HungarianJO_2014Drugi tekmovalni dan smo zaceli enako kot vceraj. Blaz prvi in nova zmaga. Tokrat tudi slucajno ne lahko. Domacin pravi tekmec, borben, oster, na momente celo nevaren. Se posebno na bekend strani, ko je Blaz dobesedno za milimetre nekolikokrat komaj odnesel celo glavo.

Z Damjanom sva bila ze v nizkem startu za brisaco in led, da bova zakrpala rane!! Prvi niz nam, drugi njim, zivcno, solze tecejo, zivci na klopi se trosijo s hitrostjo svetlobe. Pomembno pa je, da je Blaz zacel tezke tekme zmagovati in se tudi po tej plati razvija v pravega zmagovalca. Zadnja dva niza je dobil rezultatsko dokaj prepricljivo, vendar na terenu ni bilo lahko. Sledila sta dva Skofjelocana istocasno. Jost proti domacinu in Maj pa znancu iz Beograda, Srbu Nikolicu. Jost je nekako dominiral, vendar z igro v prvih dveh nizih nikakor ne more biti zadovoljen. Nekaj tock odigra odlicno, potem pa odtava v nek svoj svet, ki ga po moje se sam ne razume, kaj sele ostali. Na tak nacin je zanesljivo zmago v drugem nizu pripeljal v tie-brake. Nato je v tretjem nizu odigral po dogovoru in temu je sledil tudi rezultat, saj je tekmeca pospravil v nekaj minutah. Maj je proti Srbu znova bil zraven, vendar mu manjka se tistih nekaj detaljev v njegovi tehniki, da bo zmogel prebiti led in se plasirati na visjo raven in posledicno tudi zaceti uzivati v igri. Istocasno so svojo tekmo zaceli tudi fantje iz Ljubljane. Filip proti visokoraslem domacinu, Ziga in Erik pa kar med seboj. Filip je zacel v svojem slogu, nekoliko zaspano, z napako v vsakem tretjem udarcu. Nadaljeval je nekoliko bolje in tudi videlo se je, da dela na odpravljanju napak, kar je pocasi tudi spreminjalo razmerja v igri. Vendar bo za kaj vec moral dojeti, da za tocko nista dovolj 2 udarca, ampak ce sta potrebni 2 minuti za dosego tocke, potem to pomeni 50 udarcev. V tretjem nizu je bilo se bolje in na koncu je prisel povsem blizu, skoraj do konca. Zaenkrat ima nazalost “dilo” se vedno raje od zmage, ampak pricakujemo spremembo in to kmalu. V domacem obracunu med Erikom i Zigatom pa je bilo napeto takoj od samega zacetka. Ziga je v prvem setu povedel in Erik ga je ujel sele pri 9 tako da se je set koncal z malo srece v prid Erika z 14:12. Posledica izgube tega seta, je bil tudi padec koncentracije pri Zigi in temu primerno hiter konec seta. V tretjem nizu se je Ziga zopet zbral in igra je bila takticna z obeh smeri. Ziga je poizkusal drzati Erika v zadnjem delu igrisca, Erik pa je poizkusal z mocnimi udarci prisiliti Zigata v napake, kjub vsemu je Ziga vzdrzal in po takticno zelo zreli igri uspel odvzeti Eriku set. V cetrtem zadnjem setu je Ziga poizkusal z podobno taktiko, vendar mu je dvoboj odvzel prevec moci in Erik je pripeljal tekmo do konca z 3:0. Oba skupaj sta pustila dober vtis, predvsemm Ziga se je zelo priblizal Eriku, katerega pa caka se kar nekaj dela na tehniki, predvsem backhand v zadnjem delu in gibanje.

Dekleti tudi danes nastopata istocasno. Nina je imela tokrat pravi test, vendar ga na zalost ni opravila najbolje. Cehinja, s katero sta se ze pomerili v prejsnjih letih, je bila znova pretrd oreh. Lekcija iz hitrega povezovanja udarcev, volejev in dobre pozicijske igre. Pri Nini se ti procesi zaenkrat prepocasi odvijajo, veliko pa temu pripomore tudi sama, ko z neustreznim razmisljanjem sama sebi “zapira vrata” boljsi igri. Zogo so enostavno preveckrat v sredini igrisca in potem je v kotih tezko popravljati napake. V zadnjem nizu je uspela zogo poslati nazaj in tudi drzala dokajsnjo konsistenco teh udarcev in zato smo imeli 9:9. Na koncu je nekoliko zmanjkalo, ampak, ce bo v nadaljevanju turnirja uspela nadaljevati na tej tocki, se s Cehinjo lahko srecamo se enkrat. Tudi Tia je naletela na premocno nasprotnico iz Turcije, katera je tudi ostale dvoboje v skupini dobila gladko z 3:0. Tudi pri Tiji ni bilo drugace. Z neusmiljenimi mocnimi udarci je bila Tia popolnoma brez upanja in sele proti koncu tekme, ko je turkinja nekoliko zmanjsala tempo je prislo do nekaj izmenjav. Skupaj gledano je V skupini osvojila eno zmago in dva poraza in pustila dober vtis in napredek. Dobila pa je tudi nekaj dragocenih izkusenj in pa dodatno motivacijo za nadaljne treninge.

