V konkurenci 37 igralk in igralcev iz sedmih slovenskih klubov, ki so se 3. in 4. julija 2020 na 29. članskem državnem prvenstvu Slovenije v ljubljanskem Športnem centru Squashland zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa pomerili v okrnjenem številu in brez gledalcev, sta lovoriki najboljših spet prepričljivo dvignila Nina Kustec (SqK Škofja Loka) in Martin Mošnik iz ljubljanskega Squash kluba Konex.

Za Kustečevo je to njen drugi naslov državne prvakinje, do katerega je prišla po zmagah nad Piko Rupar (SqK Škofja Loka) v polfinalu in Niko Urh (SqK Lesce Bled) v finalu.

Za Mošnika pa je to že deseti zaporedni naslov državnega prvaka. Največ dela je imel v četrtfinalu, kjer je s 3:1 premagal močnega Rožleta Langusa (SqK Lesce Bled), ki se prebija med najbolj obetavne igralce v državi. V polfinalu in finalu je Mošnik s 3:0 premagal klubskega soigralca Klemna Kristana in Škofjeločana Luko Kusteca.

Člani čakajo mladince

Selektor državne reprezentance in trener SqK Škofja Loka, Goran Vučkovič, ocenjuje, da je prvenstvo pokazalo, da kakovost igralcev ‘miruje’. Prikazana igra je pri moških razkrila, da je kakovost celo nekoliko nižja, kot smo bili vajeni. To ne pripisuje zgolj upadu treningov v preteklih mesecih zaradi koronavirusa ter trenutnim zdravstvenim in drugim težavam igralcev, ki so nastopili na prvenstvu, temveč stanju v slovenskem članskem squashu nasploh. Zagnanim mladincem pri prehodu med člane motivacija običajno namreč zaradi različnih vzrokov (študij, zaposlitev, družina, otroci, …) upade, tako da slovenski članski squash v evropskem merilu že nekaj let ‘bivakira’ v zgornji polovici tretje jakostne skupine. Upati je, kot pravi Vučkovič, da se bo slovenska članska ekipa kmalu okrepila z več močnimi mladimi igralci kot sta Blaž Porenta – med člane se seli naslednje leto – in Luka Kustec (oba SqK Škofja Loka), ki bo tudi kmalu potrkal na članska vrata. Predvsem, poudarja Vučkovič, upa, da mladincem pri selitvi med člane motivacija ne bo upadla oziroma da se bodo za dobre uvrstitve še naprej borili tako zagrizeno in pripomogli, da se bo članska reprezentanca Slovenije končno le preselila v drugo jakostno skupino.

Zagrizene ženske

»Pri ženskah trenutno nastopa kar nekaj igralk, ki so si predvsem v zagnanosti oziroma zelo ambiciozni želji po doseganju dobrih rezultatov precej enakovredne, in tako ‘vlečejo’ oziroma spodbujajo druga drugo v zagrizene boje,« nadaljuje Vučkovič z oceno ženskega squasha v Sloveniji in poudari, da so tako njihovi boji za prva tri mesta vedno zelo zanimivi in kakovostni.

»V evropskem merilu naša ženska reprezentanca kotira približno tako kot moška, a z večjim številom dobrih in ambicioznih igralk kaže boljšo perspektivo za prehod v višjo kakovostno skupino,« še meni selektor državne reprezentance. Uspeh ob trdem, še bolj zagnanem treningu, gotovo ne bo izostal, je prepričan Goran Vučkovič.

Končna razvrstitev

  Ženske  
     
1 Nina Kustec SqK Škofja Loka
2 Nika Urh SqK Lesce Bled
3 Pika Rupar SqK Škofja Loka
4 Sara Rojnik SqK Škofja Loka
5 Sara Nedič SqK Škofja Loka
6 Mojca Blažič SqK Squashland
7 Manca Demšar SqK Škofja Loka
8 Nanja Urh SqK Lesce Bled
9 Lana Nedič SqK Škofja Loka
10 Zoja Berce SqK Lesce Bled
11 Sara Hafner Kavčič SqK Škofja Loka
12 Tiana Milićević SqK Squashland
     
  Moški  
     
1 Martin Mošnik SqK Konex
2 Luka Kustec SqK Škofja Loka
3 Klemen Kristan SqK Konex
4 Janez Makovec SqK Squashland
5 Žan Bombek SqK Konex
6 Žiga Merčun SqK Squashland
7 Rožle Langus SqK Lesce Bled
8 Saša Kukič SqK Squashland
9 Damjan Adlešič SqK Squashland
10 Miha Kavaš SqK Squashland
11 Mark Hafner SqK Škofja Loka
12 Jošt Dolinar SqK Škofja Loka
13 Izidor Sosič SqK Konex
14 Tomaž Čampa SqK igRaj Sevnica
15 Jure Jagodic SqK Škofja Loka
16 Aljoša Brglez ŠD Švic SqK Vojnik
17 Goran Nedič SqK Škofja Loka
18 Aljaž Peternelj SqK Škofja Loka
19 Oskar Škulj SqK Škofja Loka
20 Goran Milićević SqK Squashland
21 Boštjan Slemenšek SqK Squashland
22 Martin Fišer SqK Squashland
23 Maksimiljan Bombek SqK Velenje
24 Borut Slatinšek ŠD Švic SqK Vojnik

Vlado Kadunec

Fotografije: Tomaž Čampa