wsfboard_nov2016a-590x443Svetovna squash zveza (WSF) je v sredo, 9.11.2016, na dolgi 46. letni skupščini v Hong Kongu po preobratu dobila novo vodstvo. Po osmih letih burnega predsedovanja Narayana Ramachadrana iz Indije, ki ga je na koncu zaznamovalo neuspešno kandidiranje uvrstitev v olimpijski program, je bilo izvoljeno novo vodstvo v sestavi predsednika Jacquesa Fontainea (Francija) in podpredsednikov Huang Ying How (Malezija), Pablo Serna (Kolumbija), Gar Holohan (Irska) in Sarah Fitz-Gerald (Avstralija).

A najprej poglejmo ozadje te zgodbe, ki se vleče že dlje časa. Na lanskoletni skupščini v Nici je (zdaj že nekdanji) predsednik WSF Narayana Ramachadran skušal spremeniti statut, da bi si omogočil še tretji mandat. Takrat se je po njegovi predstavitvi, ki je bila polna (samo)hvale, usul plaz kritik. Mnogi so mu očitali grobo zlorabo položaja, slabo kampanjo za vključitev squasha v program Olimpijskih iger, v katero ni vključil PSA in še marsikaj. Njegovi rojaki so celo pozivali k odvzemu državne nagrade, ki mu jo je za zasluge v športu podelila Indija. Situacija je bila tako razgreta, da je Ramachadran prisotnim zagrozil s tožbami, vkolikor bodo še naprej kritizirali njegove dosežke.

Tokratna skupščina je v celoti potekala v znamenju volitev novega vodstva, žal pa tudi tokrat ni šlo brez zapletov. Kandidati za mesto predsednika so bili štirje: Mohamed Menshawy (Egipt), Natalie Grainger (ZDA), Zena Wooldridge (Anglija, trenutna predsednica ESF) in Jacques Fontaine (Francija, predsednik francoske squash zveze). Po prvem krogu volitev sta odpadla Mohamed Menshawy in Natalie Grainger. V drugem krogu so delegati zato izbirali le še med Zeno Wooldridge in Jacquesom Fontaineom. Štetje je pokazalo, da je več glasov dobila dama in tako so Zeno Wooldridge razglasili za novo predsednico WSF.

Volitve so se nadaljevale z izbiro podpredsednikov, med tem časom pa je Fontaine preverjal izide glasovanja. Ugotovil je, da so bili glasovi napačno prešteti in da sta dejansko oba dobila enako število glasov. Glasovanje so zato ponovili in očitno je nekdo od delegatov spremenil mnenje, saj tokrat izenačenja ni bilo. WSF je tako kar dvakrat v dveh urah dobila novega predsednika, dokončno je to postal Jacques Fontaine.

Z volitvami podpredsednikov so v skladu s statutom morali pričeti znova. Ker pa se vse skupaj že tako zavleklo, so delegati morali zapustiti dvorano, saj je bila ta rezervirana za poročno slavje. Z volitvami podpredsednikov so zato nadaljevali zvečer na drugi lokaciji. Izmed devetih kandidatov so bili na štiri mesta izvoljeni Huang Ying How (Malezija), Pablo Serna (Kolumbija), Gar Holohan (Irska) in Sarah Fitz-Gerald (Avstralija).

Povzeto po SquashMad.com