Zadnji je svoje dopoldansko (v bistvu je bila tekma malo pred 2 uro) tekmo odigral Andraz, ki je brez tezav naredil korak proti polfinalu in zato bo imel dovolj casa za pocitek in pripravo na naslednjo tekmo, ki bo vsekakor tezja.

Popoldansko dogajanje je kot vedno na tem turnirju zacel Blaz. Kaj reci, ista zgodba, kot da fant drugace ne bi znal. Prvi set je gladko dobil, odigral celo “shot of the day” in si prisluzil McFlurry v znani restavraciji. Imela sva namrec stavo, ce odigra in zadene volej skrajsani udarec pri cemer ga tekmec ne uspe ujeti ter obenem dobi niz, da dobi sladico po vecerji. Na krilih tega je zacel tudi drugi niz in vse je kazalo na gladko zmago. Vendar se je Blaz prevec sprostil, zacel celo z neodgovorno igro, ki ga ni stala samo tega niza, ampak se je povsem obrnila in kar na lepem smo imeli novo zivcno nadaljevanko v petih delih, vendar znova s srecnim koncem. Ta fant nas bo stal nekaj let zivljenja. V podobno stanje nas je z drugo tekmo dneva tokrat spravil tudi Maj. S pobiranjem kosckov in vsakodnevnim ucenjem je prisel do tocke, ko lahko na momente odigra dokaj kvalitetno in proti naslednjemu Srbu je dobil prvi niz, potem pa naslednje tri tesno izgubil. Ampak pomembno je to, da je Maj zacutil igro in da so posledicno obstajale realne moznosti za zmago. Takoj zatem je tekmo izgubil tudi Jost, ki tokrat proti solidnemu Ukrajincu znova ni nasel konsistence v seriji udarcev in se vse prevec zanasal na posamezne mocne udarce, ki pa jih je tekmec znal krotiti. Na zalost je Jost ponovno potreboval 2 niza, da zbere misli in uvidi, da se z glavo skozi zid ne da.

Erik je svojo naslednjo tekmo igral proti zmagovalcu nad Filipom in to je bil se dodatni motiv da mascuje svojega partnerja na treningu. Nasprotnik je imel zelo dobre in mocne udarce v sprednjem delu igrisca, vendar se je slabse gibal, kar je Erik spretno iskoriscal in nasprotnika prisilil v obrabno igro v zadnjem delu igrisca. Nato je s svojo hitrostjo zlahka prihajal do lahkih udarcev in temu primeren je bil tudi izid 3:0 za Erika. Tia si je po tretjem mestu v skupini pomerila z tursko predstavnico v boju za uvrstitev na zakljucni dvoboj za 5 mesto. In tekma je bila popolnoma identicna kot z njeno prejsnjo nasprotnico. Z mocnimi udarci v zadnji del je zlahka prihajala do tock, vendar v tem primeru so bile to zoge od Tije. Kar je Tia obcutila proti prejsnji nasprotnici, je sedaj vrnila njeni sonarodnjakinji iz Turcije. Lep pregovor pravi “kar se Janezek nauci, Janezek zna.” Res da je prejsnjo tekmo to bolelo, ampak je bilo mascevanje toliko slajse. Se rezultat proti Gelir Elif Erin 3:0 za Tijo. Le tako naprej. V naslednjem domacem obracunu sta se pomerila Filip Bojko in Ziga Mercun. Dvoboj je v prvih dveh setih potekal bolj enosmerno s strani Zige, vendar je nato v zadnjem setu tudi Filip pokazal da se na trenutke lahko kosa, seveda ce uporablja glavo. Set je Filip vodil ze z 7:5 in z lepimi forehand udarci tudi vodil igro. Vendar je Ziga s svojo takticno spretnostjo prisilil Filipa na backand stran, kjer pa je Filip se tehnicno slabo podkovan. Dvoboj se je koncal z 3:0 za Zigata in ce potegnemo crto je bil Filip zelo borben, vendar mora se veliko narediti na svojem backhand udarcu in predvsem gibanju po igriscu.

Najstarejsa sta zakljucila daasnji dan. Prva Nina, zatem Andraz, oba z dokaj bledo predstavo. Nina je zacela dobro, vendar po 2-3 tockah je zmanjkalo navdiha oziroma je Slovakinja prevzela vajeti v svoje roke. Nina je sicer probavala in niti ne morem reci, da se ni trudila, ampak tovrstna igra je za Nino v tem trenutku enostavno prehitra. Uspesno kosanje v taksni igri zahteva zelo trd trening in kar nekaj igre v tempu, ki je znatno visji. Andraz je prav tako, to moram korektno priznati, dobil lekcijo. Potrebno bo razumeti, da igra na tako visoki ravni zahteva vec, predvsem vec kompleksnosti, pozicijske igre, ki pa seveda zahteva velik repertuar udarcev in vecje razpone znotraj istega udarca v kontekstu mocno-lahko in visoko-nizko. Mislim, da je tekmec nekoliko presenetil Andraza in da sam ni pricakoval tako dobre igre od igralca, ki je ocitno v zadnjem casu mocno napredoval. Motivacija za prihodnje delo?

Jutri nas cakajo sklepna dejanja in tega se veselimo. Mislim, da bodo prav vsi, nekateri na krilih zmag in drugi na jezi porazov, jutri zeleli turnir zakljuciti z zmago in dobro popotnico do naslednjic.

Vse podrobne rezultate najdete tukaj.