Tako bi strnili vtise oziroma besede 110 igralcev iz 18 držav, s katerimi smo se družili v ljubljanskem Squashlandu od petka, 1. aprila 2022, do nedelje, 3. aprila 2022, na Slovenian Masters Open 2022.

Slovenski veterani so pokazali, da še niso za v staro šaro, Rožle Langus je bil zmagovalec kategorije nad 35 let, Goran Vučković pa kategorije nad 50 let. Tudi drugi ‘naši’ so pokazali, da še znajo sukati loparje: Jani Makovec je bil tretji v kategoriji nad 40 let, enako se je uvrstil Tomaž Guzej v kategoriji nad 45 let. Med ženskimi tekmovalkami se je Nada Bambič uvrstila na 2. mesto, Mojca Blažič pa je v svojo vitrino pospravila še eno bronasto odličje. Pri tem velja opomba, da so vse dame igrale v eni kategoriji – nad 35 let, starostna razlika med njimi pa je bila tudi 40 let, kolikor je bila 79-letna slovenska Američanka Mariza Ohllson starejša od najmlajše tekmice.

Mariza Ohlsson v akciji pri 79-ih

Uvrstitve vseh sodelujočih na Slovenian Masters Open 2022 si lahko ogledate na povezavi https://esf.tournamentsoftware.com/sport/winners.aspx?id=67BA050B-D0D6-45AE-969C-A5635A6FBDD6.

Fotogalerija Slovenian Masters Open 2022 Tomaža Čampe je dostopna na povezavi https://www.facebook.com/SquashlandLjubljana/photos/.

Tomaž Čampa

Tomaža Čampo, enega od ključnih organizatorjev turnirja, smo ujeli ravno ko je parkiral kombi, ki je na voljo za prevoze udeležencev, ter ga na kratko zaslišali med tem, ko je ‘tekel’ na podeljevanje medalj ene od kategorij. Tomaž je pač multiopravilen operativec, fotografira podeljevanje medalj, z objektivom lovi posamezne igralce med igro, ureja spletno stran, vpisuje podatke, po potrebi koga s kombijem zapelje do hotela, pred turnirjem pa zagnano vrti telefone in se dogovarja z domala vsakim udeležencem o tem, kdaj bo prišel, kakšno namestitev želi, v kateri kategoriji bo igral, informira ga o tem, kaj in kako je treba plačati …, skratka na voljo je za vse informacije o turnirju. »V času prijav sem se za ta turnir pogovarjal v povprečju po dvakrat z okoli 70 udeleženci, ki so se prijavili. Ja, malce me že srbi uho od toliko telefoniranja,« je odmevalo za njim, ko je že zgrabil fotoaparat in brzel zabeležiti podeljevanje medalj.

Goran Miličević Mičo

Mičo (Goran Milićević), šef Squashlanda, je sijal od veselja: »Po dveh letih ‘covid suše’ so se veterani spet vrnili v Squashland. Res je bilo lepo gledati zadovoljne ljudi, ki pravijo, da je to eden najlepših turnirjev in squash dvoran v Evropi. Tri dni celodnevnega igranja, v soboto pa prijetna zabava, ki jo je le redkokdo zapustil pred tretjo ure zjutraj – to nam je vsem manjkalo.«

Zsuzsanna Kekesi

Zsuzsanna Kekesi, nekdanja članica madžarske squash reprezentance, je bila ena od le šestih dam, ki so se letos prijavile na naš masters. »Moram pohvaliti dobre igre slovenskih igralk, ampak sem pač zmagala,« se ji je smejalo. Priznala pa je, da so v ozadju take uvrstitve trde priprave za ta turnir, treningi 4- do 5-krat tedensko, pa tudi močna psihološka podpora trenerja, moža in prijateljev, ki so jo spremljali. »Lep turnir, lepa Ljubljana. Drugo leto pridem spet,« se je poslovila, sedla v avtomobil in šla na volitve, ki so bile v njeni domovini to nedeljo. »Teh volitev ne smemo zamuditi. So pomembne. A pustimo politiko, tukaj smo zaradi športa. Adijo,« in že je bila na poti na svoje volišče v Budimpešti.

