UdelezenciV petek, 9. maja, se je v Konex centru v Ljubljani odvijalo drugo državno prvenstvu dvojic v skvošu. Ker je od zadnjega tovrstnega tekmovanja minilo že kar nekaj let (po spominu najbolj izkušenih tekmovalcev se je prejšnje prvenstvo odvijalo v sezoni 2010/2011), je bil skrajni čas, da ugotovimo, kateri slovenski par igralcev se na igrišču znajde najbolje.

Na prvenstvo se je prijavilo sedem dvojic, a kljub temu je bila zasedba odlična; namreč, ni veliko tekmovanj, na katerih bi lahko videli nastopati trenutno najboljše igralce v Sloveniji. Vsekakor je igralska zasedba predstavljala zagotovilo za dobre igre in seveda tudi neizmerno zabavo na in ob igriščih.

Dvojice so bile razporejene v dve skupini, in sicer so se v prvi skupini med seboj pomerili Kavaš/Adlešič, Kaver/Senica, Sosič/Sosič ter Gutman/Mošnik. Druga skupina pa je bila sestavljena iz treh dvojic: Slemenšek/Gradišar, Guzelj/Poropat in Miličević/Osrečki. V obeh skupinah smo bili priča zelo razburljivim dvobojem, v katerih ni manjkalo raznovrstnih potez, borbenosti in zelo zanimih točk. V prvi skupini sta svojo skupno moč pričakovano potrdila Gutman in Mošnik, ki sta brez večjih težav premagala vse svoje tri tekmece. Tudi dvojica Kavaš/Adlešič je pokazala zanesljivo igro in se tako z drugega mesta uvrstila v polfinale. V skupini 2 sta največ pokazala izkušena Slemenšek in Gradišar, ki sta s prefinjeno taktiko pokorila tekmece v skupini. Kot drugouvrščena sta se v polfinale uvrstila še Miličević in Osrečki, ki sta bila v medsebojnem dvoboju boljša od dvojice Guzelj/Poropat.

DSC_0029Končni razpored po skupinah:

Skupina 1

1. Gutman/Mošnik

2. Kavaš/Adlešič

3. Sosič/Sosič

4. Kaver/Senica

Skupina 2

1. Slemenšek/Gradišar

2. Miličević/Osrečki

3. Guzelj/Poropat

V tekmah za razporeditev od 5. do 7. mesta sta brata Sosič uspela premagati oba tekmeca in tako osvojiti 5. mesto, medtem ko sta v dvoboju za 6. mesto najbolj izkušena igralca Kaver in Senica pokazala za odtenek bolj iznajdljivo igro in premagala Guzelja in Poropata.

V prvem polfinalu smo nato videli zanesljivo zmago Gutmana in Mošnika, ki nasprotnikoma Miličeviću in Osrečkemu nista prepustila niti ene igre in gladko zmagala s 3:0. Drugi polfinale med Slemenškom in Gradišarjem ter Kavašem in Adlešičem pa je bil veliko bolj razburljiv, saj smo bili priča izjemnemu odporu na papirju manj izkušene dvojice Slemenšek/Gradišar. Tekma se je odločila šele v zadnjem, petem nizu. Pri rezultatu 10:9 sta imela Slemenšek in Gradišar na voljo celo zaključno žogo, a je nista izkoristila. To pa se jima je maščevalo in zmage sta se nato po odločilni točki pri rezultatu 10:10 veselila Kavaš in Adlešič.

V finalu smo videli zelo dopadljivo igro obeh dvojic, ki je bila polna tempa, v katerem pa sta se bolj znašla Gutman in Mošnik. Nasprotnika sta predvsem v prvih dveh igrah nudila zelo dober odpor in tekma bi se lahko razpletla tudi drugače, v kolikor odločilnih in najdaljših izmenjav ne bi dobila Gutman in Mošnik. Po zaostanku z 2:0 pa je bilo očitno, da Kavaš in Adlešič ne najdeta več prave motivacije za povratek v igro in tako sta se naslova državnega prvaka v dvojicah za leto 2014 pričakovano veselila Klemen Gutman in Martin Mošnik.

Prvenstvo je v smislu tekmovalnosti in zabave vsekakor izpolnilo pričakovanja. Dogodek je minil brez težav, poškodb in brez kakršnihkoli napetosti in nejevolje. Nasprotno, veliko je bilo smeha in prevladovalo je prepričanje, da je dogodek naslednje leto potrebno ponoviti. Posebej se gre zahvaliti Izidorju Sosiču, ki je poleg prvenstva zorganiziral tudi kulinarični vrhunec večera, slastno pecivo raznih sort. Edina črna pika, ki jo lahko izpostavimo, je bilo nenastopanje dvojic iz večine slovenskih klubov. Tako se navzlic trudu ne moremo izogniti občutku, da bi takšen dogodek ob nastopu tudi ostalih tekmovalcev predstavljal pravi praznik slovenskega skvoša.

Finale_dDP_2014Končni vrstni red:

1. Gutman/Mošnik

2. Kavaš/Adlešič

3. Slemenšek/Gradišar

4. Miličević/Osrečki

5. Sosič/Sosič

6. Kaver/Senica

7. Guzelj/Poropat