»Ne razmišljam vedno o zmagi, saj bi to predstavljalo še večjo obremenitev. Če vem, da je tekmica močnejša od mene, si ne ustvarjam dodatnega pritiska z možnim izidom rezultata. Samo vstopim na igrišče in igram squash,« pove Nanja Urh, 16-letnica z Bleda, ki se že nekaj let drži vrha na mladinski lestvici ESF. Bila je prva na rang lestvici ESF v kategoriji deklet do 15 let, trenutno je 2. na lestvici ESF za dekleta do 17 let.

Kako se pobiraš po porazu? Kako, če izgubljaš večkrat zaporedoma? Kaj narediš v takem primeru?

Poraz vsekakor vpliva na samozavest. Skušam najti vzroke za tak izid in jih na treningih popraviti. Če izgubim večkrat zaporedoma, poskušam izpopolnjevati podrobnosti, ki na prejšnji tekmi niso bile dobre. In morda spremeniti taktiko.

Je biti že nekaj let med prvimi evropskimi igralkami tvoje kategorije ‘pritisk’?

Seveda mi je to nagrada za vloženo delo, mi je pa zdaj 2. mesto tudi motivacija, da sem lahko boljša; še bolj treniram in poskušam doseči več. Treniram 5-krat tedensko, tako igranje kot kondicijske treninge. Kakovosten trening mi da motivacijo ter samozaupanje v prikaz dobre igre. Samozavest na igrišču, pomoč trenerja in spodbuda soigralcev: vse to vpliva na kakovost igre.

Kako vpliva na psiho, počutje in igro, ko iz manjših, lokalnih turnirjev, stopiš na mednarodno turnirsko sceno?

Psihična priprava je pred vsako tekmo prav tako potrebna kot fizična. Pred tekmo se dobro ogrejem, v glavi pa poskušam vizualizirati dobro igro. Vsekakor imam večjo tremo na večjih mednarodnih turnirjih. A načeloma so vse tekme enake in na vseh poskušam prikazati najboljšo predstavo. Čim manj se poskušam obremenjevati, v kateri rang spadajo.

Zakaj squash? Zakaj ne kakšen drug šport?

Ko sem bila v tretjem razredu osnovne šole, sem videla igrati svojo sestro in sem si želela tako igrati tudi jaz. Od takrat naprej nikoli nisem pomislila, da bi trenirala kakšen drug šport. Pozimi sicer rada tudi smučam, kar pa mi je le nekakšen oddih od vsakdanjih treningov squasha in šole.

Kaj ti da squash, kaj šport nasploh?

Šport mi poleg dobrega fizičnega počutja pomeni tudi sprostitev, zabavo in druženje s prijatelji. Turnirji so mi velika motivacija, zelo rada se jih udeležujem. Poleg iger, kjer se izkaže, kako dobro si treniral, mi je zelo pomembno še druženje z ostalimi igralci.

Kako sicer poteka tvoj dan?

Večinoma so kar pošteno zapolnjeni. Obiskujem 2. letnik Gimnazije Jesenice, v šoli se trudim zbrano spremljati snov in sproti ter redno delati domače naloge, saj vem, da doma nimam veliko časa za učenje. Po navadi pridem iz šole okoli tretje ure, pojem kosilo in se odpravim na trening. Ko se vrnem domov, se med tednom posvetim učenju in domačim nalogam, ob vikendih pa se pogosto družim s prijatelji. Čeprav mi večkrat zmanjka časa za to, še vedno najdem čas tudi za ljubo mi branje. Največ poleti med počitnicami na morju.

Če si že omenila počitnice, kaj bi bile zate sanjske počitnice?

Nekje v Afriki ali Latinski Ameriki. Z družino in prijatelji.

Pogosto je slišati, da se športniki ‘odrekajo normalnemu’ življenju, mladi pa ‘normalnemu odraščanju’? Kaj bi rekla na to?

Squash res predstavlja velik del mojega življenja in zelo rada ga imam. Zato na to ne gledam, kot da izpuščam stvari oziroma mladost, kot jo doživlja večina mojih vrstnikov, ampak da vsak dan delam nekaj, kar me zelo veseli, in to mi je pravzaprav lepa ‘nagrada’.

Hm, marsikdo v tvojih letih, no, pa tudi v kasnejših, se težko podredi ‘terorju po zdravem prehranjevanju’? Kako je s tem pri tebi, resno športno tekmovalno udejstvovanje vendarle terja ‘pravilno’ prehrano?

Zagotovo je primerno prehranjevanje del športa. Poskušam jesti ‘zdravo’, saj je pravilno prehranjevanje potrebno za vzdrževanje dobre telesne pripravljenosti. Seveda pa se tudi športniki občasno pregrešimo. Pred tekmo sem bolj pozorna na to, kar jem, saj potrebujem tako hrano, da se bom na igrišču počutila dobro in močno. Najraje sicer jem palačinke; to je moja najljubša jed, odkar sem bila majhna.

Kako pomemben je lopar za dobro igro? Kako izbereš lopar, superge – s katerimi si najbolj učinkovita? Če bi na primer na poti na turnir izgubila lopar in bi tekmo morala odigrati z drugim, bi te to zmedlo?

Se mi je že zgodilo, da mi je med tekmo počil lopar, s seboj pa nisem imela drugega. To me je vsekakor zmedlo, mi zbilo koncentracijo. Zato, ja, pomembno je, da izbereš sebi primeren lopar in da igraš s svojim loparjem, ki si ga vajen. Superge izberem tako, da se v njih dobro počutim, kriterij pa je tudi, da so ravno prav trde, kar je pomembno zaradi preprečevanja možnih poškodb.

Kako je korona vplivala na tvoje treninge, igre, pripravljenost? Kakšna je bila tvoja zadnja sezona?

Korona je vsekakor vplivala tudi na naše oziroma moje treninge. Dolgo nismo igrali, zato sem se večinoma posvečala le kondicijskim pripravam. Zadnja sezona, ki sem jo resnično ‘na polno’ igrala, je bila leta 2020, v letu 2021 pa sem se srečevala z veliko zdravstvenimi težavami, zato sem večino turnirjev morala izpustiti.

Kje se vidiš v squashu v prihodnosti – recimo čez 5, 10 let?

Vsekakor se vidim v squashu. Ne bi govorila, kje bom čez 10 let, za enkrat se osredotočam na to, da bom s svojo igro lahko konkurenčna pri mladinkah. Ja, bi si pa na daljši rok želela ostati oziroma postati kar se da uspešna športnica.

Vlado Kadunec