Pred nami je mesec turnirjev, med katerimi bo namenjena posebna pozornost ekipnemu mladinskemu prvenstvu U19, ki bo 8. aprila 2022 v nizozemskem Eindhovnu, in Evropskemu ekipnemu prvenstvu divizije 3, ki bo 20. aprila 2022 v ljubljanskem Squashlandu.

Seveda nas zanima, kako so naše igralke in igralci oziroma naše reprezentance po dveh letih kovid pavze pripravljeni za te preizkušnje? Pravi naslov za naše vprašanje je gotovo selektor slovenskih reprezentanc Goran Vučković Vule, ki je takole strnil svoje vtise:

»V kombi za Eindhoven bo sedlo sedem naših mladincev iz dveh klubov. Iz Squash kluba Lesce Bled bodo nastopili Zoja Berce, Nanja Urh, Nika Urh in Timotej Jenko, iz Squash kluba Škofja Loka pa Sara Nedič, Pika Rupar in Luka Kustec. V tem trenutku pri fantih nimamo močne reprezentance. Treba bo vsaj še tri do pet let, da bomo morda lahko zgradili novo konkurenčno ekipo, ki bo dosegala dobre rezultate. Za dekleta pa lahko rečem, da so v zadnjih dveh letih izredno napredovale. Kako močne so oziroma kako visoke uvrstitve lahko dosežejo v Eindhovnu, pa je težko napovedati. Po dveh letih zatišja, ko zaradi pandemije ni bilo kaj prida velikih mednarodnih turnirjev, ne vemo, kako močne ekipe imajo druge države. Vsaka napoved bi bila nerealna. Bomo videli, kaj se bo pokazalo na turnirju.«

Reprezentanca ni optimalno pripravljena

Ljubljana pa bo od 20. do 23. aprila 2022 gostila Evropsko ekipno prvenstvo 3. divizije, na katerem bosta nastopili slovenska ženska in moška reprezentanca. Slovenske barve v ženski konkurenci bodo zastopale Nina Kustec, Pika Rupar, Nika Urh in Nanja Urh, moško ekipo pa bodo sestavljali Martin Mošnik, Luka Kustec, Rožle Langus, Žan Bombek in Jošt Dolinar.

»Za prvenstvo se igralci večinoma pripravljajo vsak po svoje, vsaj dva do tri vikende mesečno pa v Squashlandu organiziramo skupinske priprave oziroma smo se preverjali na okoliških klubskih turnirjih, v Zagrebu in Grazu. Moški del ekipe ima precej težav in ovir za dobre rezultate. Martin Mošnik je na turnirju v Grazu, kjer so bili poleg Avstrijcev še igralci iz Hrvaške in Madžarske, sicer prikazal solidno igro, se prebil do polfinala in potrdil, da je še vedno močan igralec, a se mu vidi, da mu zaradi novih življenjskih obveznosti manjka treningov. Rožle Langus ima težave s koleni, Luka Kustec z zapestjem, nihče od njiju zaenkrat ne more igrati ‘na polno’. No, do turnirja je še kar nekaj tednov, možnosti so še odprte, a preboja v 2. divizijo ni realno pričakovati,« je Vule zaokrožil svoja opažanja pri moškem delu reprezentance.

Dekleta so tokrat močnejša od fantov

Je pa selektor slovenske squash reprezentance zadovoljno poudaril, da so dekleta v turnirju v Grazu pokazale odlične igre in dominirale na prvih štirih mestih. »To pove, da so si po kakovosti igranja zelo blizu, tako imamo, vsaj kar se ženskega dela reprezentance tiče, na Evropskem ekipnem prvenstvu 3. divizije več možnosti za dobre uvrstitve.«

Vlado Kadunec