V nedeljo, 22. aprila 2012 se je končalo 21. državno prvenstvo v squashu. Novi stari državni prvak je Martin Mošnik, medtem, ko je v ženski konkurenci prvič slavila mladinka Pija Brglez.

Najprej moram pohvaliti organizatorje, Konex Center, ki so skrbno poskrbeli, da smo tekmovalci in tekmovalke imeli skrbno pripravljen urnik tekmovanj, prav tako pa je potrebno pohvaliti vse, ki so poskrbeli za organizacijo prehrane.

Po tekmovalni plati se bom najprej lotil ženskega squasha. Tu je na površje prišla nova tekmovalka, še ne 16 letna Pija Brglez (SqK Maribor), ki je v polfinalu tesno, s 3:2 premagala lanskoletno in tudi večkratno državno prvakinjo Nado Bambič (SqK Konex). V finalu je s 3:0 v nizih po zanimivi igri premagala Pio Erjavec (SqK Bled), ki ji je morda tudi zmanjkalo moči zaradi napetega in napornega polfinala, kjer je šele v petih nizih (3:2) premagala Majo Obrulj (SqK Velenje).

Ravno najmlajša državno prvakinja v squashu do sedaj nam daje upanje, da bo tudi pri ženskem squashu dvignil nivo igre ter ponovno pripeljal katero od igralk tudi na evropsko raven (oz. primerjavo z Avstrijo in Italijo), kjer smo pred leti, v času Petre Vihar že bili.

Končni rezultati članice:

1. Pija Brglez (SqK Maribor)
2. Pia Erjavec (SqK Bled)
3. Nada Bambič (SqK Konex)
4. Maja Obrulj (SqK Velenje)
5. Andreja Kovač (SqK M.Sobota)
6. Sara Rojnik (SqK M.Sobota)
7. Darinka Jerala (SqK Bled)
8. Saša Rakovec (SqK Bled)
9. Nataša Žmuc (SqK Squashland)
10. Saša Praprotnik (SqK Bled)
11. Ksenija Kmetič (SqK igRaj Sevnica)

Več na: http://squash.konex-center.si/images/dpdekleta2012-1.pdf

V moški kategoriji večjih presenečenj do polfinala ni bilo. Še največje presenečenje je bil drugi polfinalni obračun med Rožletom Langusom (SqK Bled), ki v dvoboju proti Mihi Kavašu (SqK Konex), navkljub višji uvrstitvi na lestvici, ni veljal za favorita. Predvsem smo bili večina mnenja, da bo Rožle težko odgovoril na hitro in raznovrstno igro Kavaša, ki ga je premagal tudi v lanskem polfinalu DP. Langus pa je vse »poznavalce« demantiral z potrpežljivo igro, z maloštevilnimi napakami. Več o dvoboju, si lahko preberete na http://slosquash.blogspot.com/2012/04/drugo-polfinale-21-drzavnega-prvenstva.html

Kavašu je poraz toliko odvzel motivacije, da je žal predal dvoboj za tretje mesto, kjer bi mu nasproti stal njegov dolgoletni trener Damjan Adlešič (SqK Squashland). Kljub temu je potrebno poudariti, da je ne glede na dejstvo, da nas je večina pričakovala Adlešiča v polfinalu vse presenetil z borbeno igro, kjer je Mošniku celo odvzel niz in to tretji (več na  http://slosquash.blogspot.com/2012/04/prvo-polfinale-21-drzavnega-prvenstva-v.html).

Prav tako je drugič Rožle presenetil v finalu, kjer je »drago prodal svojo kožo« Martinu Mošniku (SqK Konex). Mošnik, ki zadnje leto trenira in igra večinoma v tujini je moral za svojo drugo zvezdico državnega prvaka pokazati veliko potrpežljivosti in predvsem borbenosti. Vsi, ki so pričakovali hitro zmago so se ušteli. Verjetno je eden od razlogov tudi dejstvo, da se oba tekmovalca zelo dobro poznata (odigrala sta veliko iger in skupnih treningov) in nimata skrivnosti s katerimi bi lahko presenetila drug drugega. Več o poteku dvoboja si lahko preberete na
http://slosquash.blogspot.com/2012/04/finale-21-drzavnega-prvenstva-v-squashu.html.

Žal pri članih še ni na obzorju tako dobrega mladinca, kot je pri članicah in je žal starost tekmovalcev še vedno v povprečju krepko preko 30. Kljub temu lahko pohvalim mladinca Miha Simoniča (SqK Konex), ki je končal na 29. mestu.

Končni rezultati člani:

1. Martin Mošnik (SqK Konex)
2. Rožle Langus (SqK Bled)
3. Damjan Adlešič (SqK Squashland)
4. Miha Kavaš (SqK Konex)
5. Andrej Robnik (SqK Maribor)
6. Tomaž Pečjak (SqK Squashland)
7. Zoran Repija (SqK M. Sobota)
8. Klemen Kristan (SqK Konex)
9. Andrej Sosič (SqK Konex)
10. Izidor Sosič (SqK Konex)
11. Aleš Arhar (SqK Škofja Loka)
12. Grega Ivanuš (SqK M.Sobota)
13. Stanko Gobec (SqK M.Sobota)
14. Goran Miličevič (SqK Squashland)
15. Rok Repovž (SqK Bled)
16. Rok Podgornik (SqK Maribor)
17. Aleš Štendler (SqK Bled)
18. Sašo Kukić
19. Boštjan Slemenšek (SqK Squashland)
20. Tomaž Guzelj (SqK Squashland)
21. Jurij Jakše (SqK Kranj)
22. Jaka Bajt (SqK Bled)
23. Tomaž Bojko (SqK Squashland)
24. Peter Arčon (SqK Squashland)
25. Tomaž Prelesnik (SqK Konex)
26. Miha Primožič (SqK Bled)
27. Miha Černe (SqK igRaj Sevnica)
28. Goran Djukič (SqK Bled)
29. Miha Simonič (SqK Konex)
30. Andrej Selčan
31. Igor Pejič (SqK Konex)
32. Darko Škulj (SqK Škofja Loka)
33. Aleš Lapuh
34. Sašo Radič (SqK Maribor)
35. Martin Fišer (SqK Squashland)
36. Jani Makovec (SqK Kranj)
37. Dominik Balaško (SqK Maribor)
38. Goran Nedić (SqK Škofja Loka)
39. Tomaž Čampa (SqK igRaj Sevnica)
40. Gregor Kustec (SqK Škofja Loka)
41. Blaž Kunšič (SqK Bled)
42. Samo Jeraj (SqK Konex)
43. Marko Rikato
44. Gvido Novak

Več na: http://squash.konex-center.si/images/dpclani2012-1.pdf

Tomaž Pečjak