Predvsem zaradi divjanja virusa covid se odpovedi turnirjev po svetu kar vrstijo. Svetovna squash zveza (WSF) je v sodelovanju z gostiteljem, Malezijskim združenjem za squash (SRAM) sporočila, da odpovedujejo moško svetovno ekipno prvenstvo v squashu, ki naj bi letos potekalo med 7. in 12. decembrom v malezijskem glavnem mestu Kuala Lumpurju.

V ozadju odpovedi pa ni samo pandemija. V WSF so v obrazložitvi odpovedi še poudarili, da se zavzemajo za izvedbo prvenstva, na katerem bi lahko igrale vse države oziroma njihovi reprezentanti, ki bi si to želeli. Žal to letos ne bi bilo mogoče, saj nekatere države oziroma njihovi reprezentanti ne bi mogli pripotovati v Kuala Lumpur zaradi malezijskih omejitev pri izdajanju vizumov. Poleg tega pa imajo v WSF in SRAM pomisleke glede omikrona, nove različice virusa COVID-19, ki bi lahko močno vplivala na zmožnost nekaterih ekip, da odpotujejo na prvenstvo.

Zaleglo ni niti posredovanje Olimpijskega komiteja

Novozelandec Paul Coll, trenutno četrti na svetovni lestvici, je velja za enega od šampionov turnirja v Maleziji

»Skupaj z organizatorjem smo se zelo trudili, da bi prvenstvo le izpeljali, saj smo ga zaradi pandemije v začetku leta že prestavili iz Taurange na Novi Zelandiji,« je ob tem povedala predsednica WSF Zena Wooldridge. Dodala je, da se zahvaljuje Mednarodnemu olimpijskemu komiteju in Olimpijskemu svetu Malezije za njihova prizadevanja, da bi vplivali na najvišje organe Malezije, da bi zagotovili zmožnost vseh sodelujočih ekip, vključno z Izraelom, da vstopijo v Malezijo in tekmujejo brez kakršne koli politične diskriminacije, v skladu z načeli in pravili olimpijske listine. Za WSF je pomembno, da nobena država, ki želi tekmovati, ne zamudi priložnosti sodelovati na svetovnem prvenstvu.

Diskriminaciji ni mesta v športu

Malezija je namreč že pred prvenstvom sporočila, da bo zavrnila prošnje za vizum za vstop v državo izraelskim igralcem. Malezijski zunanji minister Saifuddin Abdullah je ob tem dejal, da je to izraz solidarnosti s palestinskim ljudstvom zaradi izraelskega nasilja nad njimi in pozval h končanju ponovnega nasilja in agresije, ki jo je Izrael nedavno spet zagrešil nad Palestinci. »Gre za sistematično zatiranje in zločinski apartheid,« so ogorčeni v malezijski vladi. Malezija nima diplomatskih odnosov z Izraelom, svojim državljanom ne dovoljuje potovanja v Izrael ali Izraelcem potovanja v Malezijo.

Favoriti so razočarani

Simon Rösner velja za najuspešnejšega nemškega igralca squasha vseh časov

Iz nemške ekipe pa poročajo, da je nad odpovedjo turnirja morda najbolj razočaran njihov najboljši igralec vseh časov Simon Rösner. 34-letni prvi moški lopar Nemčije se je upokojil natančno pred enim letom, ko je na svetovni lestvici zasedal 8. mesto. Rösner je pred odpovedjo svetovnega turnirja v Kuala Lumpurju v pogovoru z WSF dejal, da se navdušeno vrača v vrtinec turnirjev, saj je pogrešal squash skupnost. Veselil se je, da bo spet videl stare obraze in ljudi, s katerimi se je z leti spoprijateljil. »Veselim se intenzivnih bitk. To je nekaj, kar sem hudo pogrešal. Imeti ta adrenalin, ki teče skozi telo, ko si na igrišču,« je dejal zdolgočaseni upokojenec, ki je svoj ‘come back’ načrtoval prav v Kuala Lumpurju.

Razočarani nad izgubljeno priložnostjo za trde boje so tudi drugi svetovno znani igralci, ki so se namenili pomeriti v Kuala Lumpurju: številka 3 na svetu v svojem razredu, Novozelandec Paul Coll, nekoč 4. svetovni lopar Miguel Rodriguez iz Kolumbije, ter šampion Saurav Ghosal iz Indije. Na prvenstvo so se sicer že prijavile ekipe iz 26 držav.

Mladinci, bomo drugo leto šli v Rusijo?

Novembra je bilo zaradi pandemije že odpovedano tudi svetovno mladinsko prvenstvo v squashu WSF 2021 v Egiptu. V tukajšnji squash zvezi upajo, da bo možno izvesti načrtovani svetovno univerzitetno prvenstvo junija 2022 in svetovno ekipno prvenstvo WSF za ženske decembra 2022.

Tudi v ruskem Sankt Peterburgu upajo, da bodo avgusta 2022 lahko izvedli že potrjeno svetovno mladinsko prvenstvo. Upravni odbor WSF je prvič v zgodovini Rusiji podelil tudi moško svetovno ekipno ter posamično prvenstvo za moške in ženske, ki naj bi potekalo v letu 2022.

Nemec Raphael Kandra, Rösnerjev prijatelj, tekmec in soborec v reprezentanci

Predsednica WSF Zena Wooldridge je pri tem dejala: »Rusija je ena izmed hitro razvijajočih se squash narodov in v njihovi squash zvezi so opravili ogromno delo pri izgradnji novih klubov in privabljanju novih igralcev v ta šport.«

Predsednik ruske squash zveze Dmitrij Bronnikov je poudaril, da čeprav so šele dobro vstopili v svet squasha, imajo že bogate izkušnje z gostitvijo profesionalnih dogodkov, vključno s kvalifikacijskim turnirjem za svetovno prvenstvo v squashu leta 2019. »Sv. Petersburg je odlična lokacija s številnimi akreditiranimi igrišči v odličnem stanju in hitro rastočim občinstvom za squash. Mesto je tudi kulturna prestolnica Rusije in ena najboljših svetovnih turističnih destinacij, v kateri bodo mladi zagotovo uživali. Verjamemo, da bo tako velik squash dogodek v Rusiji ne le spodbudil razvoj našega športa, ampak bo tudi pomagal prikazati globalno prisotnost squasha kot športa.«

Vlado Kadunec