Minuli vikend (11.-13. oktobra 2019) se je v Bratislavi na odprtem mladinskem prvenstvu Slovaške (Slovak Junior Open), na katerem je nastopilo 75 igralcev iz 15 držav, pomerilo tudi 12 slovenskih igralcev, ki so s tremi osvojenimi zlatimi kolajnami opozorili, da je treba nanje v prihodnjih letih še kako računati.

Luka Kustec (SK Škofja Loka) se je v finalu igralcev, starih do 17 let, po začetnih izgubljenih nizih ‘pobral’ in nato z ostro igro premagal višje kotiranega avstrijskega šampiona Kristiana Seinerja (9-11, 6-11, 11-9, 11-8, 11-6).

Tudi Nanja Urh (SK Lesce-Bled) se je po težki tekmi v finalu igralk v kategoriji do 15 let povzpela na najvišjo stopničko, saj je s 3:2 (11-13, 11-8, 5-11, 11-9, 11-5) premagala Čehinjo Sofie Hausknotzovo.

 Sara Nedič (SK Škofja Loka) je brez konkurence in z lahkoto dominirala v kategoriji igralk do 13 let; v finalnem dvoboju pa je z rezultatom 11-1, 11-9, 11-0 ugnala Ukrajinko Kristino Begebo.

Pika Rupar (SK Škofja Loka) si je proti rojakinji Niki Urh (SK Lesce-Bled) v kategoriji do 17 let priigrala bronasto kolajno po zmagi s 3:2 (6-11, 9-11, 11-3, 11-4, 11-6). Tudi Timotej Jenko (SK Lesce-Bled) si je v kategoriji do 15 let po zmagi nad poljskim igralcem Antonijem Jakubiecem (11-4, 11-7, 8-1, 11-9) za vrat ponosno obesil bronasto odličje.

Selektor slovenske reprezentance, Goran Vučković, je po zaključku bojev zadovoljno dejal, da je bil turnir v Bratislavi odlično izhodišče oziroma test pripravljenosti naših igralcev za novo sezono.

Še posebej zadovoljen je bil z zmago Luke Kusteca, saj je bila zanj to prva turnirska zmaga: »Dober trening in posledično dobra telesna pripravljenost sta obrodila sadove. Luka je kljub zaostanku 0:2 v nizih vztrajal in predvsem zaradi tega na koncu strl tekmeca. Taka zmaga je odlična motivacija za nadaljnje poglobljeno delo na tehničnih in taktičnih podrobnostih igre.«

Zelo zadovoljen je bil tudi z igro Nanje Urh in  Sare Nedič. Za Nanjo velja, da se razvija v odlično igralko, ki s treningi in tekmami nesporno dokazuje željo in kakovost, za Saro pa je dejal, da jo bo njen občutek za igro ob nadaljnjem piljenju udarcev z loparjem in novih turnirskih izkušnjah zagotovo še popeljal do visokih uvrstitev.

Tudi za igro ostalih igralcev je imel selektor pohvalne besede. Zaključil je, da v klubih očitno delajo dobro, kar rojeva rezultate. »Led v letošnjo sezono je prebit in s prikazano igro ter pripravljenostjo naših igralcev smo lahko zadovoljni. Prihodnjih nekaj dni bo treba izkoristiti za dober trening, da se bomo s podobnimi občutki domov vrnili tudi prihodnjo nedeljo, ko bo okoli 20 slovenskih igralcev nastopilo na odprtem mladinskem prvenstvu Madžarske – Hungarian Junior Open 2019.«