V soboto, 14. aprila, je v bilo v Škofji Loki ekipno državno prvenstvo, na katerem je nastopilo šest ekip iz štirih slovenskih klubov – Škofja Loka 1, Škofja Loka 2, Škofja Loka 3, Konex, Squashland in Sevnica.

Prve tekme za napredovanje v polfinale so odigrali Squashland (Adlešič, Makovec, Merčun, Kavaš) proti ekipi Škofja Loka 3 (Peternelj, Nedič, Kavaš) in Sevnica (Kregar, Čampa, Škerl) proti drugi ekipi Škofje Loke (L. Kustec, G. Kustec, Vučkovič, Demšar).

Začela sta Adlešič in Peternelj, kjer je v dolgem in napetem boju s 3:2 in 12:10 v zadnjem setu zmagal Adlešič in osvojil prvo točko za svojo ekipo. Nadaljevala sta brata Kavaš, v medsebojnem dvoboju pa je bil boljši starejši in s tem tudi dosegel napredovanje ekipe Squashlanda v polfinale. Drugi dvoboj med Sevnico in Škofjo Loko 2 je potekal bolj gladko, saj je domača ekipa brez izgubljenega niza napredovala v polfinale.

V boj za finale sta se na obeh straneh udarili dve zelo enakovredni ekipi, tako da smo si lahko ogledali nekaj zelo zanimivih in kakovostnih tekem. Škofja Loka 1 proti Škofja Loka 2 in Konex proti Squashlandu so izžrebali vrstni red 3-1-2. Začeli so Dolinar proti Demšarju ter Kristan proti Kavašu. Obe tekmi sta se končali z rezultatom 3:1, z zmagama Demšarja in Kristana. Nadaljevali so Luka Kustec proti Hafnerju in Bombek proti Adlešiču, kjer sta zmagala Hafner in Adlešič ter izenačila rezultat na 1:1; Hafner gladko s 3:0, Adlešič pa s 3:2 in 13:11 v zadnjem setu.

Tako smo lahko videli še tretjo, odločilno tekmo. V prvem dvoboju med Konexom in Squashlandom je Mošnik po pričakovanjih premagal Makovca in tako ekipi zagotovil nastop v finalu. Tekma med obema domačima ekipama pa je bila po pričakovanjih dolga in izenačena. Vučkovič in Porenta sta prikazala kakovosten squash, v katerem je s 3:2 in 12:10 zmagal mlajši in prvo nosilko, ekipo Škofja Loka 1, popeljal v finale. To je bila nekakšna zgodba z grenkim priokusom, saj Porenta zaradi poškodbe, ki jo je staknil na zadnji tekmi, ni mogel igrati finala.

V tekmi za peto mesto sta se pomerili Škofja Loka 3 in Sevnica, kjer se je končalo z dvema tekmama in zmago za domače. V tekmi za tretje mesto sta se pomerili ekipi Squashlanda in Škofja Loka 3, kjer sta odločilno tekmo že na začetku odigrala Demšar in Kavaš. Čeprav je bila igra zelo izenačena, pa je s 3:1 in 16:14 zaključil Kavaš in preprečil nadaljevanje ter odločilni peti set. Ko je Kustec izgubil proti Adlešiču, je bila tekma odločena, Squashland pa je zasedel mesto na tretji stopnički.

V finalu, zadnjem dvoboju dneva, sta se pomerila okrnjena domača ekipa in Konex, ki je taktično postavil svoje igralce in si s tem skorajda že zagotovil zmago. Kljub temu pa nad tekmama nismo mogli biti razočarani. Dolinar, ki je na prejšnjem turnirju v Škofji Loki prikazal odlično igro in s 3:0 premagal prvega na slovenski jakostni lestvici, je tokrat uprizoril podobno raven igre in z enakim rezultatom z igrišča pospravil Klemna Kristana. Takšna pa je bila tudi naslednja tekma, kjer je Mošnik premagal Hafnerja. Z 1:1 in eno tekmo, ki je bila avtomatsko dobljena, saj Porenta ni mogel igrati s Sosičem, je Konex postal ekipni državni prvak za leto 2018.

Rezultati:

  1. Konex
  2. Škofja Loka 1
  3. Squashland
  4. Škofja Loka 2
  5. Škofja Loka 3
  6. Sevnica

Besedilo: Nina Kustec

Foto: Nataša Drakulič Pevc in Sara Rojnik