Na ekipnem državnem prvenstvu, ki je bilo v soboto, 3. oktobra 2020, v ljubljanskem Športnem centru Squashland, sta v konkurenci štirih ženskih in enajstih moških ekip iz šestih klubov naslove državnih prvakov osvojila ženska ekipa Squash kluba Škofja Loka in moška ekipa Squash kluba Konex.

Na potek in organizacijo tekmovanja je deloma vplivalo upoštevanje ukrepov in priporočil za zamejitev širjenja covid19, kljub temu pa je na igriščih vladalo običajno tekmovalno vzdušje. V ženskem finalu je ekipa Squash kluba Škofja Loka 1 s 3:0 premagala mlado ekipo Squash kluba Lesce Bled, v tekmi za tretje mesto pa so igralke Škofja Loka 2 premagale Squashland.

V moškem finalu je ekipa Squash kluba Konex z 2:0 premagala prvo ekipo Squash kluba Škofja Loka. V bolj napeti tekmi za tretje mesto pa je prva ekipa domačinov iz Squashlanda z 2:1 premagala ekipo Squash kluba Lesce Bled.

Zmage slonijo na trdih treningih …

… je sklepna misel selektorja državne reprezentance in trenerja SqK Škofja Loka, Gorana Vučkoviča, ko je komentiral letošnje ekipno državno prvenstvo.

»Razen pri Luki Kustecu in Nini Kustec (oba SqK Škofja Loka) pri nobenem drugem igralcu na letošnjem prvenstvu nisem opazil bistvenega napredka v igri,« je Vučkovič zaokrožil svoje opažanje.

Zlasti navdušen je nad svojim varovancem Lukom, ki je »končno pravilno razumel napotke svojega trenerja oziroma jih uspel prenesti v igro, kar se mu je, kot smo videli po rezultatih, obrestovalo. Na igrišču je na tem prvenstvu nekako ‘položil zrelostni izpit’. Igralec je lahko še toliko treniral, ima lahko še toliko tehničnega znanja, njegova zrelostna stopnja se pokaže, ko to zna na tekmi, ko je pod čustvenim pritiskom, prenesti v zmago.«

Pri tem pa je trener Škofjeločanov kritičen do ostale ekipe, saj meni, da kot ekipa tokrat niso bili dovolj zreli za zmago, saj ostali igralci niso napredovali v svoji igri.

Velik skok v kakovosti igre je trener opazil tudi pri Nini Kustec, ki je v svoji igri letos močno napredovala in je kar za nekaj korakov ‘ušla’ svojim vrstnicam. »Nina ni igralka, ki bi kar obstala na nekem nivoju igre. Prepričan sem, da bo ob trdih treningih v svoji igri še napredovala.«

Selektor državne reprezentance si želi, da bi bil napredek obeh Kustecev zgled ostalim (mlajšim) igralcem oziroma, da se zavedo, da karkoli delajo na treningih, delajo premalo.

»Vprašati se morajo, kako zavzeti so pri svojih treningih, oziroma se ‘prepričati’, da je treba na njih bolje delati.«

Končna razvrstitev – moški

1.Konex (Martin Mošnik, Klemen Kristan, Žan Bombek, Tomaž Prelesnik)
2. Škofja Loka 1 (Luka Kustec, Jošt Dolinar, Blaž Porenta, Jure Jagodic)
3. Squashland 1 (Žiga Merčun, Damjan Adlešič, Jani Makovec, Miha Kavaš))
4. Lesce Bled (Rožle Langus, Timotej Jenko, Goran Đukič, Blaž Kunšič)
5.Škofja Loka 2
6.Škofja Loka 3
7.Squashland 2
8.igRaj Sevnica B
9.Kranj
10.Squashland 3
11.igRaj Sevnica B

Končna razvrstitev – ženske

1.Škofja Loka 1 (Nina Kustec, Sara Rojnik, Sara Hafner, Nuša Senčar)
2.Lesce Bled (Nika Urh, Nanja Urh, Julija Vidic)
3.Škofja Loka 2 (Pika Rupar, Sara Nedič, Lana Nedič, Manca Demšar)
4.Squashland (Mojca Blažič, Tia Milićević, Miša Sax, Jasna Musi)

Tomaž Čampa

Vlado Kadunec