Na Balkanskem individualnem prvenstvu v Beogradu je pod vodstvom Gorana Vučkoviča nastopilo šest slovenskih mladincev – Manca Demšar, Tiana Miličevič, Nina Kustec, Andraž Demšar, Žiga Merčun, Blaž Porenta in Toni Drašler. S tekmovanja poroča Goran Vučkovič.

  1. dan

V soboto zjutraj so s tekmovanjem pričeli tudi mladinke in mladinci. Otvoritev je pripadla najmlajši Manci Demšar, ki je po zelo živčni končnici v odločilnem nizu uspela spreobrniti potek igre in premagati Tacconijevo iz Srbije. Nekoliko lažje je do zmage v prvi tekmi prišla Tia Miličević, ki je proti domačinki Vrgotić kljub vsemu morala odigrati 4 nize. Povsem brez težav so v naslednji krog napredovali Žiga Merčon, Andraž Demšar in Blaž Porenta. Z nekoliko podcenjevalnim odnosom do tekmeca, pa si je Toni Drašler nekoliko zakompliciral dopoldansko dogajanje, ko je proti domačinu Radovanoviću moral lastne napake popravljati v 3. in 4. nizu.

V nadaljevanju nam jo je žreb zagodel, saj sta se Manca Demšar in Nina Kustec pomerile med seboj v ženski in Toni Drašler in Blaž Porenta v moški konkurenci. Po pričakovanjih sta se v polfinale uvrstila Blaž in Nina. Precej težje delo je imel Andraž, ki je proti Turku Canu Tastanu sicer nadziral tekmo, vendar brez izgubljenega niza kljub vsemu ni šlo. Nekoliko manj sreče sta v svoji drugi tekmi imela Žiga in Tia. Žiga je proti Srbu Vitoroviću imel igro in rezultat v prvih dveh nizih, vendar v ključnih trenutkih odigral nekoliko nespretno in Srb je ponujeno znal izkoristiti. V zadnjem nizu se je Žiga povsem izgubil in priča smo bili enosmerni cesti v tekmečevo korist. Podobno je premoč tekmici v drugem krogu morala priznati Tia, ki je bila proti Romunki Szasz blizu v vsakem nizu, vendar premalo odločna igra v ključnih trenutkih jo je stala zmage.

V večernem delu turnirja smo prešli k sklepnemu delu in borbam za najvišja mesta. Andražu je žreb namenil dokaj lahko delo in proti domačinu Vitoroviću se je brez težav uvrstil v jutrišnje finale. Povsem drugače je bilo v drugem polfinalu, kjer je Blaž lopar prekrižal z izkušenim Hrvatom Krznaričem. V prvih dveh nizih smo gledali kvaliteten squash in Blaž je odlično pariral telesno neprimerno močnejšemu tekmecu. In tudi rezultatsko bil povsem blizu prav do konca obeh nizov, vendar umirjeni Hrvat je znal izkoristiti svoje »karte«. V zadnjem nizu je Blaž na žalost nekoliko podlegel in naredil preveliko število napak. V nadaljevanju sta pričakovano svoji tekmi izgubila Žiga in Manca. Podobno tudi Tia, ki pa je proti Romunki Anghel imela svoje priložnosti in bi tesno tekmo lahko tudi dobila. Enako lahko trdim tudi za polfinalno tekmo med Nino in Turkinjo Kabakci, ki jo je Nina odlično začela in dobila uvodni niz. V nadaljevanju pa prepustila iniciativo tekmici, ki je to znala izkoristiti in Nini v nadaljevanju ni več pustila prevzeti nadzora nad igro. Škoda, to je bila tekma, ki »smo jo morali dobiti«! Tekma dneva je pripadla Toniju Drašlerju. Proti izkušenejšemu Romunu Vasile je prikazal ves svoj potencial, predvsem pa se tekmeca ni ustrašil in se po začetnem »otipavanju« in še ne prepričljivem prvem nizu, odločil pokazati kaj zmore. In fant zmore veliko. Na papirju lahka tekma se je prelevila v ogorčen boj za vsako točko. Pokalo je na vse strani, vrhunska igra, sreča za njih, sreča za nas, a na koncu vsakega naslednjega niza je Toni zdržal pritisk in dajal vtis, da so stavnice pred tekmo dajale prednost njemu in ne Romunu. Bravo Toni!

