona krize ukinjene, je skupina najbolj zagnanih v SqK Škofja Loka takoj začela s skupnimi treningi, vse to pa je dobro vidno na tokratnem mladinskem državnem prvenstvu. Tisti, ki so trenirali, so v odlični formi, v igri so naredili korak naprej. Kljub temu je bil čas izolacije oziroma odpovedanih turnirjev za nas – govorim kot trener SqK Škofja Loka – škodljiv, saj smo si letošnje leto zastavili zelo ambiciozno. Z igro in napredkom ter rezultati na turnirjih smo bili v prvih letošnjih mesecih zelo zadovoljni, turnirji, ki prinesejo izkušnje in priznanja ter motivacijo, pa so ta ‘pohod’ nekoliko zavrli,« je vtise o prvi polovici leta in prvem turnirju po izolaciji zaradi novega koronavirusa zaokrožil trener SqK Škofja Loka, Goran Vučkovič.

Menjave na stopničkah

Vučkovič se je z nekaj stavki dotaknil tudi svojega pogleda na slovenski squash v prihodnjih mesecih oziroma letu. »Za prevladujočega mladinskega igralca Blaža Porento (Škofja Loka) je to zadnje leto igranja med mladinci, saj se seli med člane. Kot je videti, ga bo na zmagovalnem odru prihodnjih turnirjev solidno zamenjal ekstremno dobro pripravljen Luka Kustec (Škofja Loka). Ne vidim, kdo bi ga lahko ogrožal na slovenskih turnirjih.

Pri dekletih sta med starejšimi mladinkami na vrhu Pika Rupar (Škofja Loka) in Nika Urh (Lesce Bled), tesno pa jima med mlajšimi sledita tudi Nanja Urh (Lesce Bled) in Sara Nedič (Škofja Loka). Med slovenskimi klubi se boj za stopničke trenutno odvija predvsem med kluboma Škofja Loka in Lesce Bled, dobro jima sledita Konex in Squashland, ostalih pet klubov pa žal premalo dela z mladinci, da bi se z ostalimi lahko enakopravno merili na turnirjih. To se kaže tudi v tem, da se turnirjev praviloma sploh ne udeležujejo.«

Vlado Kadunec

Foto: Tomaž Čampa

Mladinsko državno prvenstvo Slovenije 2020 – rezultati

Mladinci

BU13

1 Vid Obranovič (Konex)

2 Mark Sever (Konex)

3 Arne Žvar (Konex)

 

BU15

1 Lan Podgoršek (Squashland)

2 Jan Mislej (Squashland)

3 Gal Ravnikar (Škofja Loka)

 

BU17

1 Luka Kustec (Škofja Loka)

2 Timotej Jenko (Lesce Bled)

3 Lan Podgoršek (Squahsland)

 

BU19

1 Luka Kustec (Škofja Loka)

2 Blaž Porenta (Škofja Loka)

3 Žiga Merčun (Squashland)

 

Mladinke

GU13

1 Sara Nedič (Škofja Loka)

2 Zoja Berce (Lesce Bled))

3 Mia Šturbej (Konex)

 

GU15

1 Nanja Urh (Lesce Bled)

2 Sara Nedič (Škofja Loka)

3 Zoja Berce (Lesce Bled)

 

GU17

1 Nika Urh (Lesce Bled))

2 Pika Rupar (Škofja Loka)

3 Nanja Urh (Lesce Bled)

 

GU19

1 Pika Rupar (Škofja Loka)

2 Nika Urh (Lesce Bled))

3 Manca Demšar (Škofja Loka)

« 1 of 3 »