Ta konec tedna, natančneje 26. in 27.9., se je v Bukarešti odvijalo peto Balkansko Ekipno Prvenstvo. Žal so posledice slabe ekonomske situacije vidne na udeležbi, saj se je prvenstva udeležilo le 6 držav, od tega le Romunija z dvema moškima ekipama. Od stalnih udeleženk smo poleg Slovenije pogrešali še Makedonijo in Grčijo, z debijem pa nas je prijetno presenetila Moldavija.

Ženski del turnirja je obsegal eno skupino, v kateri so se pomerile Hrvaška, Srbija, Romunija in Bolgarija.

Hrvaticam so na papirju največjo oviro do zlata predstavljale Srbkinje, ki pa so dan pred začetkom turnirja ostale brez svoje prve igralke. Prestali dve sta vsak dvoboj tako začenjali s tekmo zaostanka in velik uspeh je, da sta kljub temu uspeli osvojiti bronasto odličje!

Hrvatice so torej brez izgubljene tekme obdržale naslov iz Sofije, Bolgarke so po štirih zaporednih četrtih mestih prišle do srebra, Srbkinji sta, kot rečeno, osvojili bron. Gostiteljice so v svojem prvem nastopu na Balkanskem Prvenstvu zasedle zadnje, četrto mesto.

Moški so se pomerili v dveh skupinah s štirimi oz. petimi ekipami, navedene so po uvrstitvi po skupinskem delu tekmovanja:

Skupina A: Bolgarija, Romunija, Turčija

Skupina B: Hrvaška, Srbija, Moldavija, Romunija 2

Polfinalni pari so bili tako Bolgarija – Srbija in Hrvaška – Romunija, medtem ko so se Turčija, Moldavija in Romunija 2 v skupini pomerile za mesta 5 do 7.

Bolgari so suvereno s 3/0 odpravili Srbe, Hrvati pa so se za finale morali mnogo bolj potruditi. Romuni so jih namučili do samega konca, saj je v tretji tekmi Hrvat slavil šele v petem nizu.

Tekma za tretje mesto je gostiteljem za las odnesla bron, ki so ga osvojili Srbi. V finalu pa smo videli vsega dve tekmi, saj so Bolgari dobili obe in tako slavili prvi naslov Balkanskih Ekipnih Prvakov.

Peto mesto so osvojili Moldavci, zanimivo je, da so vsi trije levičarji. Turčija je osvojila šesto, druga Romunska moška ekipa pa zadnje, sedmo mesto. Podrobnejše rezultate najdete v prilogah.

Balkan TC 2014_women

Balkan TC 2014_men 1-4

Balkan TC 2014_men 5-7

Balkan TC 2014_men PoolA

Balkan TC 2014_men Pool B

 

Iz Bukarešte, Marko Podgoršek