  1. dan

Tudi zaključni dan smo turnir odprli Slovenci in sicer sta se pomerili Manca Demšar in Tia Miličević. Brez večjih težav je slavila slednja. Dokaj suvereno je tokrat svoje delo opravila tudi Nina Kustec, ki je v tekmi za bronasto odličje odigrala veliko bolj odločno kot včeraj in Romunka Szash ni imela veliko možnosti.

Enako lahko trdimo tudi za Žigo Merčuna, ki je pokazal zrelo igro prav tako proti tekmecu iz Romunije. Še bolj suvereno je do bronaste medalje prišel Blaž Porenta, ki Vitoroviću iz Srbije ni ponudil nikakršnih možnosti in prepričljivo slavil v pomembnem boju za odličja. Odlično predstavo je ponovno pokazal Toni Drašler, ki se je trmasto upiral favoriziranemu Turku Tastanu, vendar na koncu moral priznati premoč tekmecu z rezultatom 1:3. Na koncu smo bili priča izjemnemu dvoboju med Andražem Demšarjem in Hrvatom Krznarićem, ki sta odločala o zmagovalcu turnirja. Tekmeca sta bila ves čas tesno skupaj, vendar je Andraž v obeh uvodnih nizih v sklepnih fazah popustil in Hrvat je vodil z 2:0 v nizih. V 3. nizu je Andražu končno uspelo sestaviti vse dele igre v celoto skozi celi niz. S takšno igro je tudi močno načel tekmeca, ki je prvič pokazal znake slabosti. Na krilih osvojenega niza je Andraž odigral odlično 4. niz in na videz utrujenega tekmeca suvereno premagal. V odločilnem nizu smo pričakovali težko borbo. Andraž je mogoče začel nekoliko v krču, nesproščeno in igra ni stekla po pričakovanjih. Hrvat je pobegnil na dokaj varno razliko 4 točk. Vendar Andraž se je vrnil, proti koncu niza je prišel povsem zraven in v odločilnih trenutkih odigral briljantno. Vzdušje je bilo fantastično, tehnica bi lahko padla iz udarca v udarec zdaj na eno zdaj na drugo stran. »Deset oba« se je glasil rezultat. Tesneje ne gre, 2 oba v nizih in 10 oba v petem. Nervoza povsod, v igrišču poka, zunaj tulimo in vlečemo vsak na svojo stran! Bum bam bum, Andraž ima žogo za tekmo. Kako lepa nagrada bi to bila za ves vloženi trud v mladinski kategoriji?! Imamo priložnost……vsi smo na nogah……Andraž jo poči predolgo, Hrvat umiri igro, Andraž odigra nenatančno, razmere se obrnejo in Krznarić pošlje žogo desno – levo, natančno in spet smo skupaj. Drama se nadaljuje, ko Andraž z levjim skokom na glavo reši nemogoče in se vsi sprašujemo ali smo nori mi ali on!! Odgovora na to nismo dobili, smo pa dobili zmagovalca, na našo veliko žalost je to bil Krznarić. Uh, nora tekma, bili smo že tam in že sem mahal za penino. Prav rad bi rekel tisto »zguljeno«: pa naslednjič, ampak za Andraža v mladinski kategoriji nikoli več, saj se namreč poslavlja od najlepših let.

Vračamo se z izkupičkom 1x srebrna in 2x bronasta. Tokrat lahko rečem: naslednjič jih bo več in z višjim sijajem!