Armin Hameed

»Armin Hameed, dober dan«, smo ga ujeli, ko je malce nervozno stopal gor in dol po ‘dnevni sobi’ Squashlanda! Dobili smo ga namreč pred finalnim obračunom z Italijanom Filippom Madello. »Sem iz Nemčije, ja, vem, ne izgledam ravno Nemec, oče je Pakistanec, mati Nemka,« je, ne da bi ga vprašali, takoj pojasnil, verjetno v pričakovanju naslednjega vprašanja, od kod je? »Veste, s Filippom, s katerim bom igral zdajle, sem se tukaj že pomeril, na Mastersu leta 2019. Takrat sem izgubil v četrtfinalu, torej sem danes v finalnem boju z njim pripravljen na ‘maščevanje’. Seveda sem kar prijetno razburjen v pričakovanju dvoboja.« Lahko pomagam, in mu morda malce na grobo stopim na nogo, sem predlagal? »Ne, seveda, ne. V squashu, v nasprotju z večino drugimi športi, med nami vlada prijateljstvo, tudi če smo nasprotniki v finalnih tekmah. Seveda pa mu privoščim – da ne bi zmagal!« (Želja se mu ni uresničila!)

Alain Gardette

Francoza Alaina Gardetta iz Lyona pa smo dobili ravno po tekmi, ko je utrujeno sedel na fotelj, potem ko je v kategoriji nad 60 let pristal na 4 mestu. »Ah, nehvaležno četrto mesto, le zamah od medalje. Ampak se je splačalo priti sem, v Ljubljano. Sem bral, da jo turistični vodniki priporočajo kot EU Best Destination for 2022, pa sem prišel pogledat. Kljub deževnim dnevom sem si ogledal mestno jedro – vodniki imajo prav, res imate lepo mesto. Pridem poleti na počitnice, da si ogledam še več vaše dežele.«

Goran Vučković Vule v akciji

Gorana Vučkovića Vuleta smo tokrat zalotili kot igralca, ne kot selektorja slovenske reprezentance in trenerja. Ravno si je pred tekmo polnil plastenko vode, ko smo ga vprašali, kako se počuti v copatah igralca, ne trenerja? Sicer vedno gostobesedni in pripravljeni na pogovor, je odvrnil: »Ne zdajle. Se koncentriram in ogrevam!« Očitno je bila Vuletova koncentracija na tokratnem Mastersu res dobra, saj je že v polfinalu premagal Španca Jesusa Souta, ki je 5. na evropski lestvici.

Farman Khan

Farman Khan, v Nemčiji živeči Pakistanec, je že igral na slovenskem Mastersu 2019, tokrat pa se je veselil zmage med igralci v kategoriji nad 55 let, videli pa smo ga tudi na klopi za sodnike. Zakaj squash, zakaj ne nogomet ali pa kriket, ki je v Pakistanu zelo popularen šport, smo ga vprašali? »Jaz vendar nosim priimek Khan!« se je hudomušno nasmehnil. »Squash je v moji družini, ki je dala največjega igralca squasha na svetu, večkratnega svetovnega prvaka. Igrajo ga moj oče, moj brat, stric …Torej tako rekoč ‘moram’ igrati squash, da ne bi izpadel ‘izdajalec’ v družini,« se je smeje izgovoril.

Mare Podgoršek

Marko Podgoršek, soorganizator in glavni sodnik turnirja, pa je ob zaključnih žogicah turnirja dejal, da upa, da bomo lahko naslednji Masters podaljšali v štiri dni in tako sprejeli več prijav oziroma igralcev. »Leta 2019, ko smo izvedli prvi Masters, smo morali zapreti prijave pri 165 prijavljenih igralcih, saj jih več ne moremo ‘stlačiti’ v tridnevni turnir. Letos je bilo prijav manj, nekaj je bilo odpovedi, še vedno je tu covid, pa vojna v Ukrajini. Če bo drugo leto vse teklo po načrtih, in če nam bodo na ESF odobrili, bomo najavili 4-dnevni turnir. Vsi, ki so se doslej udeležili obeh ljubljanskih Mastersov, so zelo zadovoljni. Tu lepo poskrbimo za njih, odlična igrišča v prvem lesenem squash centru na svetu privlačijo zanimanje, tudi hrana je odlična. Na voljo so tudi savna in masaže, hoteli so le korak stran, tudi mestno jedro je blizu. Mislim, da lahko Ljubljana postane eno od redkih mest, kjer bo mogoče organizirati in odigrati najmočnejše turnirje v Evropi.«

Tekst in foto:

Vlado Kadunec