HungarianJO_2014Prvi dan so slovenski mladinci v Budimpešti začeli uspešno, s tekmovanja poroča Goran Vučković, ki z Damjanom Adlešičem spremljata odpravo: “Podobno kot veliki F1 ali recimo MotoGP, smo tudi v squashu presli na ciklus turnirjev, ki si sledijo vsak drugi vikend.

Tokrat je na vrsti prelepa Budimpesta. Po zivcni voznji od hotela do squash centra in spoznanju, da se vse glavne ceste v mestu obnavljajo, smo le prisli na mesto turnirja, dobri 2 minuti pred zacetkom. Blaz Porenta, ki je prvi od nasih zacel s tekmovanjem, se je preoblekel kar v avtu, delno tudi ogrel. Sicer na bolj umeten nacin, ko smo konkretno uporabili gretje v avtu. Tekmec iz Srbije ni bil dorasel tekmec in Blaz je hitro opravil na tej tekmi. Takoj zatem je v igrisce stopil Maj Rakovec, ki se je pomeril z domacinom. Tudi ta tekma se je dokaj hitro koncala, vendar na zalost v prid domacina. Maj sicer napreduje v svojem znanju, vendar bo za konkreten preskok na visjo raven moral odpraviti dolocene pomankljivosti, ki izvirajo iz casa, ko je vihtel lopar manjsih dimenzij. 

Zatem sta na sceno stopili dekleti. Nina Kustec se je pomerila z znnanko izpred 2 let, domacinko Ester. Ta je Nino nazadnje gladko “posolala”, tokrat pa smo “sportno-izobrazevalno” uro vrnili, saj je tekmica Nino ves cas tekme gledala v hrbet in tudi v enem hipu ni uspela parirati Nini.

Tia je svoj prvi dvoboj odprla proti avstrijski nasprotnici katherini Glavic . V zacetku je Tia pricela zelo previdno in z rahlo negotovostjo, vendar je v nadaljevanju videla da lahko enakovredno parira tehnicno bolj podkovani nasprotnici in s svojimi globokimi zogami in predvsem z ucinkovitim voley returnom je nasprotnico velikokrat prislila v obrabno igro, katero pa je potem preslabo iskoristila v v sprednjem delu igrisca. Z le malo boljso ucinovitostjo bi lahko ze dobila set. V zadnjem setu je pri rezultatu 10:7 za avstrijko, videla da je hudic vzel salo in z mocnimi in agresivnimi udarci izenacila, vendar vec kot za casten poraz pac ni bilo dovolj. Glede na prejsnji turinir, pa je pokazala zelo velik napredek in samo tako naprej. Naslednji so bili na vrsti skoraj istocasno, kar vsi trije predstavniki Squashlanda, Žiga, Erik in Filip. Zelo tezko delo je doletelo Erika, saj je moral igrati proti igralcu, ki ima se mocnejsi forehand kot on in predvsem tehnicno boljsi backhand. Z domacinom sta uprizorila vsecno igro s polno tempa, ki ji je bil Erik povsem kos. Malo vec natancnosti v nekaterih udarcih, malo vec tehnicnega znanja v nekaterih okoliscinah in je Erik povsem tam z najboljsimi. Vsekakor pa se nikoli ne ustrasi in povsem korajzno prodajo svojo kozo. To je tudi edini pravi nacin, da fant potegne znanje in izkusnje iz vsake tekme. Na drugem igriscu pa je igral Filip Bojko proti nasprotniku, ki je bil veliko boljsi. Vseeno Filip ni pokazal tisto kar zna, saj je velikokrat zogo samo udaril .
Popoldanski del je znova zacel Blaz, ki pa je tokrat imel za tekmeca 2. nosilca, ki so ga nasi fantje “obcudovali” ze v Italiji. Na zalost sem se zaman trudil, da bi Blazu dopovedal, da stevilka na papirju ne pomeni nic in da je Italija ze tako dalec za nami. Pokimal sicer je, verjel mojim besedam pa povsem ne. Rezultat? Favorita smo v vsakem nizu “gonili” do konca in Blaz je imel vse moznosti za zmago. To se zgodi, ce se igralec ze pred tekmo odloci, da ima papir preveliko tezo!
Zatem sta svojo prvo tekmo istocasno zacela Jost Dolinar in Ziga Mercun. Jost proti dobremu Cehu ni imel veliko moznosti. Zacel je sicer zelo borbeno, ko pa se je utrudil, je tezisce dvignil za kar nekaj decimetrov in potem samo se nemo opazoval tekmeca, ki    je odigral simultanko. Je pa potrebno povedati, da je Ceh dober igralec in ga na teh tekmovanjih opazujemo ze zelo dolgo casa, zato bomo morali trdo delati, da bomo toliksno startno prednost lahko iznicili. Žiga je pricel dvoboj proti fizicno mocnejsemu nasrotniku in temu primerno je dvoboj tudi potekal. Turek je Zigata v zacetku dvoboja drzal z mocnimi zogami v zadnjem delu igrisca in tocko je lahko osvojil samo z svojimi zvitimi udarci. V nadaljevanju je nekako poizkusal nasprotnika umiriti, kar mu je na trenutke tudi uspevalo. Vseeno je Ziga prevec “podajal” zoge nasprotniku, kateri je to pridno iskoriscal in odlocil dvoboj v svojo korist.
Zatem sta kot dopoldne na sceno znova prisli Tia in Nina. Tokrat obe uspesni! Tia je v svoji drugi danasnji tekmi pokazala, da napreduje iz tekme v tekmo. Tokrat je vseskozi kotrolirala potek igre in z mocnimi croscourt udarci v zadnji del igrisca prisilila nasprotnico v obrambno igro. Seveda se je na trenutke zopet uspavala predvsem z vhodom v igro tako pri servisu kot tudi returnu, kar je nasprotnica iskoristila za dva dobljena seta, vendar je uspela zabeleziti rezultatsko tesno zmago z 3:2 proti Filyo Borbala iz Madzarske. Nina je zmagala. Tu bi najraje koncal in sicer zato, ker bi zmaga morala biti gladka in hitra. Na zacetku je tako tudi kazalo, potem pa se nekaj zgodi v njeni glavi in kot bi gledali drugo osebo v istih oblacilih. Udarca ni vec, gibanja ni vec in na koncu imam obcutek, da tudi mojih zivcev ni vec. Zmaga za polfinale, vendar zelimo vec, Nina lahko pokaze vec, zato cakamo naslednjo tekmo, ki bo vsekakor boljsi pokazatelj kako visoko lahko merimo.
Zadnji je tekmo odigral najboljsi. Andraz Demsar je suvereno opravil z domacinom, ki pa sploh ni bil slab tekmec. Sploh na zacetku tekme je celo nekoliko presenetil Andraza in z raznovrstno igro povedel za kar nekaj tock. Potem se je Andraz le zbral in vrnil z isto mero. Se posebno v 2. in 3. nizu je prikazal odlicno igro in povsem zasencil tekmeca.
Jutri nas caka dolg tekmovalen dan in vsekakor upamo, da tudi uspesen.